Avkopplande båtresa från Järnavik till Tjärö

En kort båttur bort

Det finns tusen öar i Blekinge skärgård. Några är stora, många är små. Här presenterar vi fyra öar som är lätta att ta sig till och som bjuder på bekväma äventyr, sköna stunder och en hel del historia. 


 

Hanö

Det kommer runt 40 000 besökare till Hanö varje år. Och det är lätt att förstå varför Hanö är poppis. Ön är både bil- och myggfri och naturen är spännande med sina klipphällar, rullstensåsen med miljontals ovala stenar, skogspartier, de öppna fälten … och den lilla bykärnan nere vid hamnen. Här finns restaurang, vandrarhem och handelsbod och ett museum där du får Hanös historia som engelsk flottbas och en inblick i vardagen i fiskeläget förr. Det finns en rad myter och sägner om Hanö – en om jättekvinnan som sägs ha skapat rullstensåsen som kallas Bönsäcken. Vill du veta mer? Kom och upplev magin i verkligheten! Färjor avgår både från Nogersund och Karlshamn.


 


 

Tjärö

Välkommen till idyllen! Bullerbykänslan är stor på ön med rara gamla hus från 1700- och 1800-talet, betesmarker och gärdesgårdar, lövträd och klipphällar. Men allt är inte antikt – sedan några år möts du av en stilfull modern byggnad när du hoppar av på den lika nya bryggan i gästhamnen. Det är restaurangen/caféet/kiosken som serverar ekologisk mat med rena smaker, fika och glass. Maten håller hög klass och lyfter helhetsupplevelsen Stanna över natten på Tjärö Hotell & Vandrarhem. Till Tjärö kan du ta båten både från Karlshamn och Järnavik. 

 
Bussresa till Blekinge - En kort båttur bort

 

 

 

Aspö

I Karlskrona skärgård finns mängder med pärlor och skärgårdstrafiken tar dig till många av dem. Cykelvänliga Aspö är en av de större och hit kommer du med vägfärja. Det finns runt 500 åretruntboende på ön som hyser en bit av Världsarvet – Drottningskärs Kastell. Befästningen från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten är spännande att besöka. En guidad tur och en titt på den historisk utställningen ger dig mer kött på benen. På tal om kött – här finns en restaurang också och musikunderhållning då och då. Vill du övernatta? I Aspö Lotstorn finns 5 rum med magisk utsikt. 

 


 

Karön

På Karön i Ronneby skärgård finns det tydliga spår från kurortsepoken då det byggdes kallbadhus, restaurang och tjusiga sommarvillor för hälsoturisterna. Finns kvar gör villorna och emellanåt sommaröppna charmknutten Schweizeriet som varit i drift sedan 1877 – det gör restaurangen till Blekinges äldsta! Och när du är mätt kan du ägna dig åt vackra-hus-spaning, bad och promenader. Ut till ön kommer du på några minuter med båt från Ekenäs, där du förresten kan äta gott året runt på Villa Vassen.