Youtube video fallback image

Helt vanlig elskåpskonst

 

Ta chansen och upplev konst på ett nytt sätt, ge dig ut på en promenad längs med stans charmiga kullerstensgator.

 

Collage

Följ strömmen i Sölvesborgs första promenadvänliga streetartutställning – Helt vanlig elskåpskonst! Gå din helt egna inspirationsrunda i stadsmiljö och ta del av konstnärernas färgrika kreationer. Under hösten 2020 fick ett gäng elskåp i Sölvesborg nya kostymer av fantastiska lokala konstnärer och kreatörer. I Sölvesborg hittar man ett ständigt flöde av kreativitet och konst. Med olika tekniker men från ett gemensamt tema - naturen, skapade lokala konstnärer och kreatörer konst som ger dig energi. Helt vanlig elskåpskonst tar dig ut på ett konstnärligt äventyr, rundan startar vid Listers Härads Tingshus och går därefter genom stadskärnan vidare ned till hamnpromenaden, och avslutas vid brofästet. SE KARTA.

 

 

Alexander Nilsson - Balkenhausengatan

Alexander Nilsson

Alexander Nilsson är konstnären som fått sätta sin prägel på elskåpet i korsningen Musicum/Sölvesborgs Glanstvätt och Balkenhausengatan. 

Alexanders tankar om elskåpet

Min elskåpsmålning heter ”Höststorm” och representerar just det. Löv i höstvirvlar, sprakande färger och stormig känsla.

 

Charlotte Pettersson - Lister Härads Tingshus

Charlotte Pettersson

Charlotte arbetar till vardags som kommunikatör men är också konstnär och en obotlig trädgårdsentusiast. När hon fick frågan om hon ville sätta färg på ett elskåp med temat naturen, då var svaret självklart ja! Charlottes elskåp finner du på mittemot Listers Härads Tingshus.

Charlottes tankar om elskåpet

Att få skapa konst som består och som sätter färg på stan var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Jag gillar det pittoreska med stan, och dess varma härliga färgskala i vanilj, mildgult, aprikost och rosa som stadsarkitekten Jan Lagerås en gång implementerat. Jag ville skapa något nytt och modernt, fast i samma anda.

 

Isabella Enarsson - Sölvesborgs Stadshotell

Isabella Enarsson

Vid allén mittöver Sölvesborgs Stadshotell, på vägen ner mot stationen finner du Isabella Enarssons elskåp på din högra sida. 

Isabellas tankar om elskåpet

Utöver konst och det kreativa så älskar jag växter och inspireras ofta av olika bladformer och bladmönster. Till detta elskåp kom inspirationen till största del från en av mina favoritväxter Anthurium Clarinervium (Nervkalla på svenska)

 

Caroline Malmsjö - Vid Berts Hi-Fi och intill Fyra årstiders park

Caroline MalmsjöCaroline Malmsjö

Mittemot Berts Hifi-huset finner du elskåpet som ska signeras Caroline Malmsjö. Ja och så blir det såklart ett elskåp till, vid hamnpromenaden i fyra årstiders park.

Kommer du ifrån Sölvesborg känns namnet säkert välbekant. Caroline är konstnären från Västra Götaland som föll för Sölvesborg och kärleken här, och sedan dess satt färg på vår stad efter mantrat Mer färg åt folket! Caroline är välkänd för hennes färgglada väggmålningar och kreativa workshops. Hon anordnar bland annat en pop-up kreativitetsstudio för barn och unga under Kulturkalaset!

Carolines tankar om elskåpet

Jag har ju två skåp - storhetsvansinne jag vet…Närå. Det blev så bara. Mitt ena skåp är turligt nog placerat utanför en väldigt speciell vän till mig. Motivet är lite baserat på henne - en riktig jäkla powerkvinna som klarar allt. Hon älskar blommor, färg och skratt - precis som jag. Och mitt andra skåp får representera den lite oroligare sidan av mig - den där jag alltid faller tillbaka på att naturen fångar mig liksom. Den fångar det mesta, men jag tror vi behöver tänka efter lite. Och ta hand om den.

 

Kim Andersson och Marina Svensson - Lilla skolgatan

Kim andersson

Elskåp till vänster: Kim Andersson eller Slimkim Raindogtattoo om du föredrar det. Han är konstnären och tatueraren som är van vid att skapa konst för livet. Vill du spana in Kim elskåp? Klart du ska göra det! Ta en titt längs S:t Andreasgatan utanför restaurang Blåregn.

Kims tankar om elskåpet

Tankarna med mitt elskåp är att på ett enkelt och konkret sätt sprida lite färgglad glädje samt slå ett slag för vår vackra omgivning.

