Hanö - Skrönornas Ö

Som en saga växer Hanö upp ur havet utanför Sölvesborg. Inte så konstigt att ön är full av skrock och skrönor med drakar och jättar som huvudingredienser.

Bild: Hamnen, Hanö

 

Tropisk avenboksskog

Men skrönorna tillhör gamla tider. Idag prisas Hanö för sin fridfulla harmoni och sin skönhet, inte minst tack vare den storslagna och säregna naturen. Södra delen består av tropisk avenboksskog. Här kan man också stöta på några av de inhemska dovhjortarna som inplanterades på 1950-talet.

Hanö har också milsvid utsikt och härliga bad. Beskrivningen av ön präglas numer av förälskelse i stället för skräck, vilket de 40 000 besökare som årligen kommer hit har konstaterat för längesedan.

 

Sevärdheter

Drakamärket - Ett gåtfullt vågformat märke i klippväggen nedanför fyren. Enligt en av flera sägner uppstod märket när Hanös eldsprutande drake kraschlandade i klippan när fyren tändes för första gången.

Engelska kyrkogården - Hanö var en engelsk flottbas under Napoleonkrigen och här begravdes de 15 britter som miste livet på ön.

Hanö fyr - En av de ljusstarkaste fyrarna i Östersjön med en lysvidd på cirka 40 kilometer.

Bönsäcken - En strandsporre med mijontals vattenslipade stenar som sträcker sig ut i havet, Den ändrar form och utseende efter havets stormar och vindriktning. Bönsäcken är förnippade med många skrönor kring hur den har uppstått.

Gamla och nya kar - Två stora nedsäkningar i marken som enligt sägnen var fotavtryck från jättar.

Åbedagubben - Enligt sägnen skulle det ha legat en underjordisk skattkammare där fyren står idag. Den kallades Åbedahallen och bevakades av Åbedagubben. Det var en tomtelik man som skyddade skatten med alla medel, och kunde förvandla sig till eldsprutande drake om så krävdes.

 

M/F Vitaskär trafikerar Nogersund - Hanö

Bild: M/F Vistaskär

 

Nogersund - Hanö

M/F Vitaskär trafikerar Nogersund - Hanö året runt och körs av Haglund Shipping/Blekinge Skärgårdsturer. Båten är 25,9 meter lång och 6 meter bred. Båten går i 18 knop och kan ta upp till 100 passagerare. Den är också handikapanpassad.

Aktuell tidtabell: 940 Nogersund - Hanö - Nogersund

Skärgårdskarta: Hanökarta

 

Bra att veta

Biljett - Biljett köper du ombord på båten.

Periodkort - Periodkort gäller i hela länet och kan användas på samtliga skärgårdsbåtar året runt.

Åldersgräns - Barn/Ungdomspris gäller mellan 6-16 år om inget annat anges. Två barn under 6 reser gratis med kontantbetalande som löst vuxenbiljett.

Kontakt - Skärgårdsturerna i Sölvesborg körs av Haglund Shipping/Blekinge Skärgårdsturer. För mer information, ring +46 (0)414-149 58 eller besök Haglunds Shipping på webben.

 

Aktuella priser & tidtabeller

Planera dina turer, ta med cykeln och vad kostar det? Hitta alla information här - Skärgårdstrafik, Blekingetrafiken

 

 

Tilbaka till startsidan