Baka pizza tillsammans på Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Vedugnsbakad pizza

Det här är inte en vanlig svensk julmiddag. I år har min lilla - men mycket nära - utökade familj beslutat att bryta mönstret och istället för att boka det vanliga smörgåsbordet bokat en pizzabakning tillsammans.

Röshults Vedugnsbageri - Entré - Foto av Jens Lennartsson - Visit Blekinge

Välkomnande när du närmar dig Röshults Vedugnsbageri.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Vedugnsbakat bröd från Röshults Vedugnsbageri i Olofström.

 

Baka pizza tillsammans

Nästan tio personer är proppade runt ett långt rektangulärt bord och i den mjölfyllda luften gör vi vad vi kan för att platta surdegen så att vi kan toppa pizzan med färska ingredienser. Värmen från rummet - en gigantisk vedeldad stenugn - strömmar hela vägen till vårt arbetsbord.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Gemensam arbetsbänk och så mycket roligare!

 

Mysig familjestund

Även om vi alla började på samma villkor ser pizzorna olika ut - milt sagt - väldigt annorlunda. Från de Michelin-värdiga pajerna som min bror och hans fästmö skapar, hela vägen till ett annat spektrum, min far och min 3-åriga brorson, där du kan ana något pizzaliknande om du kniper med ögonen.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Kul för hela familjen.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Värdefull tid tillsammans.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Det finns alltid en lösning.

 

Guidad pizzabakning

Anneli Einarsson är klädd i en svart bagarhatt med matchande förkläde. Sedan 2010 - de senaste åren heltid - har hon varit ägare för Röshults Vedugnsbageri - belägen i en ladugård för kor som renoverades i mitten av 1800-talet.

Men jag vill att det ska vara mer än ett bageri när du kommer och äter. Jag vill ge en upplevelser, säger Anneli. Och jag älskar att kombinera mat med att berätta historien om hur du lagade och resonerade kring mat för längesedan.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Ägaren av Röshults Vedugnsbageri - Anneli Einarsson.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Hemmagjord pizza på Röshults Vedugnsbageri i Olofström.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Avkopplande och trevlig miljö.

 

En välsmakande kväll

Att vara en utbildad historiker, vet Anneli med säkerhet vad hon pratar om. Under ett evenemang för ett tag sedan bjöd hon in ett sällskap för att berätta om vad som åts i Sverige under 20-talets början. Bredvid en av de äldsta kaksorterna som kändes till - en munkliknande tårta med smält smör och saltad sill, kunde besökarna prova äkta barkbröd, från ett recept i slutet av 1700-talet. Detta användes som en slags nödmat, något du åt för att överleva. Genom att späda det vanliga mjölet med mjöl gjort av tallbark - ibland mer än en tredjedel -får du en sorts bröd med en mycket tung träsmak.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

"Gofika" på Röshults Vedugnsbageri.

 Många yngre familjer älskar sådana berättelser. De har hört sina farföräldrar prata om det och på ett ställe som Röshult kan du höra mer om det.

Röshult är en liten by. Några bondgårdar och massor av floder. I de tjocka skogarna finns otaliga vilda djur, boror och hjortar bland andra. Men även om Röshult ligger mitt i ingenstans tar det inte mer än 20 minuter att nå någon av de två närmaste städerna. Ännu närmare kommer du att stöta på Mörrumsån, en fors som är känd i stora delar av världen för sitt exceptionella laxfiske.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

På landsbygden i Blekinge.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Charmig servering.

 

En tung ugn

Stenugnen på Röshults Vedugnsbageri är en av Sveriges största, med en vikt på 20 ton. I motsats till en vanlig ugn håller den maten fuktig. Förutom pizza och bröd passar den perfekt att laga allt från pajer till kött.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

En av de största vedugnarna i Sverige.

 

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Nybakat bröd.

Det krävs lite planering, säger Anneli. Jag var värd för en middag där jag serverade "pulled pork". Då krävdes det att ugnen höll en låg temperatur. Men det tar så lång tid för den att svalna att jag var tvungen att baka natten innan och lämna ugnen hela dagen för att få den att svalna.

För Anneli går mycket ut på att hitta så mycket lokala råvaror hon kan från närområdet. Köttet kommer från Bröhultsgårdens gräsätande kor. Hennes svärfar odlar de mesta av grönsakerna som används och för närvarande försöker Anneli hitta ett sätt att jobba med lokalt producerat mjöl.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Detaljer som förhöjer upplevelsen.

Att använda bra ingredienser är den överlägset viktigaste delen. Det finns en bonde som inte, inte så långt borta, som för närvarande testar odla råg. Om det fungerar hoppas jag kunna använda det i min mjölkvarn för att använda det framöver.

Och naturligtvis är namnen på pizzorna inspirerade av lokala kändisar. Vad sägs om Gröna Anna, den vegetariska pizza som namnges efter frun till den tidigare ägaren av gården? Eller varför inte prova den mest lyxiga "Gloria Swanson", efter den lokala damen som ville vara lite mer exklusiv än resten av byn och bytte namnet till Gloria?

Stenugnsbageriet i Röshult är inte bara en plats för att tillfredsställa sin hunger. Det är en plats där du kan resa tillbaka i tiden.

Röshults Vedugnsbageri i Blekinge

Avslappnat och trevligt med god mat och sällskap.

 

Boka boende i Olofström

- nära Röshults Vedugnsbageri

No products found