Rundtur i världsarvet

Följ med på ett riktigt sommaräventyr bland krutmagasin, varv och befästningar i Karlskrona skärgård. Så här går turen till:

Skärgårdstrafiken i Blekinge

1. Avgång

Båten M/F Gåsefjärden avgår från Fisktorget i Karlskrona, alldeles intill Scandic Karlskrona

Tips!

Innan du går ombord, passa på att gå över den lilla gångbrån till ön Stakholmen och njut av utsikten över Borgmästarfjärden. Det är ett av de mest populära ställen att fotografera ifrån. Så här kan det se ut i ett Instagramflöde med  #stakholmen.

 

2. Dragsö & Brändaholm

I Borgmästarfjärden går turen förbi ön Ljungskär med sitt Kruthus. Båten angör på Dragsö camping. med badplats, sandstrand och varierande natur att röra sig i. Vill du spela minigolf så finns en intressant bana med hinder och kopior av världsarvsbyggnaderna.

På vägen ut kan du blicka ut över Brändaholm med sina små röda kolonistugor. Turen fortsätter sedan i i Saltösund där du kan se en av Karlskronas äldsta stadsdelar - Björkolmen.

 

Kungsholms Fort

3. Kungsholms Fort

Dags att styra ut på fjärden mot Kungsholms fort och Drottningskärs kastell. På Kungsholmen finns en unik rundhamn, ett litet museum och en park med exotiska växter.

Bra att veta: 

Det går bara att angöra Kungsholms fort om turen är förbokad på Karlskrona Turistbyrå.

 

4. Aspö

På Aspö går det att göra ett stopp på Drottningskärs Kastell. Här finns Restaurang Kastellet som har öppet året runt och boende att boka på det charmiga vandrarhemmet Lotstornet.

Så här ser det ut på Restaurang Kastellet:

UteserveringenMatsal 1 och Matsal 2 spana in Riddarsalen och Båtbryggan.

 

Galjonshallen, Marinmuseum i Karlskrona

5. Tjurkö

Dags för Tjurkö som är känt för sitt stenhuggeri och därefter mot Marinmuseum där du hinner se fyrtornet Godnatt och ön Lusasken. Innan Marinmuseum går turen förbi Kungsbron som förr i tiden var stadens "finentré".

Visste du att? 

Namnet Lusasken kommer från den tiden då fartygen ankrade på ön för att bränna sjömännens kläder så att ingen ohyra följde med in till staden. 

 

6. Marinmuseum & Varvet

På ön Stumholmen ligger Marinmuseum. På museet finns en U-båtshall under vatten med två riktiga ubåtar. En av dom kan du gå ombord på - HMS Neptun. 

Efter besöket på Stumholmen är det dags att bege sig tillbaka till Fisktorget och på vägen tillbaka kommer du få se Örlogshamnen, Lindholmen där Sveriges längsta träbyggnad ligger. Det är Repslagarbanan från 1960-talet. Sist men inte minst så passerar du Varvet som tillverkar och underhåller örlogsmarina fartyg och ubåtar. 

 

Tillbaka till startsidan