Kronohäktet

Ett litet försvenskat brasserie mitt i världsarvet på Stumholmen i Karlskrona. Drivs av kocken och krögaren Filip Gamelius.

Beskrivning

Restaurangen erbjuder flera matsalar i olika storlekar och passar därför precis lika bra för konferenser och julbord, som för släktkalas eller en middag på tu man hand. Restaurangen, som är inhyst i det gamla pannrummet, nås genom ingången på baksidan från den stora grusplanen. I den nyrenoverade lokalen hittar du originaldelar från tiden som fängelse och miljön är rå och avskalad, men samtidigt varm och inbjudande.
Kronohäktet, eller Militärhäktet, byggdes åren 1910–11 som ett cellfängelse av så kallad philadelphiamodell. 1992 förklarades byggnaden som byggnadsminne och ingår i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Inga grovt kriminella har suttit inlåsta i cellerna, utan de har mest använts för vapenvägrande militärer eller för civila i väntan på rättegång.

På Kronohäktet Restaurang och Hostel (vandrarhemmet öppnar 2019) bor du mitt i skärgården, ett stenkast ifrån bland annat Marinmuseum, Bastion Kungshall och Båtmanskasernen. Du har även närhet till badstrand, fina promenadstråk och gångavstånd till Karlskrona centrum.
Inkvartering i cellerna på de två översta våningarna i byggnaden kommer bli möjligt i början av 2019. Det går utmärkt att äta lunch eller middag i restaurangen i källarplan.Tillfällen (<% occasionResult.length %>)