Öar & Skärgård

Det finns tusen öar att upptäcka i Blekinges skärgård. Med Kustlinjen mellan Karlshamn och Karlskrona hinner du se en del av dessa. Självklart finns det många andra båtlinjer som leder fram till skärgårdspärlorna. 

 

Upplev Aspö

Gå, cykla, eller kör iland på Aspö där det bor cirka 500 personer året om. Det gör inte ön mindre spännande. Tvärtom. Här kan du spela golf och tennis, rida tur på töltande hästar eller besöka en del av världsarvet; Drottingskärs kastell från 1600-talet som också hyser en restaurang. Ön har även affär och en rad konstnärer och gallerier. Hyr en cykel och låt de slingrande vägarna ta dig till skogar, hagar, badklippor och stränder. Natten gör du ovanlig genom att bo högt, boka din övernattning på Aspö Lotstorn. Skärgårdshotellet har fem små rum i tornet, ett på varje våning.

Livet på Aspö i Blekinge

Livet på Aspö.

 

Aspöfärjan

Den gula Aspöfärjan avgår från Handelshamnen i Karlskrona. Färjeledens längd är 6700 meter och överfartstiden är 25 minuter. Resan över kostar inget.

Aspöfärjan i Blekinge

Tidtabell, fakta och aktuell information om Aspöleden hittar du här - Aspöleden

 

Unika Utklippan

På väg ut till Utklippan kan det kännas som om du är på sälsafari. Strax utanför denna sydostligaste ögrupp finns nämligen en stor sälkoloni. Väl i gästhamnen kan du kliva iland för att checka in på öns vandrarhem. Strosa omkring, se den vackra fyren eller slå dig ner i puben. Här serveras mat och dryck. Kanske även en grillbuffé med liveunderhållning. Boka ditt boende här - Utklippan

Utklippan i Blekinge skärgård

Det bästa sättet att boka din båtbiljett är förbokning och biljettköp här - Nortic

 

M/F Sjöbussen

Passa på att boka både tur och retur så garanterar du din plats. Båten heter M/F Sjöbussen och har plats för 12 sittande passagerare. Båten avgår från Blekingetrafikens brygga i Handelshamnen, alldeles intill Aspöfärjan i Karlskrona. Finns det lediga platser tillgängliga går det att köpa biljett i samband med avgång. Biljetter, priser och tidtabell hittar du här - Blekingetrafiken.

 

Nostalgi på Karön

Vill du leta nostalgi är det spår efter kurortsepoken du ska söka efter. För när den nådde sin peak på 1800-talet ansågs havsbad och segelutflykter vara en del av hälsokuren. Därför byggdes kallbadhus, restaurang och överdådiga sommarvillor på Ronnebys skärgårdsö. Kallbadhuset finns inte längre men villorna och restaurangen från 1877 lever kvar. Idag kan du njuta av allt från à la carte och räkfrossa till musikunderhållning i restaurang Schweizeriet. Vad gör man mer? Jo, du hyr logi i stugbyn, fiskar, badar, och tar en fika på Villa Vassen eller gör en dagstripp och promenerar längs stigarna på den bilfria ön. I gästhamnen med 35 båtplatser lägger du till med egen båt.

Karön i Ronneby, Blekinge

God mat och liveunderhållning på Karön.

 

Kallebåten

Båten över till Karön lägger ut från Karönäs. Turen över tar cirka fem minuter och är gratis. 

Knallebåten till Karön i Ronneby, Blekinge

Semesterfeeling på Karön.

 

God mat på Tjärö

Tjärö är en idyll med små röda hus, en grålle som skeppar bagage, betande djur och klipphällar. På gästbryggan serveras frukost, lunch och à la carte. Eller varför inte fika på en nygräddad våffla eller glass? Stanna gärna över natten, du kan boka rum här - Boende på TjäröUtforska ön, vandra, paddla, basta, bada eller grilla alldeles vid vattenbrynet. 

Gillar du att fiska efter gädda och mört finns det flera fina fiskeplatser att välja mellan. Klippa, stenar, brygga och hamn. Men kom ihåg att ta med dig egen utrustning. Du kan även träna swim-run längs den markerade banan som går längs vikar, näs och rundhällar. Löpning och simning i vacker naturmiljö. Vem skulle du vilja utmana? Kartan över swim-run-banan hämtar du utan kostnad i receptionen på plats.

Läs mer om ön här -  Tjärö

Tjärö i Blekinge skärgård

Tjärös gästbrygga med både restaurang och café.

 

Natursköna Hanö

I fiskeläget ligger husen tätt och den populära gästhamnen trängs segelbåtar från när och fjärran. Och det är här i hamnen som du hittar en restaurang, handelsboden och ett museum som håller öppet på sommaren. Hanö har en speciell atmosfär - det märker cirka 40 000 besökare varje år. Det beror på den livliga stämningen i hamnen, de härliga baden och att ön är både bil- och myggfri. Det beror också på att ön var en engelsk flottbas under Napoleonkrigen och att det finns en engelsk kyrkogård här. Men främsta anledningen är nog alla sägner och den spännande naturen. 

En mytomspunnen ö

Följ stigar till trollskog, till stränder och jätteblock. Undersök djupa gångar och mörka grottor. Spana på öns dovhjortar eller leta orkidéer. Kolla drakmärket efter den stora draken som flög mellan Tärnö och Hanö och klippte den 2 mil långa färden med två vingslag. Och fascineras av "Bönsäcken" - miljontals ovala stenar som hela tiden rör sig i vattnet. När du inte vill äventyr kan du sola på stenhällar eller ta en picknick på badplatsen, fiska, grilla och fågelskåda. Det finns stugor och lägenheter att hyra och ett vandrarhem som har öppet året runt.

Parkera bilen i Nogersunds hamn, öster om Sölvesborg. Gå ombord på färjan M/S Vitaskär. Resan tar 25 minuter.

Hanö - en skärgårdsö i Blekinge

Hanös gästhamn

 

Skattjakt på Kastellet

Åh, om murar kunde tala, vilka rysliga historier skulle vi inte få höra då? För Kastellet byggdes 1675 på Frisholmen för att skydda mot angrepp från havet. Starka murar, kanoner och många soldater skulle stoppa fienden från att inta Karlshamn. Idag bäddar blommande syrenbuskar och gröna gräsmattor in den tuffa miljön och bildar kuliss för sommarteatrar. På ön kan du även följa guidade turer, leta efter den gömda GPS-skatten eller se på konst.

Ta båten mellan Karlshamn - Kastellet i sommar.

Kastellet utanför Karlshamn i Blekinge

Vissa somrar spelas det utomhusteater på Kastellet, en fröjd att uppleva och se.

Ta skärgårdsbåtarna

- och tagga dina bilder med #blekingeunderbaravatten

Äventyr i skärgården

- smidigt och enkelt med Skärgårdstrafiken

No products found