Halloween

Är du sugen på att busa, leka och äta massor av godis? Eller vill du bara pyssla och fika på en ”läskig” bakelse? Våra nära och kära finns alltid med i våra tankar, för det är ju dom vi hyllar, så fira närvaron med en fin upplevelse till dig själv.

Halloween är en keltisk traditon

Bild. Asterix och Obelix är kelter

 

Vad är det vi firar?

Traditionen kommer med irländare som invandrade till USA i mitten av 1800-talet. Firandet var en keltisk nyårsfest som hölls när sommaren var slut och vintern började. Under just den perioden ansågs andeväsen, älvor och häxor vara mer aktiva. Det tändes lyktor gjorda av kålrötter men eftersom dessa inte fanns så tillgängliga i USA så blev lyktorna gjorda av pumpor istället.

De gamla kelterna var ett folk som under forntiden och antiken levde på de brittiska öarna. Kanske känner du igen seriefigurerna Asterix, Obelix och gallerna?

Hur firas det då?

Halloween har blivit mer en kul grej idag där barnen klär ut sig i skräckkostym och knackar på dörrar för att fråga efter bus eller godis. Ja, det kan vara smart att ha godis hemma annars kanske du blir utsatt för bus när du stängt dörren. Oftast busar barnen snällt med till exempel knäckebröd utanför din dörr. Men ibland kan det bli jobbigt med ägg som kastas mot din vägg.

Jag vill inte!

Har du godis så kan du känna dig trygg. Men, det är inte alltid så roligt med detta ultimatum som ställs även om det görs av barn. Vi svenskar är ju inte så mottagliga för det och kan känna ett visst obehag. Skriv en lapp på dörren och meddela det, det är ju ett bra budskap.

 

Boda Booo... är ett evenemang under Halloween. Utmaningar och lek med bus eller godis.

Bild: Boda Borg i Karlskrona

 

Boda Booooo...

Barnen älskar att klä ut sig och framförallt utsätta sig för lite läskigheter. På Boda Borg i Karlskrona kan du boka in en upplevelse, om du törs?! Evenemanget har skådespelare som agerar spöken och skräckinjagande figurer. Levande och äkta, men du kanske ska vara med på att det är lite otäckt. Du kan alltid säga stopp och passera om det blir för mycket. Det är ju en trygghet.

Läs mer här - Höstlovskul - Boda Booooo...

 

Lite fakta om Halloween

#1 Halloween firas kvällen innan Alla helgons dag.

#2 Det är från början en hednisk nyårsfest för att visa respekt för andeväsen, häxor och älvor.

#3 Traditionen kommer ursprungligen från Irland och kom till USA med invandringen.

#4 I Sverige är det ett evenemang och ett sätt att stärka handeln.

#5 Namnet kommer från det engelska "all hallows eve" som betyder "alla helgons afton".

 

Det behöver ju inte bara vara skräck och läskigt, mys till det med tända ljus och ett gott bakverk. Eller varför inte unna dig ett cafébesök någonstans alldeles i närheten av där du befinner dig? 

 

Vill du ha fler tips under året? Anmäl dig i nyhetsbrevet nedan.

Tillbaka till startsidan