Askunga Dovvilt i Blekinge

Made in Blekinge

- den bästa maten och drycken förädlas i Blekinge.

 

Björketorps gård

Som ett av landets minsta landskap är Blekinge fullsmockat med småskaliga producenter som förgyller både fest, helg och vardag. Häng med på en resa rakt genom Blekinge och träffa fantastiska mästare i både kafferostning och ostproduktion vid sidan om landets gladaste bonde - Per Brunberg på Björketorps gård

Björketorps gård i Blekinge

Mjölk i glasflaskor - precis som förr i tiden.

 

Björketorps gård strax utanför Ronneby är djuren på något vis lika glada som bonden själv. Det märks att Per blev bonde av en övertygelse och inte för att han tvingades ta över gården. Bortsett från en ekologisk mjölkproduktion (Skånemejerier) säljer Per också mjölk i mjölkautomat där kunderna kan köpa mjölk på flaska – precis som förr i tiden. Dessutom gör han glass med fantastiska smaker av gårdens mjölk, ekologisk grädde, granngårdens ägg, honung från Johannishus och socker från svenska sockerbönder.

Björketorps gård i Blekinge

Favoritsmaker, kokos och saltlakrits.

Glassen är helt ekologisk bortsett från sockret som odlas konventionellt. 

Än så länge finns det ingen svensk ekologisk sockerproduktion och jag föredrar att använda svenska råvaror före importerat rörsocker från andra delar av världen, säger Per Brunberg som skämmer bort kunderna med smaker av polkagris, vanilj med basilika och lime, Daim, kokos, röda och svarta vinbär och Jägermeister vid sidan om klassisk vanilj, hallonsorbet, choklad och banan. Missa för guds skull inte passionsfruktsglassen eller saltlakrits. För att nämna några. 

Björketorps gård i Blekinge

Det är knappast dyrt i gårdsbutiken på Björketorps gård.

 

Björketorps gård i Blekinge

Gänget som gör jobbet på Björketorps gård.

 

Fakta

Öppettider: Glasskiosken är öppen (med självbetjäning) mellan klockan 08:00-20:00 dagligen. Under sommaren (sommarlovet) är glasskiosken bemannad under alla dagar mellan klockan 11:00-17:00.

Hitta hit: Ta av från E22:an i Tvingkorset öster om Ronneby och följ vägen norrut i riktning mot Tving. Efter 700 meter tar du av på grusvägen åt vänster. Följ skyltar ”Björketorps Gård”. www.bjorketorpsgard.se Tfn 0705-31 38 28

 

 

Blekinge Kafferosteri

Bara ett par hundra meter från Mörrumsåns brusande vatten, rakt över kiosken mitt i byn driver Henrik Arvidsson Blekinge Kafferosteri. Ett framgångsrikt kafferosteri som startade som en hobby och nu blivit ett heltidsrosteri. Bra går det dessutom. Så bra att Henrik tagit SM-guld och blivit VM-fyra i kafferostning. Bortsett från att köpa kaffe – malt eller omalt - kan man också ta en fika och snacka kaffe och rostning med en av landets största expertis.

Blekinge Kafferosteri

SM-guldmedaljören och VM-fyran Henrik Arvidsson på Blekinge Kafferosteri.

Beroende på vilka smaker man föredrar finns det flera olika kaffesorter att välja mellan.

Många uppskattar Zilas Guldkaffe, Colombia Excelso och Kenya Limited Edition, säger Henrik Arvidsson som lyckats övertyga allt fler företag och privatpersoner i regionen att överge bulkkaffet för att istället satsa på genuina smaker och riktigt bra kaffe. För att få till unika smaker bör man använda en våg när man mäter upp kaffebönorna, mala bönorna i en kaffekvarn (samtidigt som vattnet värms) och brygga kaffet varsamt. 

 

Blekinge Kafferosteri

Utmärkt kaffe Blekinge Kafferosteri.

 

Fakta

Öppettider: lördagar mellan klockan 10:00 och 15:00.

Hitta hit: Östra Vägen 1, Mörrum. Från Mörrums Kronolaxfiske (missa inte den fantastiska Mörrumsån) följer du Kvarnvägen/Parkvägen norrut och tar stora bron över Mörrumsån. Passera kyrkan på höger 

Det finns också ett kafferosteri i Karlskrona, Rosteri Skeppsgossen. www.skeppsgossen.se

 

 

Brygghus 19

Mitt i centrala Karlshamn, i fastigheter som tillhör anrika sojafabriken, numera AAK Sweden AB driver Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson ett fantastiskt mikrobryggeri. Tre favoriter är Smugglarhamnens Pilsner, en tjeckisk pilsner med en stor mängd ädelhumle Saaz vilket ger en mjuk beska som dröjer sig kvar en stund i gomspalten.