 

Elskåp till höger: Marina Svensson är tatueraren som för de flesta sölvesborgare kanske är mer känd under namnet Fröken Fräken. Marina sätter sin prägel på ett elskåp intill restaurang Blåregns trädgård på Lilla Skolgatan.

Marinas tankar om elskåpet

Naturen för mig, perfekt balans mellan exakthet och "free spirit"

 

Norah Spongh, Livia Spongh och Hilma Kämpargård - Skeppsbrogatan

Hilda Spongh

Hur kan det se ut när stadens ungdomar får måla loss på elskåp? Under Sölvesborgs kulturkalas hösten 2020 deltog Norah Spongh, Livia Spongh och Hilma Kämpargård i en workshop tillsammans med kreatören Caroline Malmsjö. Tillsammans fick de gemensamt skapa sin bild och tolkning av temat naturen, och tillsammans satte de färg på plåten! Resultatet ser du i två elskåp som står placerade på Skeppsbrogatan.

 

Anna Sandgren - Hamnpromenaden

Anna Sandgren

Anna Sandgren är konstnären från Hällevik som är något av en expert på att måla ögon, droppar och läppar. Om det blir motivet för Annas elskåp återstår att se. Du hittar Annas elskåp mittemot Glassbåten, längs med hamnpromenaden.

Annas tankar om elskåpet

Min målning är inspirerad av havet, Vassabacken framförallt. Vi bor ett stenkast därifrån.

 

Lowe Sarezäter - Hamngatan

Lowe Sarezäter

Vid hamngatan (nära Glassbåten) finner du ett elskåp med konstnärligt uttryck, skapat av konstnären Lowe Sarezäter.

Lowes tankar om elskåpet

Det är en fin havsutsikt så det får bli havstema.

 

Arsi Hakala - Hamngatan

Arsi Hakala

Om du strosar längs med Hamngatan på vägen ned mot Fyra årstiders park finner du ett elskåp i huspassagen mellan glassbåten och konsthallen. Elskåpet ska nu få en konstnärlig prägel av Sölvesborgskonstnären Arsi Hakala.

Arsis tankar om elskåpet

Kul att få vara med och pigga upp stadsbilden. Det är en ära för mig och jag hoppas att mitt konstverk kommer att göra någon glad. Då har jag lyckats med mitt uppdrag.

 

Alexandra Melander - utanför Sölvesborgs konsthall och museum

Alexandra Melander

Alexandra Melander är uppvuxen i Ronneby men bor och verkar numera i Sölvesborg. Alexandras måleri domineras av ansikten, oftast kvinnliga. där kvinnan snarare är ett subjektet än ett objekt, som betraktar betraktaren. Du hittar Alexandras elskåp precis utanför Sölvesborgs konsthall och museum.

Alexandras tankar om elskåpet

I motivet till mitt elskåp har jag hämtat inspiration från blekingesöm. Världens första elektriska belysning – båglampan – visades upp under 1800-talets första decennium. Det är också under detta årtionde som de äldsta väggbonaderna med blekingesöm som man har hittat är broderade. Det är spännande att tänka på! Elektriciteten och blekingesömmen har också gemensamt att de båda hämtar sin kraft från naturen. Den ena från styrkan i sol, vind och fors, och den andra från skönheten i blommor, blad och djurliv. Går det att värna båda? Jag vill tro det.

 

Pär Johansson - Skejtparken

Pär Johansson

I skejtparken finner du elskåpet som kreatören Pär Johansson lagt beslag på. Genom schabloner och färg vill han skapa knivskarpa linjer och ett tydligt grafiskt uttryck. Pär driver företaget Knall & Kula där han producerar allt mellan himmel och jord inom film och grafisk produktion.

Pärs tankar om elskåpet

Jag gillar att försöka vrida och skruva saker och ting. Mitt elskåp är resultatet av att kombinera ihop placeringen av elskåpet, omgivningen, och själva temat - naturen. Sen gör ju humor det hela roligare.

 

Lotta Bojeby - Brofästet

Lotta Bojeby

Lotta Bojeby är copywritern som nu får sätta ord och färg på elskåp. Du hittar hennes elskåp vid brofästet i Sölvesborg (båthamnen).

Lottas tankar om elskåpet

Listerlandet är en helskön halvö och jag vill lyfta några av de saker jag gillar. Eftersom Sölvesborgsbron leder till Lister ville jag gärna jobba med elskåpet precis intill bron för att kunna göra kopplingar dit. Och det fick jag!

 

Filmproduktion: Pär Johansson, Knall & Kula