Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge

Brygghuset CAFÉ & ART

Vad har den lilla byn Zipotle, som ligger vid havet 500 km söder om Mexico City, gemensamt med Nogersund, en liten stad i södra Sverige, i länet Blekinge?

Förmodligen inte mycket förutom att de båda har mindre än tusen invånare året runt. Men under de senaste åren har ett ständigt leende par blivit länken som binder de två platserna.

​Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge
Kaffesugen?

 

Om du inte vet att du letar efter det, skulle du förmodligen aldrig hamna på Brygghuset CAFÉ & ART, precis utanför Nogersund. En renoverad ladugård där en vägg byts mot gamla udda fönsterramar inrymmer våfflekaféet, som drivs av Anna och Chego. Den förra är född och uppvuxen i det där huset där hennes mamma fortfarande bor året runt, den senare från en liten fiskeby i Mexiko.

Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge
Anna & Chego driver Brygghuset CAFÉ & ART.

 

Stolarna runt de små borden utspridda i trädgården är fyllda av mammor och pappor och moster och mormor och vänner. Alla dricker kaffe och njuter av våfflor med vispad grädde eller en kanelbulle. Barn snurrar runt i gräset och svänger från hängmattorna bundna i träden. Några få får titta på handlingen från andra sidan ett staket och tuggar långsamt några grässtrån.

​Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge [Klicka och drag för att flytta] ​
Rogivande fikaplats.

 

Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge
Mysigt sällskap runtomkring.

 

- Vi vill ge alla en möjlighet att koppla av när de kommer hit, säger Anna. Vi försöker införa en något mer mexikansk livsstil för de annars hårt arbetande svenskarna. Vi vill ta bort fokus från den materialistiska livsstilen och hjälpa människor att fokusera på varandra istället.

Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge
Avskalat och enkelt med fokus på dig och ditt sällskap.

 

En traktor som plogar ett fält längre bort rör upp damm och solnedgången gör att hela himlen ser ut som en tjock, orange dimma. Genom en spricka i det lilla växthuset lyckades en kvist fly och håller upp en liten röd tomat mot solljuset.

Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge
Grönt skönt växthus.

 

​Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge
Egennodlade tomater.

 

Det mesta av materialet som används på Brygghuset är återvunnet eller handgjort. Eftersom kafésäsongen i Sverige är ganska kort - vanligtvis från maj till augusti - tillbringas en stor del av året i Mexiko, där Anna förutom undervisning i yogahantverk smycken och Chego träskulpturer. Dessa visas och till salu precis bredvid diskbänken, tillsammans med handgjorda filtar och hängmattor gjorda av vänner tillbaka i Centralamerika.

​ ​Brygghuset Art & Café utanför Sölvesborg i Blekinge Egenodlade tomater.
Unika skapelser.

 

Nogersund är en av flera små fiskebyar på den lilla halvön som heter "Listerlandet". Varje bara några minuter med bil från varandra. Förutom från en nu långsamt minskande kultur av minkfabriker är fiske och jordbruk en stor del av den lilla relativt lilla befolkningen i området.

Brygghuset Art & Café
Vem vill du ta med dig till Brygghuset CAFÉ & ART.

 

Det krävs lite arbete för att bli av med den kulturella jetlagen när man byter kontinent.
- Trots att jag gillar kontrasten mellan säsongerna är det ovanligt för mig, säger Chego. Och det finns så mycket lagar och förordningar här i Sverige. Allt är så organiserat.
- Chego är vanligtvis fortfarande i ett slags meditationsläge ett tag när vi anländer till Sverige och tar allt mycket långsamt, säger Anna med ett leende. Det kan vara något problematiskt om du går någonstans enligt ett schema.

Brygghuset Art & Café
Dofta på sommaren och de plockade blommorna.

 

Även om Brygghuset och dess omgivningar ser ut som något du skulle se på en bild när du googlar "svensk", gnuggade det mexikanska livet säkert. När du är klar med din andra våffla kan du fylla på din kaffekopp och koppla av lite längre.

Brygghuset Art & Café
Sommarhärlig servering och en chans att bara vara.

 

Brygghuset CAFÉ & ART

- på Instagram

Our instagram
ÖPPET idag Söndag 12-18🌸☀️💕@brygghusetcafeoart #listerlandet #fikapålisterlandet #visitblekinge #visitsölvesborg
Our instagram
Soluppgång över Krokås och bigarråer i överflöd i trädgården☀️Det ena ljuva efter det andra🌸 ÖPPET LÖR-SÖN kl 12-18🌻From TISDAG den 7 JULI öppnar vi Tisdag-Söndag resterande tid av sommaren 12-18☀️VARMT VÄLKOMNA💕Hoppas vi ses! @brygghusetcafeoart #visitblekinge #visitsölvesborg #listerlandet #fikapålisterlandet
Our instagram
Välkomna till oss nu i helgen🌸 vi har öppet lör-sön 12-18❤️ Nu har vi även mackor att erbjuda, där det mesta är hemmagjort😍 välkomna!! 🌸☀️☀️