Askunga Dovvilt

Fyra prisbelönta smaker

Orranäs Gårdsmejeri

Gourmettur i Blekinge

Följ med på en inspirerande heldagstur till fyra fantastiska matproducenter i Blekinge. Smaka på den goda maten och drycken. Vad sägs om vin från en av Sveriges största vinodlingar, fisk som rökts på traditionellt sätt, vilt från hjort och prisbelönt getost?

 

Fyra gårdar

Gourmetturen är en resa i östra Blekinge med besök på fyra gårdar. Dagen börjar hos Orranäs Gårdsmejeri, se hur det går till, handla och smaka på prisbelönta getostar. Turen går sedan vidare till Sturkö Rökeri där du blir serverad lunch. När eftermiddagen sedan tar vid är första stoppet på Vingården Stora Boråkra. Se vingården, lyssna hur det går till att producera vin och provsmakning som avslutning. Dagens sista besök görs på Askunga Dovvilt men en berättelse om hur verksamheten kom till, handla i den välfyllda gårdsbutiken och avsluta med en smaktallrik eller middag. Det kommer bli en härlig och smakfull dag i Blekinge.

Läs mer här - Gourmettur i Blekinge

 

En gruppresa

Gourmetturen riktar sig till ett sällskap mellan 15 - 20 personer och innehåller både lunch och middag. 

Pris?

420 kr/person med smaktallrik hos Askunga Dovvilt

495 kr/person med middag hos Askunga Dovvilt

 

Läs mer och boka här - Gourmettur i Blekinge

 

Staffan Ottosson, Södra Boråkra

Bild: Stora Boråkra

 

Dagens hålltider

Klockan 10.00

Orranäs Gårdsmejeri ligger längs kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn. Här tillverkas flera sorters ost av mjölk från egna getter och grannens ekologiska komjölk. Se hur det går till, träffa getterna för att sedan smaka på säsongens ost. I gårdsbutiken kan du handla med dig från gårdens utbud.

Klockan 12.00

Via kustvägen genom Torhamn och Jämjö går turen vidare över Ramdalaslätten till Sturkö. Det är den största ön i Blekinges kustband. Här röks fisken enligt gammal hantverkstradition. Njut av en rökt lättlunch bestående av gårdens specialiteter. Kika in i rökeriets hjärta och se de gamla stenugnarna verka.

Ett tips är att ta med dig en kylväska, det finns så mycket gott att inhandla i varje gårdsbutik.

 

Bild: Sturkö Rökeri

 

Klockan 14.00

Väl framme på Vingården Stora Boråka får se hur det går till att odla vindruvor i Blekinges klimat. Efter en stund i vingården blir det en kort promenad till vineriet där du får höra ännu mer och se ett bildspel som beskriver verksamheten. Besöket avslutas med en provsmakning från ett av gårdens vin.

Klockan 16.00

Turens sista besök går till Askunga Dovilt. Här möts du av en välfylld gårdsbutik med viltkorv, hjortisterband och ett brett urval från småskaliga hantverkare. Sitt ner i det nybyggda caféet och lyssna till den spännande berättelsen om gården som funnits i familjens ägo i över 100 år. På gården finns över 200 dovhjortar och kor från lantrasen rödkulla. Dagen avslutas med en god bit mat, välj mellan smaktallrik eller middag.

 

Tillbaka till startsidan