Hikefulness i Blekinge Niklas Kämpargård

Hikefulness

- naturupplevelser utan att stressa

Istället för att jaga kilometrar längs Blekinges alla vandringsleder mår vi oftast bättre om vi lämnar kraven hemma och fokuserar på fötternas trummande mot marken. Ta med dig riktigt bra mat och njut av timmarna runt lägerelden. 
 
Det är lätt i dessa dagar, då så mycket handlar om att prestera, att springa fortare och låta helgutflykterna i skogen följa samma tempo som i vardagen. Vi är vana att skynda, vana att prestera och smått besatta av att hinna med så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Kalla det gärna hets, stress eller vad som helst. Helt ärligt är det varken bra för kroppen eller knoppen och istället för tidsoptimering behöver vi avkoppling, njutning, lugn och djupa andetag. Hör själv, det låter som världens bästa naturupplevelse. 
 
 
 

Vandra

- lätt & nära

Ett bra tips för att njuta av naturens lugn är att vandra korta dagsturer hemomkring. Planera in en vandringsutflykt i närmsta naturreservat, i Blekinge finns det nästan hundra olika naturreservat, med en varierad natur, både i skogsbygden och långt ut i havsbandet. Du hittar hela listan på - Länsstyrelsen
 
Hikefulness i Blekinge
 
Dessutom pågår ett omfattande projekt där man under samlingsnamnet ARK56 paketerar fantastiska kajak-, båt-, cykel- och vandringsleder i Blekinge skärgård. Och så givetvis Blekingeleden som sträcker sig från Sölvesborg i väster till Bröms i öster. För säkerhets skull behöver du alltså vara extra vaksam när du vandrar och följa ledmarkeringar snarare än gamla kartor. 
 
 
 

Tre tips på riktigt bra

Vandringsturer

 

1. Almö Naturreservat

Jag älskar den ön, de uråldriga ekarna, det betande landskapets säregna karaktär. Insekterna i liggande och stående död ved. Badplatsen. Bara känslan av att få möjlighet att uppleva naturens ålderdom alldeles inpå havet får mig att återvända gång på gång. Parkera på den västra sidan om Hjortahammarsviken   och vandra söderut mot Almö udde där det också finns en parkering. Tyvärr finns det ingen rundslinga utan du får vandra tillbaka på vägen eller följa dina egna fotspår tillbaka till bilen. Enkel väg omkring 5 km beroende på hur mycket du sneddar över vikarna.

2. Vackra Tjärö

Ta båten från Järnavik till Tjärö och upplev skärgårdens förträfflighet. Det är inte ofta man kan vandra i Blekinge och kombinera vandringen med bra boende med hotellstandard och riktigt bra mat på restaurang. Självklart kan man också ta med sig egen mat och tälta på tältplatsen. Du kan följa den gula Strövstigen (3 km) eller den betydligt lättare blå Naturstigen (1,5 km). Dessutom kan du följa kustlinjen runt ön och gå precis så långt som du vill.

3. Blekingeleden

Mörrumsån – Långasjönäs, Karlshamn. Starta vid Mörrumsån och följ skogslandskapets variationsrika natur söderut mot Davrasjön, Bengtshoka, Södra Hoka och vidare in i Långasjönäs Naturreservat där sjölandskapet bjuder på bilder att minnas. Blekinges skogsbygder blir inte vackrare än så här. Avstånd cirka 17 km. Har du krafter kvar kan du prova några av motionsslingorna runt Nytorpet (1 – 8 km).