Öl från Blekinge

Öl från Blekinge

Öl gjord i Blekinge

 

Brygghus 19

Två vänner, Dan-Magnus och Magnus, bryggde öl hemma i köket när en vän som är öldomare råkade provsmaka och sa att ölet de bryggt skulle kunna gå att sälja. Då tittade de på varandra och sa: Vi startar eget bryggeri! Två år senare, 2013, var Brygghus 19, Karlshamns eget bryggeri. Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson exprimenterar ständigt för att hitta nya smaker, som när 300 kilo hallon från en odlare i närheten blev till 4500 flaskor hallonöl. Det passade perfekt som fördrink i ett champangeglas.

 

 

Ölhantverk

Ölbryggning är ett gediget hantverk där känslan för hur man använder och mixar råvarorna ihop med själva bryggeriprocessen sätter sin prägel på smaken. Intresset har varit stort för Brygghus 19. I mån av tid försöker de båda entreprenörerna hålla i bryggerivisningar, prata om öl och ha provsmakning.

Öl från Brygghus 19 i Blekinge

Gå en bryggerivisning & provsmaka öl hos Brygghus 19.

 

Tips på öl till maten

1. När du står vid grillen sommaren, då är det perfekt med en American Pale Ale som med sin friska humleton är lagom stark när värmen slår på. 

Från Brygghus 19: Respons

2. När du äter en grillad chiliglaserad fläskfilé, då rekommenderar vi en India Pale Ale eftersom chili och humle är två smaker som förstärker smaken av varandra. 

Från Brygghus 19: Passion

3. När du äter en sill och dricker en snaps vid midsommar, då tycker vi att det passar utmärkt med en tjeckisk pilsner som har en angenäm beskhet och rena smaker. 

Från Brygghus 19: Smugglarhamnens pilsner

4. När du äter chokladdessert, då är det Russina Imperial Stout som passar bäst med sina komplexa smaker från olika mörka maltsorter. 

Från Brygghus 19: Balalaika

5. När du äter julbord, gulaschsoppa eller gåsmiddag, absolut en mörk tysk lager på runt sju procents alkoholhalt som har tydlig smak av malt och aromatisk humlekaraktär. 

Från Brygghus 19: Festbock

 


 

Carlskrona Bryggeri

Carlskrona Bryggeri har anor från 1693. Det var den tyske bryggaren Philip Hinric Kraan som lade grunden till det som blev Tyska Bryggaregården. Carl Herman Jephson gjorde Pilsnern till en storsäljare på 1930-talet, sonen Jeppe gjorde detsamma med Jarramasölen på 1960-talet innan den siste ägaren Pripps lade ned bryggeriet 1873. Exakt 40 år senare återuppstod Carlskrona Bryggeri och det var återigen en Jephson som låg bakom; Göran Jephson.

- Vi hade sparat ett antal originalrecept, originaletiketter och andra handlingar från 1800-talets mitt, säger Göran Jephson, tredje generationen bryggare.

Den 2 maj 2013 bryggdes åter den gamla Carlskrona Pilsnern och har nu fått sällskap av den Mörka Lagern och Jarramasölen. Maltkornet odlas på Trantorps Gård utanför Karlskrona som ägs av Göran Jephson.

 

Humle från en ubåt

Pillemasare kallade man förr en varvarbetare i Karlskrona som i sken av att vara på väg till en arbetsuppgift bar omkring på en bräda större delen av arbetsdagen. Och Klaura är motsvarigheten till göteborgarnas Ada. Numera är det också två ölsorter, framtagna av Bryggeri Skeppsgossen i Karlskrona. Bryggeriets ägare ville nämligen ha en stark lokal prägel på sina ölsorter, och ölet bryggs dessutom på Karlskronas eget vatten. Ibland krävs det också lite uppfinningsrikedom för att få det riktigt lokalt, exempelvis när han tog fram Neptun som han kallar Ubåts Pale Ale. En UPA i stället för en IPA (Indian Pale Ale) med andra ord.

- Vi har gått med humlet genom utbåten Neptun på Marinmuseum.