Made in Olofström

sten

DIABAS

Långt ner under marken i Olofström hittar du en smal åder meden av världens finaste diabas. Denna svarta ädla råvara har under 100 tals år brutits och exporterats till Amerika, Europa och runt om i Sverige. Om du inte har lust att Flyga till New York och besöka Empire State building kan du ta tåget till Lund och se den vackert skulpterade ”Åkes Bänk” utanför Lunds Domkyrkan. Eller fortsätt till Malmö, där Utblick/Insikt står på Posthusplatsen. Det är både en skulptur och en fontän i svart diabas av Göteborgskonstnären Pål Svensson. Genom det stora, något elliptiska hålet i Utblick kan man se Skeppsbrons fyr och ana det hav som finns utanför.  Insikt är en fontän där vatten rinner över den blankpolerade diabasen, där staden speglar sig. Det tog företaget Zaar Stone AB, som specialiserats sig på stenmaterial, 3 år att färdigställa verket som bland annat vunnit Stenpriset 2016.

 

 

glass
Glass i världsklass

HOLJE GLASSFABRIK

Familjen var helt överens om att detta var den godaste glassen någonsin…

Visste du att mitt i skogen längs med Lönsbodavägen hittar du Holje Glassfabrik, trots att du befinner dig mitt i Vilshult förflyttar glassmaken dig ner till södra Italien om du blundar. Här ligger fabriken där glassen tillverkas och det lilla glasskaféet som har öppet begränsade dagar och tider, beroende på säsong. Skulle suget bli för starkt efter Holjes glass och du inte kan åka till Vilshult på utflykt, då kan du hitta den i på Öland och runt om i Blekinge. Här exporteras en av Olofströms mest unika godsaker.

Nyheter och öppettider hittar du på deras facebook

 

 

ebbamåla Bruk

Ebbamåla industri

EBBAMÅLA BRUK

Kanske Europas bäst bevarade industrimuseum

Välkommen till Ebbamåla Bruk och upplev den industriella revolutionen i Sverige på första parkett. Längs med Mörrumsåns vackra natur samsas teknik, kultur och historia med hantverk och arkitektur, på en yta stor nog åt liten by. Under 2019 fick detta levande industriminne nya ägare, som blåst liv i industrimuseumet, verkstäderna och det lilla kaféet. Här har Volvos bildelar producerats och levererats ut i världen och flera av Sveriges innovationer tillverkats under årens lopp.

Öppettiderna varierar efter säsong så kolla alltid först så det är öppet, eller boka din guidning via deras hemsida. ebbamalabruk.se

 

 

 

Tre D

TRE D MEKANISKA AB

Tre D Mekaniska AB är en modern mekanisk verkstad, som arbetar med laserskärning i 2D, 3D och rörlaserteknik. Materialen som bearbetas är främst stål, rostfritt stål och aluminium som vidareförädlas med kantpressning, svetsning, maskinbearbetning och ytbehandling. Tre D-mek levererar till designföretag med coola produkter och industrier kan få exakta plåtdetaljer i små och stora upplagor. Tre D Mekaniska kan i sin hypermoderna maskinhall göra, 3D laserskärning, 2D laserskärning, rörlaserskärning, bearbetning, kantpressning, robotsvetsning, bultskjutningsrobot, rörkapning, gradning, borstning, trumling och montering. Här är det mesta möjligt!