Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge

Restaurang &Vin

- med smak av Blekinge och vin därtill

Precis på kanten av hamnpiren i centrala Karlshamn, just där havet tar vid och fortsätter ända bort till Amerika (jo det är bara ett par hundra meter till platsen där Karl-Oscar och Kristina står staty) driver Fredrik Berg restaurang &Vin. Sitt till bords vid havet och njut av smaker från Blekinge. Ostar från Orranäs Gårdsmejeri, lamm från Riksdagsmannagården och tomater från Mörrum. Bland annat.

Fredrik Berg, Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Fredrik Berg driver restaurang &Vin i Karlshamn tillsammans med familjen.

 

Som krögare är Fredrik Berg känd långt utanför Blekinges gränser. Så driver familjen också några av länets bästa restauranger (Karlshamn), allt från välbesökta Brasseri Fridolf till Gourmet Grön och restaurang &Vin.

   - Vi har en ambition att servera lokala råvaror och göra bondens ansträngningar tillgängliga för de gäster som uppskattar bra mat och dryck.

Vi lagar mat med passion och hjärta och låter personalen utveckla traktens smaker utan att upplevelsen ska bli allt för dyr. En 7 rätters avsmakningsmeny kostar exempelvis 795 kronor per person, vilket vi tycker är rimligt, säger Fredrik Berg som själv är född på Astensmåla gård strax söder om Olofström där familjen fortfarande bedriver lammuppfödning.

Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Köksmästaren Oscar Wickström fascineras av råvarornas ursprung.

 

Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Victor Berg och Oscar Wickström beskriver kvällens meny.

 

Det är svårt att inte älska läget på Restaurang &Vin. Närheten till havet, kastellet på ena sidan inloppet och Väggaområdet på den andra. Havets dofter rakt in på tallriken, med spår av skogens grönska och öppna hagmarker på en och samma restaurang. Rotsellerisoppan med sotad purjolök och olivolja blir som en mjuk start på en mängd lokala smaker från regionen, nödvändigtvis inte enbart från Blekinge utan snarare från bönder inom ett par timmars bilresa från Karlshamn. Till varje rätt serveras väl avvägda viner, nästan uteslutande från Italien.

Jag bodde tre år i Italien och lärde mig älska de italienska vinerna, allra helst viner från Toscana eller Castellina in Chianti mitt mellan Florens och Siena, säger Fredrik Berg som bortsett från ett år på vingården Brancaia också arbetade två år på Azienda Agricola Gagliole och läste in en italiensk sommelierexamen.

 

Rotsellerisoppa, &Vin
Rotsellerisoppa med sotad purjulök och olivolja.

 

Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Mat och dryck följs åt från förrätt till dessert. På &Vin hittar du allt.

 

Fin vy på restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Fantastiska smakupplevelser bara ett par meter från strandkanten.

 

Med en dotter som är vegetarian är det kul att smaka två parallella serveringar av en och samma rätt. Medan dottern får en italiensk Burrata (en slags ostboll som fylls med grädde och små bitar av mozzarella), tomatmarmelad, rostade mandlar och krutonger på surdegsbröd serveras resten av sällskapet Tuppalever från Tockafarmen i Genarp utanför Lund på en kavring på Ölandsvete, rostad rödlök, syrad gurka, picklade senapsfrön och äppelcidervinäger. Vilken som är godast är omöjligt att säga, men handen på hjärtat så är smakerna ljuvliga. Eller som dottern spontant utbrister: Det smakar precis som i Italien.

Vegetariskt om du vill på restaurang &Vin
Italiensk Burrata (en slags ostboll som fylls med grädde och små bitar av mozarella), tomatmarmelad, rostade mandlar och krutonger på surdegsbröd.

 

Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Tuppalever från Tockafarmen, kavring på Ölandsvete, rostad rödlök, syrad gurka, picklade senapsfrön och äppelcidervinäger.

 

Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Rökt Sikrom med potatis x3:potatispuré, råstekt potatis och friterad potatis vid sidan om dill, gräslök och brynt smör.

 

Restaurang &Vin i Karlshamn, Blekinge
Lamm från Riksdagsmannagården i Åryd. Lammsadel med svålen kvar, lammkorv kryddad med timjan, vitlök och citron som serveras tillsammans med picklad kålrabbi, bakad steklök i persiljeolja och lökcrème syrad med äpplecidervinäger.

 

Att lyfta lokala smaker är numera både önskvärt - och nödvändigt - både i Sverige och i Italien. Hantverksskickligheten (vid grytorna) är äntligen på väg tillbaka och kockar i alla åldrar gräver djupt i familjens släktarkiv i jakt på gamla familjerecept.

   - Ta exempelvis en Vildsvinsragu i Italien som serveras tillsammans med ett läckert Chiantivin, allt sprungit ut hundraåriga traditioner som syftar på att ta tillvara så mycket som möjligt av jordens smaker. Precis det upplägget strävar vi efter på restaurang &Vin.

Det är lätt att tro att restaurang &Vin är en italiensk krog i svensk förpackning. Så är det inte alls. Snarare en svensk krog där kockarna är fullkomligt trollbundna av svenska råvaror odlade, uppfödda och fiskade med själ och hjärta. Utan passionerade bönder, fiskare och ostmakare är det snudd på omöjligt att servera smaker som gästerna minns långt efteråt. Det vet familjen Berg. Det är också orsaken till att man inte vill lämna restaurang &Vin trots att mörkret sänker sig utanför panoramafönstret. Fantastisk mat, goda viner och traktens bästa utsikt. Klart att man älskar restaurang &Vin.

Kärlek till maten

- passionerade kockar, råvaror som talar för sig själva, sommelierer och viner.

Följ @restaurangochvin

Our instagram
Friday testing! #familjärgastronomi #restaurangochvin #ochvin #vin #restaurang #bar #mat #dryck #vin #karlshamn #blekinge #whiteguide
Our instagram
Italiensk hösttryffel möter blekingsk ek. #restaurangochvin #familjärgastronomi #blekinge #whiteguide #karlshamn #tryffel #restaurang #vinbar #mat #dryck
Our instagram
Vaktelägg, svart hösttryffel och så en enkel men ack så magisk potatispure. #restaurangochvin #ochvin #blekinge #karlshamn #whiteguide #restaurang #familjärgastronomi
Hitta till &Vin

- se kartan nedan, och du kan boka bord här