Sölvesborgs slott i Blekinge

Guidade turer

Sölvesborg, danskarna och brännvinet tar dig genom stadens historia med spänning, dramatik, faka och underhålling för alla sinnen. Turen är drygt 5,5 kilometer och tar cirka två timmar att gå. Självklart går det bra att cykla.

Hanö guidetur är mer än en båtresa till Hanö. Det är en färd till en annan värld, kryddad av spännande historia, intressant och omväxlande natur och en mytomspunnen ö med sagor, skrock och skrönor. Turen är cirka 5 kilometer lång och tar cirka två timmar att gå.

   

  Museum

  Oavsett väderlek och årstid kan du hitta inspiration och upptäcka nya favoriter på Sölvesborgs museum, Fiskemuseet, Konsthallen, Biblioteket, något av gallerierna eller den varsamt restaurerade biografen. Kultur är livet! 

  Sölvesborgs konsthall och museum ligger på Skeppsbrogatan (mellan Stortorget och Fyra Årstiders park). Museet och konsthallen är inrymda i stadens gamla spannmåls- och brännvinsmagasin. Museet visar utställningar om arkeologi på Lister och om stadens historia. På museigården finns prova-på-verksamheter för barn och nyfikna vuxna.

   

  Tingshuset

  Lister Härads Tingshus ritades och byggdes av Erik Gunnar Asplund 1917-1921. Huset som idag är byggnadsminne, räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism. Fram till 2001 fördes tingsrättsförhandlingar här. Idag jobbar Sölvesborgs kommun med stöd från Länsstyrelsen i Blekinge för att restaurera husets kulturhistoriskt mest värdefulla delar tillbaka till ursprungsutförande.

   

  Fiskemuseet i Hällevik

  Fiskemuseet i Hällevik är bygdens äldsta fiskeläge. År 1972 anordnades den första kulturdagen, ett levande museum utomhus. Kommunen hade köpt in en rivningsfastighet alldeles vid havet, intill kåsarna, med tillhörande salteri. Hembygds- och Studieföreningen Facklan fick ha sin första utställning i denna byggnad. Glädjen var stor när Sveriges första fiskemuseum invigdes 1976.

  Guidade turer 

  - och sevärdheter i Sölvesborg

  No products found