Skärgård & öar

1000 öar

- att utforska i Blekinges skärgård

Möt några starka personligheter i Blekinges skärgård.

 

Aspö

Aspöfärjan

Aspöfärjan i Blekinge

Du kör eller kliver i land på en ö där det bor cirka 500 personer året om. Det gör inte ön mindre spännande. Tvärtom. Här kan du spela golf och tennis, rida tur på töltande hästar eller besöka en del av världsarvet; Drottingskärs kastell från 1600-talet som också hyser en restaurang. Ön har även affär och en rad konstnärer och gallerier. Hyr en cykel och låt de slingrande vägarna ta dig till skogar, hagar, badklippor och stränder. Natten gör du ovanlig genom att bo högt i  Aspö Lotstorn. Skärgårdshotellet har fem små rum i tornet, ett på varje våning.

Livet på Aspö

Livet på Aspö i Blekinge

Avgång Karlskrona: Den gula bilfärjan går ut från Handelshamnen. Färden tar 25 minuter och är gratis.

 

 

Karön

Vill du leta nostalgi är det spår efter kurortsepoken du ska söka efter. För när den nådde sin peak på 1800-talet ansågs havsbad och segelutflykter vara en del av hälsokuren. Därför byggdes kallbadhus, restaurang och överdådiga sommarvillor på Ronnebys skärgårdsö. Kallbadhuset finns inte längre men villorna och restaurangen från 1877 lever kvar. Idag kan du njuta av allt från à la carte och räkfrossa till musikunderhållning i restaurang Schweizeriet. Vad gör man mer? Jo, du hyr logi i stugbyn, fiskar, badar, och tar en fika på Villa Vassen eller gör en dagstripp och promenerar längs stigarna på den bilfria ön. I gästhamnen med 35 båtplatser lägger du till med egen båt.

Avgång Ronneby: Knallebåten lägger ut från Karönäs. Turen tar cirka fem minuter och är gratis.

 

 

Hanö

I fiskeläget ligger husen tätt och den populära gästhamnen trängs segelbåtar från när och fjärran. Och det är här i hamnen som du hittar en restaurang, handelsboden och ett museum som håller öppet på sommaren. Hanö har en speciell atmosfär - det märker cirka 40 000 besökare varje år. Det beror på den livliga stämningen i hamnen, de härliga baden och att ön är både bil- och myggfri. Det beror också på att ön var en engelsk flottbas under Napoleonkrigen och att det finns en engelsk kyrkogård här. Men främsta anledningen är nog alla sägner och den spännande naturen.

Hamnläge

Hanö - en skärgårdspärla i Blekinge
 

Upptäcktsfärder

Följ stigar till trollskog, till stränder och jätteblock. Undersök djupa gångar och mörka grottor... Spana på öns dovhjortar eller leta orkidéer. Kolla drakmärket efter den stora draken som flög mellan Tärnö och Hanö och klippte den 2 mil långa färden med två vingslag. Och fascineras av "Bönsäcken" - miljontals ovala stenar som hela tiden rör sig i vattnet. När du inte vill äventyr kan du sola på stenhällar eller ta en picknick på badplatsen, fiska, grilla och fågelskåda. Det finns stugor och lägenheter att hyra och ett vandrarhem som har öppet året runt.

Avgång Sölvesborg: Parkering finns nära hamnen i Nogersund, öster om Sölvesborg. Du går ombord på färjan M/S Vitaskär. Resan tar 25 minuter.

 

 

Kastellet

Åh, om murar kunde tala, vilka rysliga historier skulle vi inte få höra då? För Kastellet byggdes 1675 på Frisholmen för att skydda mot angrepp från havet. Starka murar, kanoner och många soldater skulle stoppa fienden från att inta Karlshamn. Idag bäddar blommande syrenbuskar och gröna gräsmattor in den tuffa miljön och bildar kuliss för sommarteatrar. På ön kan du även följa guidade turer, leta efter den gömda GPS-skatten eller se på konst.

Kastellet i Karlshamn, Blekinge

Avgång Karlshamn: Sommartid tar du båten från Skärgårdsterminalen mellan 13 och 17.

Äventyr i skärgården

- ta dig ut i sommar