10 hösttips att göra

Det är så mysigt med hösten som bär med sig ett lugn. Äntligen är det okej att sänka tempot och bara vara. Den höga friska luften lockar till uteliv och Blekinges varierande natur inbjuder verkligen till det.

Mandeltårtan

Bild: Café Mandeltårtan i Ronneby

 

Är du redo för lite höstmys?

 

1.   Promenera i Brunnsparken

Njut av en avkopplande promenad i Brunnsparken. Slingrande gångvägar, vackra trävillor och storslagna planteringar som övergår i höstfärg. Från parken leder en av broarna över till Café Mandeltårtan. Här kan du njuta av magiska bakverk men också lunch och nybakat bröd.

När du njutit klart av de goda smakerna kan det vara dags för ytterligare en promenad. Ett mål kan vara Kulturcentrum som har högaktuella utställningar inom konst, kultur och emellanåt scenkonst. Intill ligger Ronnebys äldsta stadsdel med Heliga Kors kyrka som bär spår från Ronneby blodbad år 1564. I kyrkdörren kan du se huggmärken från den svenska kungens män som försökte ta sig in i kyrkan till de stadsbor som tog sin flykt hit.

 

2. Romantiskt för två på Dragsö

Kanske är det dags att skämma bort varandra och skapa egen tid för bara två. Det är ni värda! Dragsö camping ligger på en ö med broförbindelse 3 kilometer utanför Karlskrona. Här bor ni i en lyxig stugsvit med chans att dra er undan och spendera kvalitetstid tillsammans. Ta skärgårdsbåten till stan, shoppa och ät en fräsch lunch på Nya Skafferiet. Tillbaka till stugan kan ni mysa med en 3-rättersmiddag och alkoholfritt bubbel. Blommor? Det finns fixat och klart i stugan. 

 

3. Boda Borg

Är du redo för en riktigt cool utmaning tillsammans med hela familjen? I Karlskrona finns en riktigt häftig anläggning som heter Boda Borg med utmaningar för både intellekt och kropp. Vet du hur det fungerar? Du bildar ett lag, mellan 3-5 personer, och får en utmaning som ni ska klara av tillsammans. Ja, faktiskt lite som ”Fångarna på fortet”. Här kallas utmaningarna för ”Questar”. I varje utmaning märker ni direkt när ni närmar er lösningen. När det gäller utmaningarna kan det handla om att klättra lite snabbare, hoppa lite högre eller tänka lite extra eller för att övervinna hindret. Vad sägs om teman som Skogstokig, Frågemästarnas mästare, Bootcamp och Star Trails? Så kul! 

 

 

sölvesborgs_golfklubb

Bild: Sölvesborgs Golfklubb

 

4. Golfweekend

Älskar du att spela golf, vara i den friska luften och utmana dig med nya spännande golfbanor? Testa Blekinge! På golfspråk kallas Blekinge för Sveriges Golfkust, just för sina 8 klassiska golfbanor belägna vackert nära vatten. Här finns parkbanor, kuperade, öppna, vid kusten, havet eller i skärgården. Allt inom drygt en timmes radie med bil. Det finns ett golfpass du kan köpa i shopen, 250 kr i greenfee om du väljer ”Guldpasset” med 8 rundors spel. Wow!

 

5. Mörrums Kronolaxfiske

Du behöver inte vara en mästare på att fiska för att besöka Mörrums Kronolaxfiske. Se en utställning om verksamheten i Laxens Hus. Här finns även en fiskeshop med funktionella outdoorkläder och trendiga märken som Patagonia. Utanför forsar Mörrumsån och när du blir hungrig kan du kliva in på Restaurang Kronolaxen som serverar en generös buffé med alternativa rätter. Ovanför anläggningen hittar du Ninas konditori, välkänt för sin kvalitet. Vid Mörrumsån ligger Mörrum Riverlodge, ett lyxigt sätt att bo alldeles intill ån – så vackert!

 

6. Ryssberget

Ryssberget inryms i Sveriges största och mest sammanhängande bokskog, så lummigt och äventyrligt. Det finns många uppmärkta slingor och leder där högsta toppen ligger 150 meter över havet. Det är superpopulärt att cykla mountainbike eftersom naturen är så varierande och ger blandade utmaningar. Checka gärna in på Velo i Sölvesborg som är maximalt uppdaterade över upplevelserika turer, erbjuder service och håller i demodagar för att upptäcka mer.

 

 

Röshults Vedugnsbageri - roshultsvedugn.se

Bild: Röshults Vedugnsbageri i Olofström

 

7. Vedugnsbakad pizza

Olofström ligger världens härligaste ställe där du kan prova baka din egen pizza i vedugn. Ta med hela kompisgänget och gör en pizzakväll tillsammans. Komponera innehållet, baka av i vedugnen och njut tillsammans med utvald dryck. Minne, måltid och mening om och om igen. På just Röshults Vedugnsbageri finns en av Sveriges största vedugnar men framförallt ”världens mysigaste miljö”.

 

8. Byaöl på Dagmars Hamnkrog

På det trendiga Listerlandet satsas det för fullt även när det inte är sommarsäsong. Varje fredag hålls det Byaöl som är ett koncept som liknar After Work. Välj mellan en fisk- eller kötträtt och få förslag på en bra och passande öl till. Finfina priser just för att det är ett attraktivt sätt att umgås på. Vissa fredagar kommer det även bli liveunderhållning med allsång, band och kanske lite dans på det. Boka gärna bord och spana in menyn innan.

 

9. Glastornet Studio Glashytta

Gillar du design, konsthantverk och skapande i vacker miljö? Upptäck Glastornet Studio Glashytta i Nättraby. Skira bruksföremål i harmoniska tidlösa mjuka färger. Det gamla vattentornet ligger på en höjd med vacker gångväg upp mot ingången. Innanför välkomnas du av butiken och kärnan i verksamheten – glashyttan. Är du nyfiken på hur det går till att blåsa glas kan du skräddarsy en upplevelse tillsammans med vänner och faktiskt prova på själv. Prata med konsthantverkaren bakom verksamheten, hon heter Malin Mena och sprakar av skapande idéer. Malin kommer vägleda er på ett pedagogiskt och tryggt sätt.

 

10. Kallbadhuset i Karlshamn

Avkoppling och välbefinnande så att det svämmar över, en stilla stund med blicken utöver havet i skärgårdsmiljö. Precis så ligger det stilrena och snygga Kallbadhuset i Karlshamn. Lättillgängligt och rikt på en känsla av välmående. Här kan du bada, varva värme och kyla och få en kick samtidigt som det ger ro. En maximal upplevelse med dig själv i centrum och framförallt en väg till harmoni och god sömn. Det är en gammal tradition som i miljön blir trendig och cool. Men egentligen spelar det ingen roll för det är din upplevelse som är i fokus.

 

Tillbaka till startsidan