Carlshamns Flaggpunsch

Bland kullersten och flaggpunsch. Att Höga Kusten är känt för surströmming är sedan gammalt. Men att Blekinge är navet för en annan svensk specialitet är kanske inte lika känt ute i stugorna. Följ med på en historisk resa i punschens tecken.

Är du intresserad av historia och befinner dig i Karlshamn - då har du hamnat på rätt plats- Här ligger nämligen Karlshamns Museum, mitt i stadens anrika kulturkvarter. I samma kvarter ligger Karlshamns Punschmuseum som är tillägnat denna speciella spritdryck som kommit att bli synonym med staden.

Det tog inte mer än 100 år för punschen att bli förknippad med Sverige. Från början blandade folk sin egen, men Blekinge blev snabbt ett nav för fabrikstillverkningen av denna sötstarka dryck. Karlshamn blev punschens självskrivna huvudstad och dess historia är fortfarande starkt sammankopplad med staden. På museet kan du se och uppleva hur en vanlig dag på fabriken kunde se ut, omgiven av originalutrustning; allt från apparater från fabriken till flaskor och etiketter som tar dig tillbaka till 1800-talets fabriksmiljö.

Museets rundtur börjar med arrakens långväga resa till Sverige med Ostindiska Kompaniet på 1700-talet och slutar inte förrän vi når modern tid. De passionerade guiderna på museet varvar intressanta fakta med roliga anekdoter. Visste du till exempel att själva ordet punsch sägs komma från pantj, siffran fem på hindi? Detta namn anspelar på punschens fem ursprungliga ingredienser: arrak, socker, citronsaft, vatten och te.

När du vandrar runt på de gamla trägolven förs tankarna tillbaka till den tiden då fabriken var full av liv. Det är svårt att inte tänka på L O Smith, mannen som för många är känd som Brännvinskungen. Smith var nämligen den som registrerade det nya varumärket och logotypen med de två korslagda örlogsflaggorna för sin Carlshamns punsch. På museet får man lära sig om allt detta och mycket mer genom att gå med på någon av de guidade visningarna.

Ett stenkast från museet ligger Skottbergska gården. Denna plats med kullerstensbelagd innergård är ett av Sveriges bäst bevarade exempel på en typisk köpmannagård från 1700-talet. Inredningen är i strålande skick vilket väcker fantasin till liv. De knarriga trapporna till övervåningen, köket med den stora spisen, hur var det egentligen att bo här? Hur var det att vara handelsresande i en tid hundratals år från smartphones? Guiderna berättar gärna om gårdens historia, en berättelse som går hand i hand med punschens och Karlshamns historia i övrigt.

 

Punschtips

En klassisk studenttradition är att dricka punsch till ärtsoppa, men drycken passar till så mycket annat. Testa att byta ut rödvinet till osten mot punsch, eller varför inte byta ut avec mot arraksdrycken när det vankas chokladdesserter?