Hikefulness i Blekinge Niklas Kämpargård

Hikefulness

- naturupplevelser utan att stressa

Istället för att jaga kilometrar längs Blekinges alla vandringsleder (och dessutom ta tid på utmaningen) mår vi oftast bättre om vi lämnar kraven hemma och fokuserar på fötternas trummande mot marken. Ta med dig riktigt bra mat och njut av timmarna runt lägerelden.

Hikefulness i Blekinge - Laga mat från grunden. Nyplockad svamp är guld.

Riktigt bra mat lagar du själv. Gärna från grunden. Nyplockad svamp är guld.

 

Det är lätt i dessa dagar, då så mycket handlar om att prestera, att springa fortare och låta helgutflykterna i skogen följa samma tempo som i vardagen. Vi är vana att skynda, vana att prestera och smått besatta av att hinna med så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Kalla det gärna hets, stress eller vad som helst. Helt ärligt är det varken bra för kroppen eller knoppen och istället för tidsoptimering behöver vi avkoppling, njutning, lugn och djupa andetag. Hör själv, det låter som världens bästa naturupplevelse.

Hikefulness i Blekinge - Ta med hunden på din vandringstur Foto av Niklas Kämpargård

Ta med hunden och stanna ofta (säg den hund som inte älskar att bli klappad).

 

 

Vandra

- lätt och nära

Ett bra tips för att njuta av naturens lugn är att vandra korta dagsturer hemomkring. Planera in en vandringsutflykt i närmsta naturreservat (i Blekinge finns det nästan hundra olika naturreservat) med en varierad natur, både i skogsbygden och långt ut i havsbandet. Du hittar hela listan på Länssstyrelsen.

Dessutom pågår ett omfattande projekt där man under samlingsnamnet Ark 56 paketerar fantastiska kajak-, båt-, cykel- och vandringsleder i Blekinge skärgård. Och så givetvis Blekingeleden som sträcker sig från Sölvesborg i väster till Bröms i öster. (Just nu pågår en omfattande restaurering – och omledning – av Blekingeleden vilket innebär att gamla kartor inte alltid stämmer överens med verkligheten). För säkerhetsskull behöver du alltså vara extra vaksam när du vandrar och följa ledmarkeringar snarare än gamla kartor.

Hikefulness i Blekinge - Ta med hunden. Foto av Niklas Kämpargård

Har du hund är sällskapet grejat på turen.

 

 

3 tips

- på riktigt bra vandringsturer

 

1. Almö Naturreservat

Jag älskar den ön, de uråldriga ekarna, det betande landskapets säregna karaktär. Insekterna i liggande och stående död ved. Badplatsen. Bara känslan av att få möjlighet att uppleva naturens ålderdom alldeles inpå havet får mig att återvända gång på gång. Parkera på den västra sidan om Hjortahammarsviken och vandra söderut mot Almö udde (där det också finns en parkering). Tyvärr finns det ingen rundslinga utan du får vandra tillbaka på vägen eller följa dina egna fotspår tillbaka till bilen. Enkel väg omkring 5 km beroende på hur mycket du sneddar över vikarna.

Hikefulness- Almö i Blekinge skärgård Foto av Niklas Kämpargård

Vackra Almö i Blekinge skärgård.

 

Hikefulness- Almö i Blekinge skärgård Foto av Niklas Kämpargård

Vackra Almö.

 

2. Vackra Tjärö

Ta båten från Järnavik till Tjärö och upplev skärgårdens förträfflighet. Det är inte ofta man kan vandra i Blekinge och kombinera vandringen med bra boende med hotellstandard och riktigt bra mat på restaurang. Självklart kan man också ta med sig egen mat och tälta på tältplatsen. Du kan följa den gula Strövstigen (3 km) eller den betydligt lättare blå Naturstigen (1,5 km). Dessutom kan du följa kustlinjen runt ön och gå precis så långt som du vill. www.tjaro.com

Hikefullness - Tjärö Niklas Kämpargård

Ta båten till Tjärö och njut av Blekinge skärgård på nära håll.

 

Hikefulness i Blekinge - Naturen på Tjärö Niklas Kämpargård

Ljuvliga naturområden på Tjärö.

 

3. Blekingeleden Mörrumsån

- Långasjönäs, Karlshamn

Starta vid Mörrumsån och följ skogslandskapets variationsrika natur söderut mot Davrasjön, Bengtshoka, Södra Hoka och vidare in i Långasjönäs Naturreservat där sjölandskapet bjuder på bilder att minnas (Blekinges skogsbygder blir inte vackrare än så här). Avstånd cirka 17 km. Har du krafter kvar kan du prova några av motionsslingorna runt Nytorpet (1 – 8 km). www.karlshamn.se Packa för en lättare dagstur: ryggsäck 20 – 30 liter med ett skönt avbärarbälte, varm tröja, vindjacka/regnjacka, termos med varm dryck, kall dryck, fika (eller mat) och liggunderlag. Glöm inte karta och kompass och gärna lite extra snacks att ta fram om det blir motigt.

Hikefulness - Långasjönäs Naturreervat Foto av Niklas Kämpargård

Långasjönäs Naturreservat i Karlshamn bjuder på fantastiska vandringsmöjligheter.