Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge

Bredaviks Örtagård

- svenska kryddor som på medeltiden

På Sturkö, bara ett par kilometer från Möcklösundsbron mitt i Blekinge skärgård (Karlskrona) driver Christel Hammar Malmgren Bredaviks Örtagård, ett spännande utflyktsmål där kryddor, smaker och medeltida tro står i fokus. Missa inte en guidad visning i örtträdgården.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Mysiga miljöer på Bredaviks Örtagård.

 

Från vändkorset – en dåtida besökskarusell som höll boskapen ute från odlingarna – är det bara tjugo meter till örtagården där dussintals örter är indelade i fyrkanter, precis som på medeltiden. Här kan du kan lära dig mer om lämpliga örter till mat, sårvård, för kärlek, för humör, själ och invärtes sjukdomar. Totalt finns det säkert hundra olika sorters örter.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Vändkorset var ursprungligen till för att hålla boskapen ute från ägorna. Dessutom har det formen av ett kors vilket var viktigt under medeltiden. 

 

- Säg det man inte kan använda örter till, säger Christel Hammar Malmgren och skrattar.

Hon är klädd i medeltida linnekläder, ett praktiskt sätt att mota värmen, men också en viktig parameter i ett skådespel som trollför både barn och vuxna. Historierna från medeltiden är helt enkelt så fascinerande att kläderna på något sätt ger örtkonsten legitimitet. Eller vad sägs om att Libbsticka skulle kunna bota olycklig kärlek, att Lungrot (tack vare bladens form som två lungor) skulle kunna bota lungsjukdomar och att Vallört kan få brutna ben att läka?

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Stundtals – under visningarna i örtagården – byter Christel om till medeltidskläder.

 

I snart fyrtio år har Christel haft en egen örtagård. Den sistnämnda, Bredaviks Örtagård är redan en bra bit över tjugo år gammal, ritad och grävd som en klassisk örtagård på ett medeltida kloster. Genom att studera målningar från tidigt 1000-tal till sent 1400-tal har Christel kunnat anlägga en tidstypisk örtträdgård som inte bara ser ut som en klosterträdgård – med strikta fyrkanter och gångar däremellan - utan som också har den medeltida örtagårdens vildvuxna kant, en själens örtagård där det vildvuxna symboliserar avkoppling och sinnesro, precis som Heliga Birgitta en gång lär ha uttryckt. Dessutom finns en liten bänk vid sidan om en damm där trädgårdens kraft blir till en känsla att minnas. 

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Rum för ro och stillhet.

 

 

Som en

Klosterträdgård

Bredaviks Örtagård är byggd som en klosterträdgård på 1300-talet, där man bortsett från själva örtagården också kan uppleva en medeltida miljö med hus som på 1300-talet.

- Vi har byggt upp en medeltida by i visningsträdgården med helgeandshus (ett slags hus som närmast kan beskrivas som sjukhus, fattighus och ålderdomshem), barberare och apotecharium (alltså ett dåtida apotek), säger Christel Hammar Malmgren och visar en bråkdel av det enorma utbud av kryddor, örter och téer som finns till försäljning i butiken. 

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Längst in i hörnet i Helgeandshuset sitter en spetälsk kvinna.

 

Bortsett från att lära besökaren hur den medeltida läkekonsten var uppbyggd brinner Christel för att sprida örtkunskaper och lära människor att återupptäcka växternas kraft. Både som hälsokostpreparat, té och kryddor. Numera är Bredaviks Örtagård en stor producent av kryddor, både av örter som normalt växer i Sverige och av kryddor som importeras till Blekinge och blandas till fantastiska smakblandningar i havsbandet.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Te för bot och bättring. Nunnornas egen blandning som hjälper mot pest, olycklig kärlek, skvaller och för de som pratar i sömnen.

 

- Jag är oerhört noga i urvalet och arbetar enbart med världens bästa kryddproducenter. Det garanterar högkvalitativa kryddblandningar som förgyller matens smaker, säger Christel. 

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Byggnaderna har fått olika tak, precis som på medeltiden.

 

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Tuppen Henrik den åttonde och hans harem av sex hönor spatserar omkring i Örtagården. Precis som på medeltiden.

