Outdoor

- & friluftsliv i Sveriges Sydligaste Vildmark, Olofström.

Naturvårdsverket utsåg årets friluftskommun under torsdagen den 16/5 och Olofströms kommun blev vinnaren. För att bli Sveriges friluftskommun ska man arbeta långsiktigt med friluftsliv – det bör genomföras och visas upp på ett sådant sätt att det blir enkelt för invånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus.

Motiveringen är:

Olofströms kommun har genomfört en omfattande samverkansinsats genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården” och genom workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där invånare, föreningar, organisationer och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog. Hela processen dokumenterades och därefter skapades ett naturvårds- och friluftsprogram.

friluftskommun

 

Upptäck tystnade

Olofström har en vildmark för alla. Här kan du glida fram med kanot och kajak över glittrande sjö, vandra och sova under en öppen stjärnhimmel. Det finns över 100 sjöar med en mängd friluftsaktiviteter att utöva, oavsett om du söker ro, stillhet eller utmaningar. Runt Blekinges största sjö Halen kan du paddla både kanot och kajak. Det finns en kanotled och ett sjösystem. Det är sjöarna Halen, Raslången och Immeln som är sammanbundna med små vattendrag. Det finns gott om friluftsföretag och guider som utvecklar, lever och har aktiviteter som ett levebröd. Så, oavsett om ni är ett kompisgäng, hela familjen så finns det massor att göra tillsammans. Hos företagen kan du hyra all utrustning, boka en guide om du vill och upptäcka lugnet i den vackra vildmarken.

kanotäventyr i vildmarken

 

 

Paddla i "Lake district"

Vill du ha en riktigt bra start på din vistelse i Olofström? Börja den i naturreservatet vid sjön Halen. Vandra ner till strandkanten där kanotuthyraren ligger, ta dig sedan ut på den skimrade sjön. Förbindelser finns till de närliggande sjöarna och bjuder in till en heldag i kanoten. Det är en magisk känsla att för egen maskin ta sig fram på sjön och blicka ut över den uråldriga skogen. Se till att packa med fiskespöet och prova lyckan och såklart matsäcken, så du kan göra upp en eld vid någon av rastplatserna som finns längts sjökanten. På Halens Kanotcentral kan du hyra kanot, SUP eller fiskekajak beroende på hur du helst vill ta dig fram. 

paddling på Halen

 

 

Vandring bland barr och lövskog

Landkrabban kommer istället att uppskatta någon av våra vandringsleder tex Rödahultsrundan mer än kanotturen. Vandringen går genom en djup bokskog som förr var tillhåll för snapphanar under 1600-talet. Skogen lockar fortfarande fantasin att drömma sig bort till svunnen tid. Vill du ta en längre vandring kan du ansluta till Blekingeleden som passerar förbi Halen innan den övergår till Skåneleden vid länsgränsen. I Olofström finns det flera leder som är vackra att vandra, både längre som kräver övernattning eller kortare dagsvandringar.

Blekingeleden

 

 

Med cykel kan du se mycket och komma längre, det är bästa sättet att få kultur, natur och frisk skogsluft i lungorna. Välj en av cykellederna som tar er förbi ett museum där ni kan stäcka på benen eller ta paus vid ett matställe. Cykla genom kulturhistoriska omgivningar och förundras över graniten, dammarna och bruken. Är det varmt väder är det bästa att planera cykelturen så att du kan stanna och bada på vägen i en av våra varma och tillgängliga sjöar.

mountainbikes led