Mat & Dryck

Ät något gott idag, pepparkryddad makrillfilé? Böckling eller lax?

Det är inte lätt att välja mellan de nyrökta läckerheterna. Och så finns ju Sillamackan - en skiva stenugnsbakat bröd, smörstekta panerade sillfiléer, hovmästarsås, finhackad gul lök  och persilja. Så enkelt och så ljuvligt gott! I Sölvesborg hittar du mat med influenser från flera delar av världen och oavsett inriktning har våra restauranger fina råvaro att tillgå, från hav, hage och åker. Här odlas till exempel potatis, äpplen, tomater och gurka av bästa kvalitet och söta jordgubbar är bland de första att nå fruktniskar över hela landet.

 

Gårdsbutikerna

Vad växer och frodas i Sölvesborg och hur smakar det? Det kan du få svaret på om du kollar in de inspirerande hyllorna hos någon av Sölvesborgs mathantverkare och gårdsbutiker. De blir fler för varje år.

 

Möllekulla Länsmansgård 

Möllekulla Länsmansgård är Sölvesborgs enda KRAV-certifierade gårdsbutik och odlar allt från grunden hemma på den egna gården. Två dagar i veckan håller butiken öppet för besökare som vill inspireras av läckerheterna i butikens hyllor och samtidigt ta del av hållbara och ekologiska alternativ att fylla skafferiet med hemma. Utöver gårdsbutiken skördas både hö och halm till försäljning. Även skog avverkas och säljs som ved.

Välorganiserade hyllor.

 

Gummagården

På Gummagården hittar man traditionellt lantbruk som har drivits i generationer som kombineras med modern växthusodling. I växthusen som tillsammans är större än tre fotbollsplaner skördas årligen 5 miljoner slanggurkor. Förutom gurkor odlas här också grönsaker, jordgubbar och hallon. Jordgubbarna planteras löpande och det gör att bären finns att köpa i gårdsbutiken från slutet av april ända in i september. Gårdsbutiken har ett brett sortiment med allt från gårdens egna läckerheter i form av säsongens primörer och hemmagjorda rabarberchutneys, sylter, marmelader och BBQ-såser till kläder, inredning, presentarrangemang och vackra blomster.

Gummagården

 

Frida på Staxgård 

Ett stenkast från stan hittar vi denna charmiga gårdsbutiken där fokus är charkuterier på gårdens lamm samt hemmagjorda bakelser. Utöver charkuterierna finns många andra delikatesser och härligheter att köpa. Bland annat hemmagjord sylt och marmelad, granola, bär, egentillverkad glass och must.

Hemmagjort StaxgårdFika