Metoritsmide, Magnus Jönsson, Blekinge

Konst & Kultur

Blekinge är ett konstnärslandskap där design, konst och hantverk får ta stor plats och historiens vinslag gör sig påminda. Med anrika hantverkstraditioner och ett flertal kända konstnärer har Blekinge en given plats på den svenska design himlen. 

 

Demånes värld

Ett måste att besöka är konstnären Susanne Demåne som skapar fantastiska skulpturer med sin motorsåg. Drömlika oljemålningar med sin pensel, fängslande emalj och vacker keramik. Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mångfacetterade konstnärskap. Hon började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för 20 år sedan. Därefter skapade hon ett eget konstverk av trädgården och den förfallna skolgården. 

Jag har utvecklat trädgården i min egen takt, lite i sänder.

Resultatet har blivit en kontrast mellan det vildvuxna och det tuktade. Susanne har skapat olika rum för sina skulpturer och här finns även ett café som är inrett med gamla möbler och återvunna saker. Caféet är öppet flera dagar i veckan under sommaren och flera söndagar under hösten fram till jul.

Susanne Demånes trädgård i Edestad, Blekinge

Susanne Demåne, Edestad.

Här hittar du fler konstnärer & hantverkare i Blekinge.

 

Stengods & porslin

Keramikern Karin Meijer fastnade tidigt för konsthantverk och keramik som uttrycksform. I den gamla skolan i Ramdala har hon både verkstad, utställning och försäljning. 

Jag arbetar tunt, tycker om den högbrända, täta leran, det sköra men ändå stabila uttrycket.

I den genombrutna keramiken är rytmen viktig, flytet i spritsandet, nervern som uppstår i kombinationen av det kontrollerade och det som materialet styr. Karin använder ofta dekorer och många färger.

Keramik, butik, ateljé och försäljning hos Karin Meijer i Ramdala, Blekinge.

Karin Meijer, Ramdala.

Här hittar du fler konstnärer & hantverkare i Blekinge.

 

Industridesign

Flitens lampa lyser även om tiden har stått stilla. Karlskrona Lampfabrik har varit i familjen Skantzes ägo ända sedan starten 1884. Valdemar Skantze och hustrun Katarina är femte generationen. Tillverkningen sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. Karlskrona Lampfabrik är som ett industrimuseum, med den skillnaden att produktionen fortfarande går på högvarv. Tillverkningsmetoden harmonierar också stilen. Alla lampor ser ut som de gjorde under åren runt sekelskiftet. Här säljs lampor för bland annat tak, väggar, golv, bord, badrum och offentliga miljöer.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Karlskrona Lampfabrik, Karlskrona.

Karlskrona Byggnadsvård & Inredning i Blekinge

Karlskrona Byggnadsvård & Inredning.

 

Lamporna går att köpa tillsammans med handplockade svenska inredningsdetaljer på Karlskrona Byggnadsvård & Inredning. Inspireras och ta del av personalens kunskap och kompetens inom byggnadsvård.

 

 

Kulturcentrum i Ronneby

- med högklassiga utställningar

 

Ageless water, Eternal colour - BLUE and Sisters spinning the thread - Jeanette Schäring

Från grönt till blått av indigoväxter, med färgningsprocesser som binder jorden med havet med himlen. Blått är inte bara en nyans; det är natur och ekologi, en väv av ljus, energi, sinnlighet och rörliga kroppar. Det är processer av jord, bakterier, vatten, känslor och ett kroppsligt engagemang.

 

Jeanette Schäring ställer ut på Kulturcentrum Ronneby konsthall i Blekinge

 

TRANSFER - Sara Möller

I utställningen förflyttas du till ett landskap av keramisk figuration, en plats där tankar och material möts för att smälta samman i form. Trots skulpturernas statiska positioner rör de sig, -trånande mot varandra eller sin egen spegelbild. Vissa tycks kämpa för att inte kollapsa mot golvet och andra gör så gott de kan för att hålla ihop eller lyfta upp.

 

Sara Möller med utställningen TRANSFER på Kulturcentrum Ronneby konsthall i Blekinge

 

Kulturcentrum Ronneby Konsthall

med svensk och internationell samtidskonst på Instagram. Följ gärna!

 

Our instagram
Sportlov. Har du lust att lära dig att sticka? Välkommen på stickdag på Kulturcentrum torsdag 21 februari mellan 11.00 och 14.00. Från 10 år och uppåt.
Our instagram
”Turtle rider” av Viktor Korneev är ett av sammanlagt 100 verk i Konst & Tid, Skulptörförbundets utställning som pågår t.o.m. 24/3. Välkomna! . #kulturcentrumronneby #skulptur #konsthall #artgallery #sculpture #samtidskonst #visitronneby #visitblekinge skulptörförbundet #konstiblekinge
Our instagram
Har du sportlov nästa vecka? Nyfiken på att leka med bokstäver och ord? Tisdag 19 februari kl 11-14 arrangerar Kulturcentrum och Konst i Blekinge Bokstavslek i konsthallen. Från 6 år och uppåt. Låt dig inspireras av utställningen ”Butiken för omöjliga saker” och gör det vardagliga fantastiskt och det fantastiska vardagligt. Fri entré. Drop in.

Kulturupplevelser & besöksmål

- mer inspiration hittar du här: