Natur och vildmark i Sölvesborg, Blekinge

Natur & Vildmark

Mitt i naturen

Känner du för att spela golf, cykla, vandra, fiska, simma, segla, rida eller solbada? I Sölvesborg är naturen alltid nära oavsett om du bara vill vara eller aktiviera dig. Här är det faktiskt inte långt till någonting som är trevligt. Det mesta ligger på en skön promenads avstånd eller en cykeltur bort. Och om du tar tåget eller bilen kan du snabbt vara på Kreativum i Karlshamn eller mitt i Köpenhamns storstadspuls. Du längtar snart tillbaka till gemytet i Sölvesborg - skönt att resan är så kort!
 
Här får du tips om vackra platser i naturen - Park & Natur i Sölvesborg
 
 
 

Ryssberget

Blekinges Nangijala. Har du sett filmen om Bröderna Lejonhjärta? Den skulle ha spelats in på Ryssbergets sluttningar. Där ligger de små byarna Ynde, Ebbalycke och Bjäraryd som är alldeles sagolika: allra helst i maj när bokskogen, den största i södra Sverige, färgas ljusgrön av nyspruckna löv och äppelodlingarna blommar. Här hittar du fina fiskevatten i Grundsjön, flera vackra vandringsleder och söta små torp och gårdar.
 
Nedanför Ryssberget låg förr om åren sjön Vesan. Idag är sjön utdikad och förvandlad till bördiga fält. I Gammalstrop finns en kyrka på det som en gång var en ö i Vesan. På platsen fanns tidigare en romansk kyrka uppförd under 1100-talet. På andra sidan åkrarna ligger den urgamla byn Ysane med sin charmiga medeltida kyrka, S:t Gertrud. Upplev kyrkans vackra välbevarade kalkmålningar signerade "Vittskövelmästaren" Nils Håkansson.
 
Är du rockälskare är chansen stor att du känner till Norje. Hit lockar Sweden Rock Festival tiotusentals besökare från hela världen under några dagar i juni. Har du inte varit där ännu och upplevt stämingen? Get ready to rock!
 
Ryssberget
Ryssberget.
 
 

Listerlandet

Alla sinnen älskar Listerlandet. Dofter, smaker, ljud och känslor. På vägen till Listerlandet fylls lungorna med lantluft av bästa sorten. Först med en svag aning av ladugård och gödsel, sedan av alspånsrök, hav och tång. Du hör MAIF-publikens jubel, måsarnas skri, fiskebåtarnas lugna dunkande och ett jazzband i augustinatten. Stränder och pittoreska fiskelägen ligger som ett pärlband längs halvöns åtta mil långa kust. Här är det lätt att må bra och gott att leva! Den vackraste vägen att komma in till Hällevik är nedför den branta backen Haveliden. Utsikten över havet och Kråkenabben långt där nere är hisnande. I Hällevik kan du bada, njuta av rökeriets och restaurangernas utbud, av den genuina miljön, fotboll och jazz. Fiskemuséet och Gamla fiskets dag ger en inblick i hur livet levdes förr i fiskeläget.
 
Listerlandet utanför Sölvesborg i Blekinge
Hälleviks hamn.
 
Ett stenkast bort ligger Nogersund med Kråkenabben, ett vindpinat beteslandskap med ägorna inrutade av vackra stengärden. Här finns flera spännande vandringsstigar. I Nogersund kan du se många exempel på garnhagar - långsmala trädgårdar med plats att torka gran. I hamnen går färjan till Hanö.
 
Fortsätt din färd mot Hörvik som ligger strax bakom Listers Huvud, ta ett dopp på stranden och testa någon av de mysiga krogarna i hamnen. Hörvik hänger samman med pittoreska Krokås där du hittar naturreservatet Spragelhall.
Unikt & måste besöka

@solvesborgnaturligtvis

 

Our instagram
Kanske är Sölvesborgs juligaste siktlinje den som går mellan Stationen och Tingshuset. Speciellt nu, när stationen fått julbelysning lagom till första advent✨✨ ✨Gunnar Asplund önskade när han ritade sitt förslag till Tingshuset , att Stationshuset och Tingshuset skulle knytas samman med en allé. En önskan som gick i uppfyllelse och som skapat en magisk siktlinje mellan två vackra byggnader. Mysig första advent till er alla, men först underbar fredag ✨ Foto: Virpi Halttu #mittsölvesborg #förstaadvent #fredag #juligt #stationshus #magi
Our instagram
Virpi, Sandra och Johan 💜✨ tar hand om Järnvägsgatan. Virpi och Sandra har grävt upp perenner som flyttas till andra rabatter där de förhoppningsvis kommer trivas bättre och göra fler glada. Nu fyller de på med ny jord, och snart kommer vi sätta nytt under träden. #park #parkarbetareisölvesborg #VirpiochSandra💚#johan🧡#utemiljö #stadsmiljö #mittsolvesborg🏳️‍🌈 #parkenhetenisölvesborg #ettstegitaget #utemiljönpåverkaross
Our instagram
Guld värt, på Ungersgatan innan löven tagits upp. #mittsölvesborg #parkarbetareisölvesborg #utemiljö #stadsmiljö #smallcity #naturistaden #trees #alleträd #guld