Skärva Gård

- Framtiden presenterade en 300 år gammal gård

Skärva Gård har många likheter med en typisk kult. Gården ligger placerad vid en gammal bondgård med slitna robusta röda byggnader, endast tillgängliga genom en smal skogsstig. Gården drivs av en karismatisk och silverhårig guide. Precis utanför dörren finns små trädgårdsfält där unga frivilligt skördar grönkål, morötter, tomater och andra grödor, en hållbar odling.

Men det är ganska mycket där likheterna slutar. Det är inget skumt på gång. Bara rent intresse för ett alternativt liv och en ostoppbar energi att dela med andra. Alla är välkomna att äta en vegetarisk buffé till lunch, shoppa i den ekologiska butiken, promenera genom konstutställningarna eller delta i en av de kulturella evenemang som äger rum under året.

- För mig är det ett socialt ansvar, säger Henrik Wachtmeister, den silverhåriga icke-kultledaren som för nio år sedan köpte och tog över ansvaret för familjegården.

- Jag tror att livet handlar om något djupare än de materialistiska tillhörigheterna. Jag försöker lära mig hur allt är anslutet. Det finns en potential på en plats som denna, byggnaderna. Hur kan jag får detta till att ge andra lycka?

I mitten av 80-talet - när den nuvarande husbonden valde att lämna - fick Henrik ansvar för gården, av sin far. På den tiden fokuserade gården enbart på uppfödning av tjurar, grisar och odling av foderkorn.