Karlskrona Byggnadsvårdsbutik med vackra fotogenlyktor från Karlskrona Lampfabrik i Blekinge.

Kreativa Blekinge

Promenera bland skogsfolket, njut av kaffe intill vattentornet och möt kreativiteten i gamla byskolan i Ramdala. Blekinge är ett stort konstnärslandskap där design, konst och hantverk får sta stor plats.

Med anrika hantverkstraditioner och ett flertal kända konstnärer har Blekinge en given plats på den svenska designhimlen. Säg den som inte har en blekingsk gjutjärnspanna eller en Karlskronalampa hemma. Följ med på en kreativ resa från dåtid till nutid.

 

Vi börjar resan hos en pärla vid Mörrumsåns strand. Ebbamåla Bruk är ett av Sveriges bäst bevarade industriminne och här tillverkades bland annat maskiner till pappersindustrin, från 1800-talet fram till 1960-talet. När verksamheten lades ned bevarades allt och bruket är i dag ett levande museum.

 

Fortsätter vi vår tur når vi snart Ronneby Bruk. Man brukar säga att när design och funktion går hand i hand så föds en klassiker - gjutjärnspannorna från Ronneby Bruk är ett exempel på det. För oavsett om du vill briljera i köket eller bara fräsa upp några köttbullar så har företagets pannor varit ett självklart val för många.

En annan lysande affär som skiner minst lika starkt som förr är Karlskrona Lampfabrik. Under 1800-talets slut efterfrågade Sveriges försvarsmakt och järnväg svensktillverkad fotogenbelysning, vilket kom att bli startskottet för den designintresserade som förmodligen har full koll på storsäljaren Koholmen.

Den läckra fotogenlampan Koholmen fanns i sortimentet redan i slutet av 1800-talet.

 

Nationalikonen Emil i Lönneberga blev en fena på att tälja trägubbar när han satt i snickerboa och sonade sina hyss. För Susanne Demåne tog träkonsten fart när hon köpte ett gammalt kråkslott som behövde värmas upp. Som i ett led i detta blev hon snabbt duktig på att klyva ved och insåg snart att hon kunde skapa skulpturer av trä. Demåne är idag en välkänd mångkonstnär tack vare sina träskulpturer av skogsfolket. Men repertoaren är långt bredare än så, och i hennes ateljé och trädgård vid den gamla skolan i Edestad kan du också beskåda färgstarka målningar och emaljeringar. Som om detta inte var nog så är Susanne också skicklig på frihetsdressyr och visar upp ett unikt samspel med sina sagolikt vackra hästar.

 

I en annan byskola, närmare bestämt i gamla skolbyggnaden i Ramdala, huserar keramikern Karin Meijer. Ett besök här ger dig en inspirationsinjektion av färg och form. Genom åren har hon även fått sätta konstnärlig prägel på Karlskrona med ett antal offentliga utsmyckningar.

 

Ett annat givet stopp på den blekingska konstrundan är vattentornet i Nättraby. Här på toppen av Ekbacken hittar du glaskonstnären Malin Mena och hennes glasmecka. Det gamla vattentornet sjuder av kreativitet. Här i Glastornet samsas hytta och butik i en fastighet som 2006 tilldelades Sveriges Arkitekter - Blekinge Kalmars husbyggnadspris efter Malins glasklara tillbyggnad. 

 

Vårt sista stopp är hos Magnus Jönsson som har många års erfarenhet av att arbeta med järnsmide och en av specialiteterna är knivsmide i meteoritjärn. I smedjan utanför Mörrum kan du se Magnus arbeta och lyssna till hans berättelser om smidets historia och hans passion för järnet. Här har du även chans att själv prova på hantverket och köpa med en alldeles egen metoritkniv hem.