Skottsbergska gården

En av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet finns i Karlshamns Kulturkvarter.

Beskrivning

Skottsbergska gården är ett av vårt lands verkligt stora monument, belägen i Karlshamns Kulturkvarter. Slott och herresäten finns det gott om, men borgarhus, som bevarats i sitt ursprungliga skick på samma sätt som här är otroligt sällsynta, inte bara i Sverige utan även ute i Europa. Skottsbergska gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet. Som borgerlig bostad är gården dessutom ett högtstående prov på 1700-talets heminredning.

Dess företräden har motiverat att Skottsbergska gården fått en tryggad framtid som kulturminnesmärke och som sådant kommer den att för framtiden vara monument över våra gamla städers handelsliv. Som gården nu ter sig efter en grundlig restaurering under åren 1955-1959 är den ett nära nog enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur från 1700-talet.

Öppettider under sommaren:
1 juni - 31 augusti tisdag-söndag kl 13.00-17.00 (högsäsong).
Övrig tid på året (lågsäsong) måndag-fredag kl 13.00-16.00.

OBS! Under vår/försommar 2023 pågår en mindre renovering på Skottsbergska gården, ring gärna innan ert besök för att säkra att det är öppet, tel 0454-148 68.
Karlshamns Museum genomgår en större renovering och är stängt, öppnar åter i månadsskiftet juni-juli. Under denna period betalas avgiften vid Skottsbergska gårdens entré.

Guidade visningar bokas via Karlshamn Museum.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)