Praktiskt på bästa stället

Svar på vanliga frågor och länkarna du behöver | Här har vi samlat information som vi tror kan hjälpa dig att göra din sommar i Blekinge ännu smidigare. Mycket handlar just om att resa kollektivt men det dyker ju ofta upp andra frågor också.

Har du frågor som rör tillgängligheten på Blekingetrafikens resor? Hitta alla svaren som gäller för resor med buss, tåg och båt här - Blekingetrafikens tillgänglighet

 

 

Sommarens resebiljett

Om du planerar att resa vid flera tillfällen i sommar lönar sig Sommarbiljetten, som ger obegränsat med resor mellan mitten av juni och mitten av augusti, ganska snart.

När försäljningen har startat för 2023 hittar du mer information här - Blekingetrafiken

 

 

Hyr en cykel

Blekingetrafikens röda cyklar som du hyr via en app finns på fem platser: Karlskrona, Bergåsa och dubbelt upp i Karlshamn där cyklar finns både vid resecentrum och vid skärgårdstrafikens terminal.

Cykel tas ombord i mån av plats och går ej att förboka mot en mindre kostnad.

cyklar

Läs allt om hur det fungerar här - Blekingetrafikens hyrcyklar

Res med tåg

Öresundståget stannar vid sju hållplatser i Blekinge och går hela vägen mellan Danmark och Karlskrona. Till Olofström går det inga tåg, där är det buss som gäller för dig som vill resa kollektivt. Till och från Sölvesborg, Mörrum och Karlshamn i väster går det även att resa med Skånetrafikens Pågatåg via Kristianstad och Bromölla. Från Kalmar kan du resa till Karlskrona med Krösatåg.

tåg

Köp biljett: Det finns flera olika varianter att välja mellan: enkelbiljett, 24-timmarsbiljett och 3-dagarsbiljett passar bra för dig som är på tillfälligt besök eller inte reser så ofta. Läs mer om de olika biljettalternativen

Hur ofta går tågen? Öresundstågen har täta avgångar, på vardagar går ett tåg varje timme från tidig morgon till sen kväll. Här hittar du tidtabellen

Hur är det med cykel? Du kan ta med din cykel utan kostnad på tågen i Blekinge i mån av plats. Personalen har ansvar för säkerheten ombord och avgör om det finns plats för dig och din cykel. Är det fullt behöver du vänta på nästa tåg.

 

 

Res med buss

Med Blekingetrafikens bussar kan du ta dig till i stort sett varje krok och krök i länet. Vissa går ofta, andra mer sällan och några kräver förbeställning. Läs mer om anropsstyrda turer –  så kallad Öppen närtrafik

buss

Köp biljett: Du kan köpa din biljett från bussföraren när du kliver ombord men om du använder appen är biljetten något billigare. Läs mer om 24-timmarsbiljetten, 3-dagarsbiljetten och de andra varianterna här

När går bussen? I appen och på Blekingetrafiken.se söker du enkelt efter en resa mellan två platser. Där hittar du också samtliga tidtabeller och busslinjer. Vill du nå dem här och nu? Varsågod, här är de!

Hur är det med cykel? På bussen kan du dessvärre inte ta med dig egen cykel. Men du kan hyra cykel på plats – på de orter där du inte hittar Blekingetrafikens cyklar finns privata cykeluthyrare. Kolla med turistinformationen på orten, de har stenkoll.

 

 

Res med skärgårdstrafiken

Under sommaren utökas skärgårdstrafiken här i ö-täta Blekinge så att fler ska kunna njuta av härligheten. Fler turer men också några fler hållplatser och några hela linjer som bara finns under högsäsong. Vid vissa bryggor, där båten bara stannar till om någon vill kliva av eller på, finns en semafor. Det är en påstigningssignal som du måste fälla ut så att båtens besättning vet att du vill åka med. Det finns tydlig information vid de bryggstopp där du behöver signalera med den röda cirkelformade semaforen.

skärgårdsbåtar

Köp biljett: Du köper din biljett när du går ombord och kan betala med betalkort, Swish eller kontant.

    Skärgårdstrafikens båtar körs av entreprenörer som upphandlats av Blekingetrafiken: Affärsverken i Karlskrona och Ronneby, Haglund Shipping i Karlshamn och Sölvesborg.