Smaka på Blekinge

Gourmettur i Blekinge är en heldagstur som går genom Blekinges kustlandskap med smakupplevelser i fokus. Fyra fantastiska gårdar visar hur det går till att tillverka prisbelönta produkter.

Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge. En getost som ligger på lagring.

Bild: Orranäs Gårdsmejeri

 

Gourmetturens hålltider

10.00 - Orranäs Gårdsmejeri

Orranäs Gårdsmejeri ligger längs kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn. Här tillverkas flera sorters ost av mjölk från egna getter och grannens ekologiska komjölk. Se hur det går till, träffa getterna och provsmaka osten. I gårdsbutiken kan du handla med dig dina favoriter hem. Ett tips är att ta med dig kylväska för bästa förvaring under dagen.

12.00 - Sturkö Rökeri (lunch)

Via kustvägen genom Torhamn och Jämjö går turen vidare över Ramdalaslätten till  Sturkö Rökeri. Sturkö är den största ön i Blekinges kustband. Fisken röks enligt gammal hantverkstradition. Njut av en rökt lättlunch bestående av gårdens specialiteter för att sedan kika in i rökeriets hjärta. 

 

En fjordlaxfilé från Sturkö Rökeri i Blekinge.

Bild: Sturkö Rökeri

 

14:00 – Vingården Stora Boråkra

Eftermiddagens första stopp är Vingården Stora Boråkra. Det är en av Sveriges största vinodlingar. Se hur det går till att odla vidruvor i Blekinges klimat. Efter en tur i vingården blir det en kort promenad till vineriet. Där får du se ett bildspel som beskriver verksamheten. Besöket avslutas med en provsmakning av gårdens vin.

16:00 – Askunga Dovvilt (smaktallrik / middag)

Finalen på turen är Askunga Dovvilt. Här möts ni av en välfylld gårdsbutik med viltkorv, hjortisterband och ett brett urval från småskaliga hantverkare. Ett nybyggt café där ni serveras smaktallrik eller middag. Lyssna till den spännande berättelsen om gårdens historia. Det kan vara kul att veta att det finns över 200 dovhjortar på gården och kor från lantrasen rödkulla.

 

Askunga Dovvilt i Blekinge. En bricka med viltkött vackert dekorerat på en bricka.

Bild: Askunga Dovvilt

 

Hur går bokningen till?

För bokning och mer information går det bra att kontakta:

Jill Widebrant på +46(0)733- 44 12 70 eller [email protected]

Boel Dahlberg på +46(0)760- 52 97 77 

 

 

Tillbaka till startsidan