Utställning - Nobelpristagaren och modellbyggaren

Sommarutställning om Harry Martinson och Karl Albin Strömberg på Karlshamn Museum.

Beskrivning

I årets sommarutställning på Karlshamns Museum lyfts Karl Albin Strömbergs historiska båtar och skepp fram och den positiva inverkan författaren Harry Martinson hade på Strömbergs utveckling som modellbåtsbyggare. Deras djupa vänskap och kunskaper om havets farkoster var av största vikt för vilka modeller Strömbergs byggde. Martinsson beställde skepp efter skepp från skeppsbyggaren i Karlshamn och snart hade han ett helt ”rederi”.

Flera av dessa skepp hamnade, på Harry Martinson och Karl Albin Strömbergs initiativ, på Karlshamns Museum där de kan beskådas idag. Alla modellerna har en historisk bakgrund. Även Jämshögs Hembygdsmuseum berikades med skepp från Harry Martinson som var byggda eller renoverade av Karl Albin Strömberg. Några av dessa skepp har välvilligt lånats ut till denna sommarutställning 2022.

Utställningen vill berätta om Strömbergs skicklighet som modellbåtsbyggare och hur Harry Martinson inspirerade honom till att bli en av Sverige främste inom denna konstform. Ett möte sommaren 1952 på Gyön i Blekinge skärgård utvecklades till nära vänskap dem emellan som kom att vara fram till 1978 då författaren avled. Dessa vänskapsband började för sjuttio år sedan och med hjälp av bilder, brev och dedikationer får vi uppleva hur vänskapen djupnar. Utställningen vill också visa ett axplock ur Harry Martinsons målarkonst som är okänd för många.

Utställningen pågår mellan den 8 maj och 1 oktober.

Öppettider lågsäsong:
måndag-fredag 13.00-16.00

Öppettider sommar 1/6-31/8:
tisdag-söndag 13.00-17.00

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)