Blekinge under 24 timmar

Blekinge på en dag. Går det? Ja, för här ligger allt nära. Faktiskt är Blekinge så välpaketerat att när du är i en stad – ligger nästan allt bara en halvtimme bort. Följ familjen som vaknar i väst och tar kväll i öst. Och som fyller dagen med ett pärlband av mysiga blekingeäventyr.

Kl 07.53

Startklara för en dag av mysiga blekingeäventyr

Dags att slänga av sig täcket på mysiga B&B Villa Orion som ligger centralt i medeltidsstaden Sölvesborg. Före frukost tar vi vuxna strandpromenaden till slottsruinen. En gång traktens starkaste försvarsanläggning med ett torn på 35 meter.

Villa OrionVilla Orion

 

SlottsruinenSlottsruinen i Sölvesborg

 

Kl 11.01

Gammal teknik och ny pryl till hemmet

Vi drar norröver. Familjens tekniknörd vill till Ebbamåla bruk utanför Olofström. Kul med en guidad tur i gammal industrimiljö. Här ser man tydligt hur tekniken fungerade då. Vi lämnar bruket med en ny stövelknekt i gjutjärn.

Ebbamåla BrukEbbamåla Bruk

 

Kl 12.37

Dags för klurigheter och exotiska djur

Vi fortsätter mot Karlshamn och Kreativum Science Center, fyllt av klurigheter och kunskap. I cirka 170 upptäckarstationer blir vi utmanade att lära nytt på ett roligt sätt. Vi passar också på att besöka MegaDomebiografen Kreanova som bjuder på ett filmäventyr som känns i hela kroppen. Nu suger det i magen och vi tar en paus i Kreaficum där det serveras både pannkakor, korv, fika och annat gott. Mätta och belåtna tar vi en tur i utomhusdelen, Kreapark. Här finns tunnlar, busiga fontäner och flera stationer.

Tvärs över gården upptäcker vi Blekinge Exotiska Värld, ett tropikarie som lockar med oss på en resa världen runt. Vi möts av nyfikna surikater och dvärgsilkesapor och den 3,5 meter långa tigerpytonormen.

KreativumUtmana familjen med roliga experiment på Kreativum Science Center

Blekinge Exotiska VärldSpana in den gigantiska sporrsköldpaddan på Blekinge Exotiska Värld

 

Kl 15.25

Efter kunskap lockar fartfyllda bad

Vi styr bilen österut och stannar till i Ronneby. Barnens morrande övergår till glada tjut när vi svänger in vid Brunnsbadet. Nu ska det plaskas i bassäng och åkas rutschkana! Vi passar också på att besöka Brunnsparken precis intill och njuter av kaffe och hembakat på det prisbelönta och gemytliga caféet Mandeltårtan.

Fartfyllda badäventyr för hela familjen på Ronneby Brunnsbad

MandeltårtanHembakat och hemtrevligt på Café Mandeltårtan i Ronneby

 

Kl 17.47

Blekingska smaker som lockar

Trötta av allt badande styr vi kosan mot Karlskrona. Vi kan dock inte låta bli att göra en liten avstickare till Äggaboden i Gärestad By. En helt fantastisk gårdsbutik som bland annat fått Skåneländska Gastronomiska Akademiens diplom ”Gårdsbutik av hög klass”.  Här frossar vi i närproducerat mathantverk och måste så klart smaka på Anna-Lenas egen majonnäs som Carl Jan i TV-programmet "Sveriges skönaste gårdar" beskrev: som en rejäl sommarkyss.

ÄggabodenNärproducerat mathantverk hos Äggaboden utanför Ronneby

 

Kl 18.32

Träff med Rosenbom och en av Sveriges soligaste städer

Vi anländer till Karlskrona, vårt näst sista stopp. Här väntar gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan från 1600-talet. Vi njuter av atmosfären i denna örlogstad med varv och befästningar, hoppar iland på Kungsholmsfort, en befästning från 1600-talet och gör slutligen ett besök på den 300 meter långa repslagarbanan. Vi konstaterar att solen även idag skiner i en av Sveriges soligaste städer. Vi avslutar med picknick i kvällssolen på Stumholmen.

RosenbomLägg en slant i Rosenboms fattigbössa utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona

 

RepslagarbananRepslagarbanan i Karlskrona

 

Kl 20.38

Murpromenad och livemusik

Vi fortsätter norrut och parkerar bilen i sommaridyllen Kristianopel. Checkar in på Pensionat Stensvik och ser havet precis utanför vårt fönster. När mörkret sänker sig stegar vi upp på den bastanta 1600-talsmuren som löper runt nästan hela halvön. På vår vänstra sida glittrar havet, segelbåtar lägger till och folk strosar längs Storgatan med sina charmiga trähus. Efter en glass blir det livemusik på Hamnkrogen. I natt sover vi garanterat gott.

KristianopelSommaridyllen Kristianopel