Guidad tur - Drottningskärs Kastell

  • Karlskrona
  • +46 455-30 34 90
  • Aspö - 370 22 - Drottningskär
  • <% getFormattedDate(occasion) %> <% setPopoverDateLabel(occasion) %>

Drottningskärs Kastell är från 1600-talet och anses vara en av den svenska fortifikationens främsta skapelser och är en del av världsarvet.

Beskrivning

Vågar du dig ner i fängelsehålan? Njut också av utsikten från kanongluggarna, ser du några fiender på havets våg? Gratis vägfärja.

Drottningskärs kastell uppfördes i huvudsak under 1600-talets sista årtionden och anses vara en av den svenska fortifikationens främsta skapelser, ett komplett och välbevarat försvarsverk från stormaktstiden. Fästningen, strax utanför Aspö, var tidigare helt omgiven av vatten. Kastellet har en stor donjon av granitsten med batteridäck, krutmagasin och förläggning. Det har fyra bastioner, med drottningnamnen Maria, Christina, Hedvig och Ulrica.

Inne på borggården ligger kommendantbostaden. Kastellet var krigsrustat periodvis under ett sekel, fram till år 1811, med som mest 250 man. År 1895 upphörde Drottningskär att räknas som aktiv befästningsanläggning. Istället anlades på Aspö Ellenabbsfortet, bestyckat med tunga pansarskeppspjäser.

Turerna finns tillgängliga att beställa som en privat guidetur.

Kolla gärna in den korta filmen från Drottningskärs Kastell via länken nedan.

Samlingsplats: Borggården, Drottningskärs kastell

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)