Ölsorter från Brygghus 19 i Blekinge

Made in Blekinge

- den bästa maten och drycken förädlas i Blekinge

 

Björketorps Gård

Som ett av landets minsta landskap är Blekinge fullsmockat med småskaliga producenter som förgyller både fest, helg och vardag. Häng med på en resa rakt genom Blekinge och träffa fantastiska mästare i både kafferostning och ostproduktion vid sidan om landets gladaste bonde - Per Brunberg på Björketorps gård.

Björketorps Gård i Blekinge
Härlig trädgårdsfika på Björketorps Gård.

 

Björketorps gård strax utanför Ronneby är djuren på något vis lika glada som bonden själv. Det märks att Per blev bonde av en övertygelse och inte för att han tvingades ta över gården. Bortsett från en ekologisk mjölkproduktion (Skånemejerier) säljer Per också mjölk i mjölkautomat där kunderna kan köpa mjölk på flaska – precis som förr i tiden. Dessutom gör han glass med fantastiska smaker av gårdens mjölk, ekologisk grädde, granngårdens ägg, honung från Johannishus och socker från svenska sockerbönder.

Mjölk från Björketorps Gård i Blekinge
Mjölk i glasflaskor - precis som förr i tiden.

 

Glassen är helt ekologisk bortsett från sockret som odlas konventionellt. Än så länge finns det ingen svensk ekologisk sockerproduktion och jag föredrar att använda svenska råvaror före importerat rörsocker från andra delar av världen. Per Brunberg skämmer bort kunderna med smaker av polkagris, vanilj.

Glass från Björketorps Gård i Blekinge
Lockande smaker av Björketorps glass.

 

Tips: Dessutom finns det glasstillverkare i Vilshult: Holje Glassfabrik och Karlskrona: Karlskronaglass

 

 
 
 

Blekinge Kafferosteri

Bara ett par hundra meter från Mörrumsåns brusande vatten, rakt över kiosken mitt i byn driver Henrik Arvidsson Blekinge Kafferosteri. Ett framgångsrikt kafferosteri som startade som en hobby och nu blivit ett heltidsrosteri. Bra går det dessutom. Så bra att Henrik tagit SM-guld och blivit VM-fyra i kafferostning. Bortsett från att köpa kaffe – malt eller omalt - kan man också ta en fika och snacka kaffe och rostning med en av landets största expertis.

Beroende på vilka smaker man föredrar finns det flera olika kaffesorter att välja mellan. Många uppskattar Zilas Guldkaffe, Colombia Excelso och Kenya Limited Edition, säger Henrik Arvidsson.

Henrik har som lyckats övertyga allt fler företag och privatpersoner i regionen att överge bulkkaffet för att istället satsa på genuina smaker och riktigt bra kaffe. För att få till unika smaker bör man använda en våg när man mäter upp kaffebönorna, mala bönorna i en kaffekvarn (samtidigt som vattnet värms) och brygga kaffet varsamt.

Blekinge Kafferosteri
SM-guldmedaljören och VM-fyran Henrik Arvidsson på Blekinge Kafferosteri.

 

Tips: Det finns också ett kafferosteri i Karlskrona, Rosteri Skeppsgossen.

 

 

 

Brygghus 19

Mitt i centrala Karlshamn, i fastigheter som tillhör anrika sojafabriken, numera AAK Sweden AB driver Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson ett fantastiskt mikrobryggeri; Brygghus 19. Tre favoriter är Smugglarhamnens Pilsner, en tjeckisk pilsner med en stor mängd ädelhumle Saaz vilket ger en mjuk beska som dröjer sig kvar en stund i gomspalten. Testa gärna Smugglarhamnens Pilsner till sillen vid midsommar eller varför inte som klassisk sällskapsdryck när sommarljuset äntligen återvänder? Två andra favoriter är Passion IPA, en American India Pale Ale och International Haze, New England IPA som är en trendig och grumlig öl (jo det ska vara så) som förutom enorma mängder med humle även innehåller fruktpuré och laktos. Håll i hatten – laktos (!) Som en sommardrink med sötma utan att för den skull förlora känslan av öl.
 