 

 

Kryddor i lösvikt

Bortsett från färdigpackade kryddblandningar i både glas- och cellofan säljer Christer också kryddor i lösvikt. Allt för att besökaren ska kunna köpa precis så mycket kryddor som behövs. 
Doften är sagolik, smått förförisk och det går absolut inte att dofta utan att köpa.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Örtagårdens egna te- och kryddblandningar säljer som smör i butiken.

 

- Haha, nej så är det nog, säger Christel och ler. Mina kryddblandningar får helt enkelt matsuget att slå till och det blir plötsligt lätt att se kvällens middag stå på bordet.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Apothecarium, apotek fast på medeltiden.

 

Med barn är utan tvekan Bredaviks Örtagård en upplevelse i klass med vilket museum som helst. Dessutom i en naturskön miljö på den första delen av Sturkö i den Blekingska skärgården. Med bil är det bara drygt 20 minuter från centrala Karlskrona till Bredaviks örtagård och med allmänna kommunikationer får du räkna med 1,5 timmar med buss och 40 minuter med båt (från Handelshamnen till Bredaviks brygga) inklusive anslutande promenad. 

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Mysiga miljöer på Bredaviks Örtagård.

 

 

Fakta

Hitta hit: Följ E22:an norrut i riktning mot Kalmar. Strax efter Öljersjö tar du höger i rondellen (Skyltat Sturkö/Hasslö) och följer Sturkövägen i knappt 12 km. Bredaviks Örtagård ligger på vänster sida om vägen. Skyltat. www.bredaviksortagard.se Tfn 0704-44 20 41

Fem favoriter: Det är svårt att utse fem favoriter ur Bredaviks enorma sortiment. Men om jag måste är ändå Buller och bång (en sötstark chilikrydda), Dygder och drömmar (orientalisk het krydda), Munkens Lammkrydda (en lite hetare lammkrydda), Sommar och sol (örtkrydda ytterst lämplig för potatisrätter) och Wilhelms örtkrydda (viltkrydda med hyvlad vitlök) fem favoriter. Örtagårdens grillkrydda (på Bredaviks sätt) är dessutom en storsäljare. Alla säljs i lösvikt.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Kryddor i lösvikt på Bredaviks Örtagård.

 

Sjukvård som på medeltiden: De fyra kroppsvätskorna – det röda blodet, det vita slemmet, den gula gallan och den svarta gallan – behövde ständigt vara i balans för att människor inte skulle bli sjuka. Harmoni uppstod genom åderlåtning, koppning och med hjälp av blodiglar. Diagnoserna ställdes bland annat med hjälp av urinskådning och pulstagning. Rocket Science med andra ord.

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Bortsett från téer och kryddor säljer också Christel hantverk (med medeltidsprägel) i krydd- och hantverksboden.

 

 

 

Fem örter

- och hur de användes på Medeltiden (tänk på att vi möjligen har en annan uppfattning idag).

1.Basilika – ansågs bota tungförlamning och blandades med vin för att bota feber. Ansågs bra för matsmältningen, för svårläkta sår och användes för att lösa kamper och inge lugn. Kvinnor använde basilika för att öka sexlusten.

2.Dragon – ansågs vara bra om man blivit biten eller stucken av giftiga djur och hundar.

3. Daggkåpa – en klassisk ört som ansågs vara användbar när kvinnan inte längre var fruktsam, helgad åt Jungfru Maria. Medeltidens alkemister ansåg att vattendroppen – som ofta finns i mitten av daggkåpebladen, i synnerhet på morgonkvisten – hade magiska krafter och att droppen kunde ge evig ungdom. 

4. Gurkört – kunde väcka försagda, ledsna och melankoliska människor till glädje och muntert sinne. Örten ansågs dessutom hjärtstärkande och upplivande, men också blodrenande och febernedsättande. 

5. Isop Hyssopus officinalis – användes för rening av lungorna och vid stenlidanden, hosta och leversmärtor. Var också vanlig som omslag över sår och blåmärken. 

Källa: Christel Hammar Malmgren och skriften ”Om urkraft och kärringtro i örtagården”. 

Bredaviks Örtagård på Sturkö i Blekinge
Örter för kärlek.