Mormors Bakeri, Nötabråne i Blekinge

Mormors Bakeri

- fika, mat och riktigt gott kaffe i Nötabråne

 

Hembakat

Det är något speciellt med att bada i en insjö. Måhända är det ljuset, värmen i vattnet eller känslan att vara helt omsluten av naturen. Kanske alltihop på en och samma gång. I den lilla byn Nötabråne alldeles norrost om Asarum kan man börja med ett magiskt bad i Mieån och fortsätta med en fika på Mormors Bakeri, där Aneta Zieglerová och hennes kollegor serverar hembakta kakor, makalöst god mat och rykande svart kaffe. 

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Aneta Zieglerová arbetar på Mormors Bakeri.

 

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Missa inte ett bad i närliggande Mieån.

   - Det är mycket att göra idag, säger Aneta Zieglerová och rusar förbi med ett par kakfat i ena handen och en kopp kaffe i den andra.

 

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Ljuvliga hembakta kakor.

 

Trivsam miljö

Trots ett enormt tryck av fikasugna besökare är Aneta ständigt glad. Alltid detta fantastiska leende som avslöjar att hon stormtrivs. Förmodligen både i Nötabråne och med gästerna på Mormors Bakeri. Året om, onsdag till söndag har Mormors Bakeri öppet från nio på morgonen till åtta på kvällen.

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Fantastiska miljöer i den gamla stugan från 1800-talet.

 

Bra priser

Frukost, lunch och middag för en spottstyver. Frukost för trettio kronor, lunch för femtio och middag sjuttio. Dessutom serverar man tre-, sex- och tiorätters menyer under fredagar, lördagar och söndagskvällar mellan klockan sex och åtta. Sex rätter för 198 kronor och tio för 298 kr. Backpackerpriser raka vägen in i den svenska natursjälen. 

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Mysiga miljöer i trädgården på Mormors Bakeri.

- Vår ambition är att erbjuda en genuin svensk familjemåltid inspirerad av fransk fine dining kultur med flera små rätter efter smak och säsong, säger danska Søren Ventegodt som tillsammans med Paulina Kordova driver Mormors Bakeri i vackra Nötabråne. 

 

Vegetariskt

I den vegetariska restaurangen L´Artichaut (Kronärtskocka på svenska) serverar man en tiorättersmeny på speciella klockslag för att passa besökaren oavsett om man väljer en liten eller stor måltid. Man kan välja en komplett meny eller enstaka serveringar. Introduktionen startar klockan sex och följs av nya serveringar var tionde minut. Bland annat serveras sparris, kronärtskocka, lasagne, tomatsoppa, ost och frukt innan kvällens fantastiska dessert: hembakt kaka med glass. 

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Härliga miljöer i Nötabråne.

- Vi blev helt förälskade i det här huset och köpte den redan 2014. Då hade det stått tomt i tio år. Ambitionen är att erbjuda bra mat, goda kakor och riktigt bra kaffe under avslappnade former inomhus eller i vår stora trädgård, säger Søren Ventegodt. 

 

Exotisk arbetsplats

Tack vare möjligheten att fritt kunna arbeta inom EU har ungdomar från hela Europa sökt sig till Mormors Bakeri (Paulina har trots allt enorma kontakter i hemlandet Tjeckien) där den svenska naturen är en stor anledning till varför ungdomar lämnar kontinenten för att prova lyckan långt upp i Skandinavien. Trots att det ofta talas engelska på Mormors Bakeri kan man givetvis göra sig förstådd på svenska. Minst lika exotisk som fjällvärlden är för ungdomar från Blekinge, lika mäktigt imponerande är de djupa skogarna för ungdomar från Prag och Berlin. 

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Aneta Zieglerová arbetar på Mormors Bakeri.

 

Bakverken på Mormors Bakeri är hembakta så långt det är möjligt och kaffet är ständigt nykokt. Sommartid kan man dessutom stanna över natt i trevliga rum med utsikt över trädgården och ta en tur i galleriet – Nötabråne Art Gallery - i ett av uthusen.

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

 Barnen önskar den lummiga miljön i trädgården. Dessutom finns det studsmatta i trädgården.

 

Studsmatta

- Det här måste vara ett av de mysigaste kaféerna jag vet, säger Hilda (10) som älskar de somriga fikastunderna i trädgården där dofter av skog, natur och ljumma kvällar bombarderar näsans alla sinnen. Tillbaka vid bilen (enklast är att parkera vid gamla skolan och promenera över vägen) kan vi inte låta bli att ta ytterligare ett magiskt bad i Mieån.

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Missa inte badmöjligheterna i Mieån. Det är dessutom bara ett par kilometer till badplatsen Långasjönäs.

 

Blekingeleden

Väl på landbacken möter vi två danska vandrare, som följer Blekingeleden i riktning mot Karlskrona. - Vi har hört att det ska finnas ett bra kafé här uppe. Vet ni var det är, frågar en av killarna och tittar bekymrat på kartan. Absolut du ser huset där uppe, men glöm inte att ta ett bad i Mieån först, hör jag mig själv säga innan jag bli utmanad av sonen att simma över ån. Inte en chans, säger dansken. Sådana här platser kan man verkligen inte missa.

Mormors Bakeri i Nötabråne, Blekinge

Aneta förklarar vägen för några besökande gäster.

 
Fakta

Mormors Bakeri i Nötabråne, nordost om Asarum och Karlshamn. 
Nötabrånevägen 28, 374 91 Asarum, tfn 0762-477 160 www.mormorsbakeri.se 

GPS: N56°13´48” E14°52´04”.