Kultur

200 ord för kärlek

I Norra Sverige har samerna 200 ord för snö. Här i Belkinge har vi samlat in 200 ord för kärlek. Ord som har fått oss att bredda vår uppfattning om vad kärleken är och kan vara, ord som beskriver sådant som tidigare varit ordlöst. Scenkonstgruppen Pinamackorna har samlat in nya ord i hela Blekinge genom att prata med barn och vuxna, äldre, nya svenskar, med dom som har bott i Blekinge länge och dom som precis har kommit hit.

Orden finns att upptäcka i Det Blekingska landskapet. Konstnären Susanne Demåne har skapat 200 "ordgömmor" som placerats ut i skogar och vid landsvägar, nära havet och tätt på stadens kullerstenar. Alla ordgömmor går att nå med Blekingetrafiken och kan hittas via appen Geochaching. Ladda ner appen och ge er ut på jakt efter Blekignes 200 ord för kärlek.

 

Susanne Demåne

Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mångfacetterade konstnärskap. Hon började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för snart 20 år sedan. Därefter skapade ho ett eget konstver av trädgården och den förfallna skolgården. 

Vildvuxet och tuktat

Trädgården är en oas och välbesökt skulpturpark. Resultatet av Susannes pågående process har blivit en kontrast mellan det vildvuxna och det tuktade. Där har hon skapat olika rum för sina skulpturer. Det finns även ett café som är intrett med gamla möbler, allt är återvunna saker. Caféet är öppet flera dagar i veckan udner sommaren och flera söndagar under hösten, ända fram till jul.

 

Ronneby Brunn

- ett levande kulturreservat

Ronneby Brunn är en av landets mest anrika kurort med en rik historia. Redan 1705 upptäcktes en källa som kom att locka människor både från Sverige och grannländerna för att dricka och njuta av det mineralrika vattnets hälsobringande egenskaper. Dessa surbrunnars kolsyrehaltiga och järnrika droppa troddes nämligen bota de flesta krämpor, åkommor och göra gott för både kropp och själ.

Idag, en modern kurort

Trenden att dricka brunn höll i sig i över 200 år, sociteten älskade anläggningen och Ronneby Brunn var i slutet av 1870-talet landets mest besökta kurort. Det var också under samma period som den vackra Brunnsparken och Brunnsskogen anlades och anläggningens villor, restauranger och badhus byggdes. Tjugo år senare stod även det pampiga brunnshotellet, tillika norra Europas största träbyggnad, klart att ta emot sina första gäster. Hotellet fick uppleva brunnslivets blomstring runt sekelskiftet och dess fall på 1920-talet, 1950 brann det tragiskt ner till grunde och ersattes av ett modernt kongress- och rekreaktionscenter. Idag fungerar den moderna spa-anläggningen som kurort.