Risanäs folkskola Ronneby Musei- och Hembygdsförening

Risanäs folkskola - socknens äldsta
Undervisningen startade den 30 september 1854. Skolan innehöll då en skolsal och en lärarbostad på två rum och kök. År 1887 inreddes vinden till slöjdsal åt pojkarna. Flickorna satt i skolsalen med sin syslöjd. Här bedrevs undervisning fram till 1913 då verksamheten flyttades till den då nybyggda skolan i Saxemara.

Öppettider sommar 2025 Lördag - söndag kl 12.00 - 16.00
5 juli - 10 augusti

Beskrivning

Skolbyggnaden ligger vackert ett stycke upp på höjden med underbar utsikt över den glittrande Risanäsviken. Från 1922 och fram till 1954 var byggnaden privatägd och därefter övertog Landskommunen huset som nu är museum.
Huset är byggt i gråsten och mycket välbevarat. “Glad sommar” står det skrivet med vit krita på svarta tavlan. I Risanässkolan råder numera evigt sommarlov, men i den gamla skolmiljön får man lätt känslan av att det bara är en kort rast och att läraren när som helst kan komma in i salen för att påbörja en ny lektion.
Den första generationens folkskollärare var ofta söner till bönder och torpare.
Lärarlönen var låg, motsvarade en dränglön och bestod av kontanter, spannmål, fri bostad och bränsle. Det var därför nödvändigt att på något sätt dryga ut den magra inkomsten för att kunna försörja sig och sin familj. Detta skedde ofta genom att läraren höll sig med ko, svin och höns.
Skoldagen inleddes alltid med morgonbön och psalmsång. Läraren spelade på orgeln och barnen sjöng. Därefter lästes gemensamt, stående med knäppta händer, ”Fader vår”. Skoldagen avslutades också med psalmsång.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)