Vandra i Blekinge

Hikefulness

- naturupplevelser utan att stressa.

Istället för att jaga kilometrar längs Blekinges alla vandringsleder (och dessutom ta tid på utmaningen) mår vi oftast bättre om vi lämnar kraven hemma och fokuserar på fötternas trummande mot marken. Ta med dig riktigt bra mat och njut av timmarna runt lägerelden.

Vandra i Blekinge

Sitt ner och njut av stunden. Och en god bit mat.

 

Avkopplande

Det är lätt i dessa dagar, då så mycket handlar om att prestera, att springa fortare och låta helgutflykterna i skogen följa samma tempo som i vardagen. Vi är vana att skynda, vana att prestera och smått besatta av att hinna med så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Kalla det gärna hets, stress eller vad som helst. Helt ärligt är det varken bra för kroppen eller knoppen och istället för tidsoptimering behöver vi avkoppling, njutning, lugn och djupa andetag. Hör själv, det låter som världens bästa naturupplevelse.

Vandra i Blekinge

Att se hackspettsbon hör inte till vanligheterna.

 

Vandra i Blekinge

Kaffe är halva nöjet. I synnerhet kokkaffe.

 

Vandring

Angeliqa Mejstedt, som driver populära Vandringsbloggen tröttnade på stressen i naturen och myntade begreppet hikefulness. Som mindfulness, fast på vandringsturen. Alla som upplevt naturen på nära håll kan relatera till den känsla som uppstår, när solljuset faller precis rätt mellan träden, vinden får löven i trädkronorna att rassla och du drar in doften av våt jord och mossa efter ett sommarregn. När du sitter vid vattenbrynet, tänder en brasa och ser lågorna dansa under månskenet. Bara här och nu. Det är hikefulness för mig, säger Angeliqa som märkte hur axlarna sjönk så fort hon kom ut i skogen, eller snörde på sig kängorna hemma i stan. Kunde det vara en tillfällighet? Inte en chans.

För mig har vandring aldrig handlat om kilometrar, distans eller höjdmetrar utan om känslan av att vara ute.

Jag vill inte att naturen ska bli ytterligare ett rum där vi presterar och för in olika prestationsmoment i upplevelsen. Alla får givetvis göra som de vill. Springa, cykla, simma eller gå. Men jag vill njuta i stunden och känna hur naturen omfamnar mig, gärna med en brinnande brasa bredvid, säger Angeliqa och skrattar. Något som hon ofta gör.

Vandra i Blekinge

Angeliqa Mejstedt talar om hikeulness minst lika ofta som vandringen själv.

 

Lätt och nära

Ett bra tips för att njuta av naturens lugn är att vandra korta dagsturer hemomkring. Planera in en vandringsutflykt i närmsta naturreservat (i Blekinge finns det nästan hundra olika naturreservat) med en varierad natur, både i skogsbygden och långt ut i havsbandet.

Du hittar hela listan på https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besok-och-upptack.html

Vandra i Blekinge

Vackra Almö i Blekinge skärgård.

Dessutom pågår ett omfattande projekt där man under samlingsnamnet Ark 56 paketerar fantastiska kajak-, båt-, cykel- och vandringsleder i Blekinge skärgård. Och så givetvis Blekingeleden som sträcker sig från Sölvesborg i väster till Bröms i öster. (Just nu pågår en omfattande restaurering – och omledning – av Blekingeleden vilket innebär att gamla kartor inte alltid stämmer överens med verkligheten). För säkerhetsskull behöver du alltså vara extra vaksam när du vandrar och följa ledmarkeringar snarare än gamla kartor.

 

Tre tips

- på riktigt bra vandringsleder

 

Almö

Almö Naturreservat. Jag älskar den ön, de uråldriga ekarna, det betande landskapets säregna karaktär. Insekterna i liggande och stående död ved. Badplatsen. Bara känslan av att få möjlighet att uppleva naturens ålderdom alldeles inpå havet får mig att återvända gång på gång. Parkera på den västra sidan om Hjortahammarsviken och vandra söderut mot Almö udde (där det också finns en parkering). Tyvärr finns det ingen rundslinga utan du får vandra tillbaka på vägen eller följa dina egna fotspår tillbaka till bilen. Enkel väg omkring 5 km beroende på hur mycket du sneddar över vikarna.

Vandra på Almö i Blekinge

Vackra Almö i Blekinge skärgård.

 

Tjärö

Vackra Tjärö. Ta båten från Järnavik till Tjärö och upplev skärgårdens förträfflighet. Det är inte ofta man kan vandra i Blekinge och kombinera vandringen med bra boende med hotellstandard och riktigt bra mat på restaurang. Självklart kan man också ta med sig egen mat och tälta på tältplatsen. Du kan följa den gula Strövstigen (3 km) eller den betydligt lättare blå Naturstigen (1,5 km). Dessutom kan du följa kustlinjen runt ön och gå precis så långt som du vill. www.tjaro.com

Vandra i Blekinge

Bra vandringsmöjligheter på Tjärö.

 

Blekingeleden

Mörrumsån – Långasjönäs, Karlshamn. Starta vid Mörrumsån och följ skogslandskapets variationsrika natur söderut mot Davrasjön, Bengtshoka, Södra Hoka och vidare in i Långasjönäs Naturreservat där sjölandskapet bjuder på bilder att minnas (Blekinges skogsbygder blir inte vackrare än så här). Avstånd cirka 17 km. Har du krafter kvar kan du prova några av motionsslingorna runt Nytorpet (1 – 8 km). www.karlshamn.se

Vandra i Blekinge

Vandring längs Mörrumsån brusande vatten.

 

Bra att ha

Packa för en lättare dagstur: ryggsäck 20 – 30 liter med ett skönt avbärarbälte, varm tröja, vindjacka/regnjacka, termos med varm dryck, kall dryck, fika (eller mat) och liggunderlag. Glöm inte karta och kompass och gärna lite extra snacks att ta fram om det blir motigt.

Vandra i Blekinge

Ta med hunden och stanna ofta (säg den hund som inte älskar att bli klappad ofta).

 

Heltidsvandraren Angeliqa Mejstedt lämnar aldrig hemmet utan tre viktiga saker: tändstål (fungerar att göra upp eld även när det är blött), kniv och vaselindoppade tamponger.

På så sätt kan jag alltid göra upp eld oavsett väder, säger Angeliqa Mejstedt.

Följ gärna Vandringsbloggen på www.vandringsbloggen.com