Outdoor & friluftsliv

Upptäck Vildmarkens tystnad

Olofström, en vildmark för alla. Här kan du glida fram över en glittrande sjö för egen maskin, få ett barr i vandringskängorna och sova under stjärnhimlen. Det finns hundratals sjöar och stora möjligheter att uppleva vildmarken, oavsett om du söker ro och stillhet eller utmaningar. Vårt "Lake District" bjuder på utmärkt paddling i både kajak och kanot. Sjösystemet innefattar Halen, Raslången och Immeln som alla är sammanbundna genom små vattendrag. Här finns guider och friluftsföretag som utvecklar och lever med outdoor som intresse och levebröd. Oavsett om ni är ett kompisgäng eller en familj finns här utrustning, guidning och bra förutsättningar att upptäcka lugnet och komma ut i naturen.

kanotäventyr i vildmarken

Paddling i "Lake district"

Vill du ha en riktigt bra start på din vistelse i Olofström? Börja den i naturreservatet vid sjön Halen. Vandra ner till strandkanten där kanotuthyraren ligger, ta dig sedan ut på den skimrade sjön. Förbindelser finns till de närliggande sjöarna och bjuder in till en heldag i kanoten. Det är en magisk känsla att för egen maskin ta sig fram på sjön och blicka ut över den uråldriga skogen. Se till att packa med fiskespöet och prova lyckan och såklart matsäcken, så du kan göra upp en eld vid någon av rastplatserna som finns längts sjökanten. På Halens Kanotcentral kan du hyra kanot, SUP eller fiskekajak beroende på hur du helst vill ta dig fram. 

paddling på Halen

Vandring bland barr och lövskog

Landkrabban kommer istället att uppskatta någon av våra vandringsleder tex Rödahultsrundan mer än kanotturen. Vandringen går genom en djup bokskog som förr var tillhåll för snapphanar under 1600-talet. Skogen lockar fortfarande fantasin att drömma sig bort till svunnen tid. Vill du ta en längre vandring kan du ansluta till Blekingeleden som passerar förbi Halen innan den övergår till Skåneleden vid länsgränsen. I Olofström finns det flera leder som är vackra att vandra, både längre som kräver övernattning eller kortare dagsvandringar.

Blekingeleden

Med cykel kan du se mycket och komma längre, det är bästa sättet att få kultur, natur och frisk skogsluft i lungorna. Välj en av cykellederna som tar er förbi ett museum där ni kan stäcka på benen eller ta paus vid ett matställe. Cykla genom kulturhistoriska omgivningar och förundras över graniten, dammarna och bruken. Är det varmt väder är det bästa att planera cykelturen så att du kan stanna och bada på vägen i en av våra varma och tillgängliga sjöar.

mountainbikes led

Många av våra leder är i behov av ny markering och saknar bra kartor, men vi arbetar för att förbättra både vandring och cykellederna så att du lättare ska hitta. Går du in under cykla och vandra har vi samlat flera leder du kan läsa mer om.