Vandra och cykla i Olofström

Vandring i Sveriges sydligaste Vildmark kan innebära att ströva fritt i skogen, leta svamp och bär, med en kaffekorg på armen.

Genom att följa en av alla vandringsleder med full ryggsäck för övernattning i skogen kan du få en fantastisk upplevelse med både djurliv och närheten till orörd natur. Du får vara helt ensam, om du vill! Lederna tar dig genom djup skog och sjölandskap, förbi små byar och kulturupplevelser. Vi har samlat de bästa lederna, bra att veta tips och en hälsning från vår lokala guide om vad du inte får missa.. Hike or bike!

vandrare

Vandra i Vildmarken

Blekingeleden

Du har möjlighet att följa Blekingeleden ut till kusten, om du går åt andra hållet vidare in mot sjöarna övergår Blekingeleden till Skåneleden. Blekingeleden är märkt med tydliga skyltar och har både övernattningsmöjligheter och vackra vyer att erbjuda. Under 2018 rustas stora delar av Blekingeleden upp med ny skyltning och översyn av vindskydd och grillplatser.

Här är en bra sida för att få översikt på vilka leder du kan vandra i Blekinge Sverigesvandringsleder.se

 

Tänk på
Det mesta är ganska litet och enkelt här i Blekinge, men skogen är stor. Ta alltid med dig extra vatten och om du tycker om att göra listor och planera din vandring, här är tips från proffsen!

 

cykel i kohage

På 2 hjul

Här finns både korta och lätta leder som du går på någon timme, men även de lite längre och äventyrligare lederna som tar dig genom hela landskapet. Du bestämmer om du vill genomföra det med cykel eller till fots, i lugnt tempo eller för att träna inför ett lopp. Det är just variationen och möjligheterna som är så bra. Här är 4 sköna tips på leder som ger dig omväxlande naturupplevelser från cykelsadeln.

Sydostleden

Sydostleden sträcker sig från Växjö ner till Simrishamn. Totalt 27 mil lång, är den en härlig utmaning!
Här får du uppleva Åsnens sjölandskap, Mörrums Kronolaxfiske, Blekinges skärgård, Kristianstads vattenrike och äppelodlingarna i Kivik. I Olofströmskommun går leden längs mörrumsån från Hovmansbygd till Hemjö. I Hovmansbygd finns bevarat industrilandskap med Ebbamåla bruk som är en intakt industrimiljö från 1850-1950. På sydostleden cyklar du nästan helt bilfritt och mer än 80% av sträckan är asfaltbelagd.

www.sydosleden.se kan du hitta all information om etapperna, karta och längd boendemöjligheter och hyra&boka. Glöm inte ladda ner appen innan du börjar trampa!

Banvallsleden Olofström-Sölvesborg

Banvallsleden. I södra Sverige finns de gamla banvallarna bevarade som går genom omväxlande landskap och är perfekta för friluftsändamål och som cykelleder. Banvallsleden i Sverige är ganska unik binder ihop 2 hav och flera turistområden. Sträckan som går mellan Sölvesborg-Olofström är totalt 29 km lång. Om du vill börja i Sölvesborg så tar du dig upp genom mytomspunna platser som Barnakälla, Gudahagen, kulturlandskapet runt Jämshög och avslutar i Olofströms "Lake District".

Halen runt

En medelsvår och otroligt vacker cykelled på 22 km. Leden tar dig runt Halen genom vackert och varierat landskap. Underlaget är växlande asfalt och grus. Du kan pausa både för mat och bad längs vägen. Starta och stopp vid Halen. 

Röda Rundan

7,2 km lång cykelrunda genom Halens naturreservat. Perfekt när du är sugen på en kortare cykeltur med familjen.

Downhill och MTB-leder

Den gamla skidbacken Vinterberget lever upp på nytt som äventyrsområde för alla som är intresserad av cykling. Här finns en markerad bana för mountainbike som går genom skog och smala stigar och passerar skidbacken både vid start och stopp. Downhill spåret börjar uppe på Vinterbergets topp och tar dig i rasande fart förbi skogspartier, uppbyggda hopp, broar och har tekniska partier som kan utmana, se till att ha hjälm och rätt cykel.

cykla i Olofström

Fler leder att vandra eller cykla

No products found