vegetariskt julbord

Blekinges bästa julbord

Maten gör julen. Oavsett om du är den som helst håller dig till traditionerna eller vill förnya åtminstone någon av rätterna varje år så är det något visst med julens smaker. Att äta ett riktigt bra julbord på restaurang med härlig stämning kan göra vem som helst inspirerad och kanske ge dig en ny favorit att introducera för släkten. Våga prova något annorlunda. Fast det kan förstås lika gärna handla om att bjudas på en sällsynt vällagad klassiker som gör dig alldeles nyförälskad. Mer vegetariskt, närproducerat och större omsorg om råvarorna är trender som märks över hela landet. Hos oss i Blekinge finns en hel rad med krögare som är stjärnor på att duka upp julbord med en tvist i fantastiska miljöer.

Det här är några av våra allra bästa julbordsmakare – vilka hinner du med i år?

 

julstämning på Eriksberg

 

En sextett som sätter smakerna

 

1. Pensionat Järnavik, Ronneby

Att äta julbord ända nere vid havet hör inte till vanligheterna även om stora delar av Blekinge har ett sagolikt kust- och skärgårdslandskap. Passa på att göra det i Järnavik under december. Det mysiga pensionatet beskriver själva sitt erbjudande som "ett traditionellt, hemlagat julbord med kärleksfulla gröna alternativ" och visst låter det härligt! Utekiosken Julstruten i trädgården öppnar upp för utomhushäng med varma eldar, hembakade godsaker och rykande glögg. Välj paket med övernattning eller bara julbord ... fast det är inte så bara.

När: Onsdagar, fredagar och lördagar i december.

Kostnad: Julbordspaket 995 kr/person, julbord 595 kr/person

Information: www.pensionatjarnavik.se boka via info@pensionatjarnavik.se eller med sms till 072-364 02 38

 
Julbordsalternativ Pensionat Järnavik i Ronneby

 

 

2. Julmiddag på Äggaboden, Ronneby.

Upplev julmaten i form av en 5-rättersmeny i lantlig och trivsam miljö på Äggaboden i Gärestad by. Här gör kockarna en egen tolkning av smakerna du är van vid och allt tillagas från grunden. Närapå allt är närodlat och lokalproducerat– allt är delikat! Kvällen börjar vid 18-tiden och sedan serveras godsakerna i en strid ström fram till runt kl 22.

När: Torsdag, fredag och lördag vecka 47– 50

Aktuella datum:
26/11, 27/11, 2/12, 3/12, 4/12, 9/12, 10/12, 11/12, 16/12, 17/12, 18/12.

Kostnad: 750 kr/person.

Information: www.aggaboden.se Boka via info@aggaboden.se eller 0457-36142
 
Julstämmning hos Äggaboden

 

 

3. Hoby Kulle Herrgård, Bräkne-Hoby.

Som en underbar bakelse tornar den upp sig mellan åkrarna – vackert rosa och pampiga Hoby Kulle herrgård. Här dukas det upp till julbord i huvudbyggnadens magnifika salonger mellan 19 november och 19 december. På vardagar en sittning, två på lördagar och söndagar. Det är något alldeles speciellt att uppleva miljön i juleskrud och njuta av traditionella julsmaker med så mycket rymd och historia runt öronen. Och varför inte välja paketet med boende och sova som en godsägare efter maten?

När: 19/11–19/12. Vardagar kl 18, lördag och söndagar kl 13 eller kl 18.

Kostnad: Det finns en rad olika alternativ att välja på vid bokningen på webben – bara julbord, med eller utan dryckespaket eller paket med boende. Priser från 695 kr/vuxen.

Information: www.hobykulleherrgard.se boka via info@hobykulleherrgard.se

Julbord i Blekinge

 

 

4. Viltjulbord på Eriksberg Hotell & Safaripark, Karlshamn.

Paradiset Eriksberg är utan tvekan ett av Blekinges mest exotiska besöksmål. Bortsett från unika möten med vilda djur (här finns kringströvande visenter, dovvilt, kronvilt, vildsvin och mufflonfår i det 925 hektar stora hägnet) kan du njuta av viltkött från Eriksbergs eget slakteri. Safariparken är stängd för säsongen men du har chans att se de vilda djuren längs vägen mellan entrén och gårdsplanen. Många av delikatesserna som dukas upp på julbordet kommer förstås från viltparken men det finns också god sill, lax och sötsaker i mängder, allt tillagat med stor kärlek av de duktiga kockarna. Boka gärna in en övernattning på hotellet och kombinera julbordet med lyxigt boende. Här kan du faktiskt boka in julbord på självaste julafton! Visst vore det skönt att bara sätta sig till bords med familjen utan att själva behöva stöka och fixa – bara njuta?

När: Julbord dagtid: söndagar 21/11, 28/11, 5/12 och 19/12 samt julmarknadsdagarna 11 och 12/12 och på julafton. Julbord kvällstid: fredagar och lördagar 19/11–18/12.

Kostnad: Flera varianter med och utan dryckespaket, från 545 kr/person.

Information: www.eriksberg.se Boka via reception@eriksberg.seeller 0454-56 43 30.

​ Julbord på Eriksberg i BlekingeViltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand. [Klicka och drag för att flytta] ​

 

 

5. Vegetarisk julbuffé på Mormors Bakeri, Nötabråne Karlshamn.

För dig som uppskattar småskalig enkelhet är Mormors Bakeri i Nötabråne rena rama himmelriket. Under julen dukas en grön specialversion av det klassiska julbordet upp. Varje torsdag i december serveras en festlig vegetarisk buffé med både glutenfria och veganska alternativ – och goda hemlagade desserter. Boka bord och se fram emot den mysiga atmosfären i det trivsamt inredda gamla huset, utsökt mat och dryck i fint sällskap. Och om du hellre tar med maten hem så erbjuder Mormors Bakeri även julbords take-away. Perfekt!

När: Julbuffén serveras torsdagarna 2/12, 9/12, 16/12 och 23/12. Två sittningar: 16.30–18.30 och 19.30–21.30.

Kostnad: Från 199 kr/vuxen, dryckespaket finns.

Information: mormorsbakeri.se Boka på mormorsbakeri@gmail.com eller 0762-477 160.

Julbord på Mormors Bakeri
 

 

6. Astensmåla Mat & Vingård, Svängsta

Julbord på gårdens vis. När mörkret och kylan faller på så tänds de värmande brasorna och gårdens julbord dukas fram. Boka er Julbordsupplevelse och njut av gården och skogens lugn samtidigt som ni tar del av Astensmålas populära och dignande julbord bestående av klassiska gammaldags recept såväl som nya influenser.

När: Julbordet serveras 24/11–11/12 (övriga datum på förfrågan)

Pris: 795 kr/person inklusive välkomstglögg.

Information: Bokas direkt på www.astensmalagard.se. Fler frågor kontakta info@astensmalagard.se.

Astensmåla Vingård