Brygghus 19

Dan-Magnus har sett sin dröm gå i uppfyllelse med Brygghus 19.

Testa gärna Smugglarhamnens Pilsner till sillen vid midsommar eller varför inte som klassisk sällskapsdryck när sommarljuset äntligen återvänder?

Två andra favoriter är Passion IPA, en American India Pale Ale och International Haze, New England IPA som kommer ut på marknaden i juni 2018, vilket är en trendig och grumlig öl (jo det ska vara så) som förutom enorma mängder med humle även innehåller fruktpuré och laktos. Håll i hatten – laktos (!)Som en sommardrink med sötma utan att för den skull förlora känslan av öl. 

Brygghus 19 i Blekinge

Nytt för i år är att Brygghus 19 arrangerar öppna ölprovningar för allmänheten under specifika datum.

 

Fakta

Från och med i sommar arrangerar Brygghus 19 öppna visningar för allmänheten i bryggeriet ett par gånger i veckan. Boka på hemsidan.

Hitta hit: Du passerar vakten på AAK Sweden AB och måste med andra ord vara anmäld till en visning för att få tillträde. Brygghus 19 Västra Kajen 8F.  Från Stortorget följer du Rådhusgatan – förbi Rådhuset – västerut mot Ågatan. Sväng vänster och passera ån över gångbron. På andra sidan kommer du rakt fram till vakten på AAK Sweden AB. www.brygghus19.se Tfn 0709-19 19 50. 
 

Dessutom finns det två bryggerier i Karlskrona: Bryggeri Skeppsgossen www.bryggeriskeppsgossen.se och Carlskrona Bryggeri www.carlskronabryggeri.se

 

 

Sturkö Rökeri

Andreas Eriksen är andra generationens rökare på lilla Sturkö Rökeri, ett hantverksmässigt rökeri – mitt ute i skärgården (på Sturkö) - som röker fisk på alved precis som förr i tiden. Tack vare låga temperaturer (fisken röks på omkring 70°C) bevaras fiskens saftighet vilket ger fantastiska smaker samtidigt som hållbarheten ökar betydligt. Fråga gärna Andreas om en rundtur på rökeriet (om han har tid) för att ta del av historierna om hur allting började. Givetvis kan du njuta av en specialkomponerad fisktallrik med varm- och kallrökt lax, sillinläggningar, potatissallad och grönsallad. 

Sturkö Rökeri i Karlskrona, Blekinge

Andreas Eriksen välkomnar på Sturkö Rökeri.

 

Sturkö Rökeri i Karlskrona, Blekinge

På Sturkö Rökeri röker man fisk precis som förr i tiden. På alved.

 

Fakta

Öppettider: Öppet torsdag – fredag 10-17:00, lördag 10-13:00. Stängt söndagar. Se hemsidan för aktuella öppettider som skiftar under säsong.

Hitta hit: Från E22:an öster om Karlskrona följer du skyltar mot Sturkö (längs Sturkövägen) via Möcklö och Västersnäs. Strax efter Bredavik tar du vänster på Kyrkvägen och sedan Höks väg. Rökeriet ligger på vänster sida. Sturkö Rökeri tfn 0455-420 54 www.sturko.com

Besök gärna trevliga Hennings Rökeri i Hällevik (på Listerlandet utanför Sölvesborg) www.hennings-rokeri.se eller Wägga Fisk & Delikatessrökeri i Karlshamn www.delikatessrokeri.se Båda har en egen restaurang. 

 

 

Stora Boråkra

Vingården Stora Boråkra strax utanför Karlskrona odlar vinmakaren Staffan Ottosson vindruvor på rätt och slätt 1,5 hektar, alltså lite drygt 15 000 kvadratmeter. I runda slag 3000 vinstockar. Det låter inte särskilt mycket för att vara en vingård, men sanningen är den att Vingården Stora Boråkra är en av de största vingårdarna i landet. Dessutom en riktigt bra sådan. Stora Boråkra Solaris från 2016 är ett vitt friskt och fruktigt vin med friska toner av päron, citrus och en viss örtighet med bra syra i eftersmaken skrev vinskribenten Mikael Mölstads på hösten 2017 i Svenska Dagbladet. Trots alla framgångar är det naturligtvis utmanande att odla vin i Sverige, även om närheten till havet ger ett stabilt klimat som i kombination med tåliga druvor (Solaris), klarar av att mogna i ett kallt klimat med bra skördar. Men går det verkligen att leva som vinbonde i Sverige?  – Absolut, menar Staffan Ottosson. 

