Kungsforsen - Mörrumsån

Den mäktiga ån erbjuder härliga miljöer.

Beskrivning

Ta en promenad utmed Mörrumsån och njut av dess vackra miljöer. Under vår, sommar och höst ser man fiskare vid och i ån. I Mörrumsån finns några av världens mest storväxta laxar och havsöringar. Sportfiskare vallfärdar hit från när och fjärran. Premiären av fisket sker vanligtvis i mars månad och är en stor familjefest i Mörrum med bland annat startskott och utställare på plats.

Vårfisket är det ”enklaste” fisket. Såväl lax som havsöring är mycket huggvilliga efter att ha övervintrat i Mörrumsån. Också blänkarna, de nystigna havsöringarna som vandrar upp i Mörrumsån från Östersjön i jakt på näring, är huggvilliga.

Blanklaxfisket är det ”tuffaste” fisket. Den första blanklaxen brukar tas i månadsskiftet mellan april och maj, när det vanligtvis är mycket vatten i ån och vattentemperaturen ligger mellan tio och tolv grader.

Sommarfisket är Mörrumsåns ”svåraste” fiske. Man fiskar morgon eller kväll. Trots namnet, brukar årets första höst-öring fångas redan i slutet av maj, när den börjar sin vandring upp i ån. Då är det kvälls- och nattfiske som gäller.

Höstfisket är Mörrumsåns mest ”varierade” fiske. Fisk finns då på alla sträckor. Lägre vattentemperaturer gör att laxarna lämnar sina djuphålor och blir aktiva igen och öringarna börjar stiga.

Laxfiske i Mörrumsån beskrivs redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok. Mörrums Kronolaxfiske drivs som en sportfiskedestination sedan 1941 och är ett av världens mest välkända vatten för fiske av lax och havsöring. Den största spöfångade laxen i ån vägde 26,72 kilo. Vill du prova på, rekommenderas att du ber om experthjälp för att få rätt utrustning. Mörrums Kronolaxfiske erbjuder också guidning för att förmedla kunskap som har tagit dem tiotusentals kast att lära sig.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)