Brygghus 19, Karlshamn, Blekinge
Lokalproducerad öl från Byrgghus 19 i Karlshamn.

 

Tips: Dessutom finns det två bryggerier i Karlskrona: Bryggeri Skeppsgossen och Carlskrona Bryggeri.

 

 

 

Vingården Stora Boråkra

 Vingården Stora Boråkra strax utanför Karlskrona odlar vinmakaren Staffan Ottosson vindruvor på rätt och slätt 1,5 hektar, alltså lite drygt 15 000 kvadratmeter. I runda slag 3000 vinstockar. Det låter inte särskilt mycket för att vara en vingård, men sanningen är den att Vingården Stora Boråkra är en av de största vingårdarna i landet. Dessutom en riktigt bra sådan. Stora Boråkra Solaris från 2016 är ett vitt friskt och fruktigt vin med friska toner av päron, citrus och en viss örtighet med bra syra i eftersmaken skrev vinskribenten Mikael Mölstads på hösten 2017 i Svenska Dagbladet. Trots alla framgångar är det naturligtvis utmanande att odla vin i Sverige, även om närheten till havet ger ett stabilt klimat som i kombination med tåliga druvor (Solaris), klarar av att mogna i ett kallt klimat med bra skördar. Men går det verkligen att leva som vinbonde i Sverige?

Absolut, menar Staffan Ottosson.

Vingården Stora Boråkra i Karlskrona, Blekinge
Staffan Ottosson driver vingården Stora Boråkra.
 
 
Tips: Missa inte Stora Horns Vingård på Hasslö där Mikael Larsson och Johan Larsson odlar vin i Karlskrona Skärgård.

 

 

 

Askunga Dovvilt

Att besöka Jill och Peter Widebrant på den härliga gården Askunga Dovvilt rakt norr om Karlskrona är som att kliva rakt in i en Bullerbyskepnad signerad Astrid Lindgren. Bortsett från ett populärt gårdskafé (känt för sina goda mackor) har Jill och Peter eget dovviltshägn. Precis utanför hägnet betar några rödkullekor, en skock med hönor och längre bort på ladugårdsbacken bökar ett gäng grisar i leran. Missa inte gårdsbutiken där man säljer fantastiska råvaror från gårdens djur förädlade i allsköns varianter. Det finns också kött från andra producenter i närområdet. Nytt för i år är att man säljer renkött från norra Sverige.

Vi arbetar ständigt med att utveckla vår gård och försöker hitta nya leverantörer som tänker som vi, med god djurhållning och hög kvalitet, berättar Jill Widebrant.

Askunga Dovvilt, Blekinge
Gästerna åker långt för att njuta av Jills smörgåsar på Askunga Dovvilt.

 

 

 

Orranäs Gårdsmejeri

Mitt mellan byarna Klakebäck och Gullholma, knappt 3 mil nordöst om Karlskrona driver Boel och Lars Dahlberg ett av södra Sveriges mest framgångsrika mejeri, Orranäs Gårdsmejeri, där man gör ost på mjölk från egna getter tillsammans med mjölk från en av grannböndernas kor.
 

Vi pastöriserar mjölken och tillverkar ost på ett gammalt hantverksmässigt sätt där vi enbart tillsätter egen mjölksyrakultur, löpe (så att mjölken stelnar), mögelkultur och salt, berättar Boel Dahlberg.

 
Orranäs Gårdsmejeri har ända sedan starten vunnit åtskilliga priser under både Ostfestivalen i Stockholm och SM i Mathantverk som arrangeras av Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk). Missa inte getosten Vit Caprin som vann guldmedalj på Ostfestivalen, liksom favoriten Orranäs Gårdsost som jämt hänger med hem från Orranäs.
 
Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge
Fantastiska smaker från Orranäs Gårdsmejeri.

 

 
 
Missa inte

Besök gärna trevliga Hennings Rökeri i Hällevik (på Listerlandet utanför Sölvesborg) eller Wägga Fisk & Delikatessrökeri i Karlshamn. Båda har en egen restaurang.