Vingården Stora Boråkra i Blekinge

Druvan Solaris, Vingården Stora Boråkra.

 

Vingården Stora Boråkra i Blekinge

Staffan Ottosson driver vingården Stora Broåkra.

 

Fakta

Öppettider: Under sommarhalvåret har Staffan Ottosson öppna visningar (med provsmakning) ett par gånger i veckan. Se Facebook https://www.facebook.com/vingardenstoraborakra/ för aktuella tider. Större sällskap (fler än tio personer) kan dessutom boka egna visningar.

Hitta hit: Ta avfart Karlskrona Väst från E22:an (Avfart 63) och följ Silletorpsvägen västerut. Sväng av på Allévägen och fortsätt upp mot gården. Parkera vid parkeringsplatsen och promenera fram till vineriet (som ligger till höger från p-platsen). Vingården Stora Boråkra tfn 070-884 78 47. www.storaborakra.se

Missa inte Stora Horns Vingård på Hasslö där Mikael Larsson och Johan Larsson odlar vin i Karlsrkona Skärgård www.storahorn.se

 

 

Askunga Dovvilt

Att besöka Jill och Peter Widebrant på den härliga gården Askunga rakt norr om Karlskrona är som att kliva rakt in i en Bullerbyskepnad signerad Astrid Lindgren. Bortsett från ett populärt gårdskafé (känt för sina goda mackor) har Jill och Peter eget dovviltshägn. Precis utanför hägnet betar några rödkullekor, en skock med hönor och längre bort på ladugårdsbacken bökar ett gäng grisar i leran. Missa inte gårdsbutiken där man säljer fantastiska råvaror från gårdens djur förädlade i allsköns varianter. Det finns också kött från andra producenter i närområdet. Nytt för i år är att man säljer renkött från norra Sverige. 

Vi arbetar ständigt med att utveckla vår gård och försöker hitta nya leverantörer som tänker som vi, med god djurhållning och hög kvalitet, berättar Jill Widebrant. 

Askunga Dovvilt i Blekinge

Jill Widebrandt driver Askunga Dovvilt tillsammans med maken Peter.

 

Askunga Dovvilt i Blekinge

Gästerna åker långt för att njuta av Jills smörgåsar på Askunga Dovvilt.

 

Askunga Dovvilt i Blekinge

Peter med gårdens stolthet, Rökullekorna, en av Sveriges äldsta koras.

 

Fakta

Öppettider: torsdagar 13:00-19:00 och söndagar 11:00-16:00. Se hemsidan för aktuella öppettider.

Hitta hit: Följ väg 28 norrut mot Vetlanda. Strax innan Spjutsbygd svänger du vänster mot Höryda. Följ vägen i 2 km. Askunga Dovvilt ligger på höger sida om vägen i en skarp vänsterkurva. Skyltat. Askunga Dovvilt tfn 0733-44 12 70. www.askungadovvilt.se 

 

Orranäs Gårdsmejeri

Mitt mellan byarna Klakebäck och Gullholma, knappt 3 mil nordöst om Karlskrona driver Boel och Lars Dahlberg ett av södra Sveriges mest framgångsrika mejeri där man gör ost på mjölk från egna getter tillsammans med mjölk från en av grannböndernas kor. 
  - Vi pastöriserar mjölken och tillverkar ost på ett gammalt hantverksmässigt sätt där vi enbart tillsätter egen mjölksyrakultur, löpe (så att mjölken stelnar), mögelkultur och salt, berättar Boel Dahlberg som ända sedan starten vunnit åtskilliga priser under både Ostfestivalen i Stockholm och SM i Mathantverk som arrangeras av Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk). Missa inte getosten Vit Caprin som vann guldmedalj på Ostfestivalen, liksom favoriten Orranäs Gårdsost som jämt hänger med hem från Orranäs. 

Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge

Fantastiska smaker på Orranäs Gårdsmejeri.

 

Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge

Lars och Boel Dahlberg driver Orranäs Gårdsmejeri.

 

Fakta

Öppettider: Öppet tis-sön 14-17:00 under juni till augusti. Resten av året fredag-söndag klockan 14:00-17:00. Måndagar stängt.

Hitta hit: Följ E22:an österut mot Kalmar. I Jämjö tar du höger på Klakebäcksvägen (skyltat) och sedan höger i Klakebäck. Följ vägen i drygt en kilometer rakt söderut ända in på gårdsplanen. Orranäs Gårdsmejeri ligger på höger sida. Orranäs Gårdsmejeri tfn 0760-52 97 77, 0455-525 40. www.orranasgardsmejeri.se