Youtube video fallback image

Villa, vovve & vassa flintaspetsar

Sommaren 2020 tycktes intresset för de arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken aldrig att ta slut. Nu ska de sensationella upptäckterna som grävdes fram få presenteras i en sommarutställning i Sölvesborgs slottslängor. Utställning planeras att pågå från den 29 juni till den 14 augusti.

 

Arkeologi genom en mångtusenårig vardag 29 juni – 14 augusti

Utställningen produceras av Blekinge museum i samarbete med Sölvesborgs kommun samt Region Blekinge. Utställningen kommer att pågå från den 29 juni till den 14 augusti 2021.

I september 2020 fann arkeologerna en cirka 8 400 år gammal hund begraven i Ljungaviken. Foto: Blekinge museum

 

Se och göra under utställningen

I utställningen kommer du nära de människor och husdjur som bodde, jagade och umgicks längs Ljungavikens strandkant för mer än 8000 år sedan. På olika sätt får du använda alla dina sinnen för att ta in ny kunskap.

Du kommer bland annat att få stifta bekantskap med en riktig kändis och en internationell nyhet. Nämligen den hund som begravdes mitt i samhället och påträffades av arkeologerna 8 400 år senare, med vad som tros vara gravgåvor mitt i det område där 51 stora huskonstruktioner från samma tid har hittats.

Du får också prova på att homestyla ett stenåldershus, testa arkeologyrket och lära dig mer om hur det spännande forskningsarbetet går till.

 

Bakgrund

Landskapet runt Sölvesborg och Listerlandet har utforskats under många års arkeologiska undersökningar och de omfattande grävningarna i Ljungaviken sommaren 2020 var en av höjdpunkterna. Flera av de sensationella upptäckter och tolkningar som gjorts på platsen utmanar tidigare föreställningar om hur folk levde tillsammans under jägarstenåldern.

 

Den här säsongen i Sölvesborg och Ljungaviken har visat att jag hade fel i nästan allt jag trodde.
Carl Persson, Blekinge Museum.
Projektledare för den arkeologiska utställningen i Ljungaviken 2020.

 

Öppettider

Information om öppettider presenteras längre fram.

 

Hög coronasäkerhet

Slottslängorna kommer att följa de förordningar som finns i pandemilagen och endast tillåta ett visst antal besökare i hallen. Det kommer att finnas tydliga skyltar och instruktioner på plats för att förhindra trängsel. Handsprit ska finnas tillgängligt.

Detta innebär begränsat antal besökare vilket gör att du kan få vänta på att få komma in. Vi hoppas på din förståelse för detta och att alla tar ansvar och följer de rekommendationer som finns.

 

Kontakt

Marcus Bernhardsson, Kulturarvssamordnare
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se