Hanö - Skrönornas Ö

Som en saga växer Hanö upp ur havet utanför Sölvesborg. Det är inte så konstigt eftersom ön är full av skrock och skrönor med drakar och jättar som en del av huvudingredienserna.

Bild: Hamnen, Hanö

 

Tropisk avenboksskog

Men skrönorna tillhör gamla tider. Idag hyllas Hanö för sin fridfyllda harmoni och skönhet, naturen är både storslagen och säregen. Den södra delen av Hanö består av tropisk avenboksskog, här kanske du stöter på några av de många inhemska dovhjortarna som inplanterades under 1950-talet. Från början var dom bara fem men idag är det osäkert hur många dom är.

Avenbok är en av de sist invandrade lövträden efter istiden. Idag är den Ölands lanskapsträd men växer fritt på Hanö.

Bada på Hanö

Hanö har också en milsvid utsikt med många härliga badplatser. Det är lätt att bli förälskad i ön, det håller nog de 40 000 som årligen besöker Hanö med om. Oavsett väder är det en spännande upplevelse med det kan vara värt att nämna att Blekinges ö-värld är bland de solsäkraste platserna i Sverige.

 

Bönsäcken, Hanö

Bild: Bönsäcken på Hanö

 

Fem saker om Hanö

1. Myter

Leta upp Drakamärket. Det är ett gåtfullt vågformat märke i klippväggen nedanför Hanö fyr. Enligt flera sägner uppstod märket när Hanös eldsprutande drake kraschlandade i klippan den första gången fyren tändes. Hanö fyr är nämligen en av de ljusstarkaste fyrarna i Östersjön med en lysvidd på cirka 40 kilometer. Inte nog med det, det finns två stora nedsänkningar i marken. Det sägs vara fotavtryck från jättar.

2. Naturfenomen

Har du hört talas om Bönsäcken? Det är en strandsporre med miljontals vattenslipade stenar som sträcker sig ut i havet. Den ändrar form och utseende efter havets stormar och vindriktning.

4. Historia

Under Napoleonkrigen var Hanö en engelsk flottbas. Sorgligt nog miste femton britter livet här under denna tid. Dom ligger nu begravda på den Engelska kyrkogården på ön.

5. En sägen 

Visste du att det sägs ha legat en underjordisk skattkammare där Hanö fyr står idag. Den kallades för Åbedahallen och vaktades av Åbedagubben. Han var en tomtelik man som skyddade skatten på alla tänkbara sätt. Han kunde till exempel förvandla sig till en eldsprutande drake om det krävdes. Hursomhelst, det är lika spännande att besöka Hanö idag. Det enda som sätter stopp för din upplevelse är din fantasi.

 

M/F Vitaskär trafikerar Nogersund - Hanö

Bild: M/F Vistaskär

 

Nogersund – Hanö

Färjan M/F Vitaskär trafikerar Nogersund -  Hanö året runt. Färjan är handikappanpassad och kan ta upp till 100 passagerare. Biljetterna köper du ombord. Vill du åka fler skärgårdsturer så kan det vara en idé att skaffa ett sommarkort genom Blekingetrafiken. Då åker du dessutom fritt på bussar och tåg i Blekinge.

Via Blekingetrafiken kan du se de aktuella tidtabellerna till Hanö, priser och en Hanökarta. Ladda enkelt Blekingetrafikens app Reseplaneraren genom att söka på ”Blekingetrafiken” i AppStore eller Google Play.

Njut av Hanö, det är en magisk ö!

 

Tilbaka till startsidan