Metoritsmide, Magnus Jönsson, Blekinge

Kultur

- och "Made in Blekinge"

 

Scenkonst

Pinamackorna är en tvärkonstnärlig trio som består av skådespelaren Emeli Trossö, dansaren Anna Johansson och koreografen Anna Nordanfors. Gruppen skapar scenkonst som skrivs i samtal med människor de möter. Långt innan det finns en färdig föreställning bjuds publiken in till att delta på olika sätt, vilket gör att det som senare sker på scenen har skapats i samarbete med publiken. Upptäck Blekinge och Blekingarnas 200 ord för kärlek, här hittar du manual och karta till alla gömställen - "Blekinges 200 ord för kärlek". En pinamacka är flottans slang för tös från Karlskrona, det kan vara lite kul att veta.

"200 ord för snö" - en föreställning om alla ord som finns för snö och alla ord som saknas för kärlek.

 

 

En konstnär

Ett måste att besöka är konstnären Susanne Demåne som skapar fantastiska skulpturer med sin motorsåg. Drömliga oljemålningar med sin pensel, fänslande emalj och vacker keramik. Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mångfacetterade konstnärskap. Hon började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för 20 år sedan. Därefter skapade hon ett eget konstverk av trädgården och den förfallna skolgården. 

Jag har utvecklat trädgården i min egen takt, lite i sänder.

Resultatet har blivit en kontrast mellan det vildvuxna och det tuktade. Susanne har skapat olika rum för sina skulpturer och här finns även ett café som är inrett med gamla möbler och återvunna saker. Caféet är öppet flera dagar i veckan under sommaren och flera söndagar under hösten fram till jul.

Susanne Demånes trädgård i Edestad, Blekinge

Susanne Demåne, Edestad.

Här hittar du fler konstnärer & hantverkare.

 

 

En konsthantverkare

Keramikern Karin Meijer fastnade tidigt för konsthantverk och keramik som uttrycksform. I den gamla skolan i Ramdala har hon både verkstad, utställning och försäljning. 

Jag arbetar tunt, tycker om den högbrända, täta leran, det sköra men ändå stabila uttrycket.

I den genombrutna keramiken är rytmen viktig, flytet i spritsandet, nervern som uppstår i kombinationen av det kontrollerade och det som materialet styr. Karin använder ofta dekorer och många färger.

 

Keramik, butik, ateljé och försäljning hos Karin Meijer i Ramdala, Blekinge.

Karin Meijer, Ramdala.

Här hittar du fler konstnärer & hantverkare i Blekinge

 

Industridesign

Flitens lampa lyser även om tiden har stått stilla. Karlskrona Lampfabrik har varit i familjen Skantzes ägo ända sedan starten 1884. Valdemar Skantze och hustrun Katarina är femte generationen. Tillverkningen sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. Karlskrona Lampfabrik är som ett industrimuseum, med den skillnaden att produktionen fortfarande går på högvarv. Tillverkningsmetoden harmonierar också stilen. Alla lampor ser ut som de gjorde under åren runt sekelskiftet. Här säljs lampor för bland annat tak, väggar, golv, bord, badrum och offentliga miljöer.

 

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Karlskrona Lampfabrik, Karlskrona.

 

Karlskrona Byggnadsvård & Inredning i Blekinge

Lamporna går att köpa tillsammans med handplockade svenska inredningsdetaljer på Karlskrona Byggnadsvård & Inredning. Inspireras och ta del av personalens kunskap och kompetens inom byggnadsvård.

 

 

Kulturcentrum i Ronneby

- med aktuella utställningar

 

Ageless water, Eternal colour - BLUE and Sisters spinning the thread - Jeanette Schäring

Från grönt till blått av indigoväxter, med färgningsprocesser som binder jorden med havet med himlen. Blått är inte bara en nyans; det är natur och ekologi, en väv av ljus, energi, sinnlighet och rörliga kroppar. Det är processer av jord, bakterier, vatten, känslor och ett kroppsligt engagemang.

 

Jeanette Schäring ställer ut på Kulturcentrum Ronneby konsthall i Blekinge

Jeanette Schäring ställer ut den 16 juni - 2 september i Norra Konsthallen, Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

 

TRANSFER - Sara Möller

I utställningen förflyttas du till ett landskap av keramisk figuration, en plats där tankar och material möts för att smälta samman i form. Trots skulpturernas statiska positioner rör de sig, -trånande mot varandra eller sin egen spegelbild. Vissa tycks kämpa för att inte kollapsa mot golvet och andra gör så gott de kan för att hålla ihop eller lyfta upp.

 

Sara Möller med utställningen TRANSFER på Kulturcentrum Ronneby konsthall i Blekinge

Sara Möller ställer ut den 16 juni - 2 september i Södra Konsthallen, Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

Kulturcentrum Ronneby Konsthall

med svensk och internationell samtidskonst på Instagram. Följ gärna!

 

Our instagram
ARTAPESTRY5 en internationell textiltriennal och vandringsutställning producerad av European Tapestry Forum 15/9 - 4/11 . #kulturcentrumronneby #tapestry #bildväv #samtidskonst #konsthall #artgallery #visitronneby #visitblekinge
Our instagram
Dennis Dahlqvist inviger sin utställning ”Figurinens återkomst” med Joakim Ojanens ”Give me some eye contact” i förgrunden
Our instagram
Figurininvasion #samtidskonst #konsthall #figurin #visitronneby

Kulturupplevelser & besöksmål

- mer inspiration hittar du här: