Se och göra i Sölvesborg, Blekinge

Se & göra

Shoppa

- och strosa i centrum

Trevligt bemötande och god service. Sölveborg är inte som alla andra städer. Visst blir du lite gladare och mer köpsugen när du möts av ett varmt leende och ett erbjudande om hjälp att hitta vad du söker? Och visst är det roligt att hitta saker som inte finns överallt? Butikerna i Sölvesborgs centrum har ett brett utbud och flera olika hantverksbutiker.

Gratis parkering

I centrum finns också livsmedelsbutiker, apotek och Systembolag. Och du behöver bara en p-skiva i bilrutan för att parkera gratis. Skivan kan du hämta i butiker och på Turistbyrån. De flesta butiker i centrum håller öppet vardagar kl. 10.00-18.00 och lördagar kl. 10.00-15.00.

Hitta din favoritbutik här - Shopping i Sölvesborg

 

Bada

- i havsbris och sol

Vi är särskilt stolta över våra många, härliga vita sandstränder. Många är långgrunda och passar  barnfamiljer. I Hällevik finns tempererat friluftsbad med rutschbana. I Hällevik finns hundbadplats.

Hitta ditt smultronställe - Badplatser i Sölvesborg

 

Cykla

- i naturskön och varierande natur

Sydostleden har en etapp som går mellan Karlsham och Sölvesborg. Väl i Sölvesborg cyklar du äver Sölvesborgsbron som är Europas längsta gång- och cykelbro, hela 760 meter lång.

Vill du cykla förbi charmiga fiskelägen, vita sandstränder och naturreservat så är Cykelled Listerlandet perfekt. En annan fin runda är Vesan Runt som du hittar i anslutning till Sydostleden. Här kan du cykla runt den numera torrbelagda sjön Vesan vid Ryssbergets fot. Det finns också Banvallsleden följer järnvägen mellan Sölvesborg och Olofström. Leden är ca 29 km lång och har sin början vid havet i Sölvesborg. 

 

Vandra

- genom bokskog, vid havet och i vildmarken

Det finns många vandringsleder med varierande längd i Sölvesborg. På  Listers Huvud och Stibyberget är  lederna utmärkta med kartor som finns att hämta på Turistbyrån i Sölvesborg. Sölvesborgsleden är en stadsnära led genom bokskogar och ut mot havet i Valjeviken. Gå delar av leden, sluta och börja var du vill och här kan du även ta del av små historer om platser du passerar på vägen. Leden är utmärkt med gröna markeringar. Blekingeleden är drygt 22 mil lång och sträcker sig från Bofall och Sölvesborg i väst till Kristianopel i öst. I Sölvesborg börjar Skåne-Blekingeleden vid Sölvesborgs Resecentrum. 

 

Spela golf

- på en av landets främsta golfbanor

 

Sölvesborgs GK ligger längst in i Sölvesborgsviken, kallat Ljungaviken, med utsikt över staden från de avslutande golfhålen. Det är en omväxlande park- och seasidebana som av Svensk Golf kallats för "En undangömd pärla" och en miniatyr av Barsebäcks GCC och som är utnämd till "Årets golfklubb".

Läs mer och boka din speltid här  - Sölvesborgs Golfklubb

 

Fiska

Skitfiske! Det betyder lycka till på fiskespråk

I Sölvesborg kan du fånga stora fiskar både i havet och i Grundsjön som är belägen på Ryssberget vid den skånska gränsen. Fiskekort löser du i atuomat vid Grundsjön eller via webben på iFiske. Det bästa havsfisket hittar du i:

  • Norje Gryt: Havsöring, näbbgädda, gädda & abborre
  • Hällevik, Kråkenabben, Björkenabben: Havsöring, näbbgädda, gädda & skrubbskädda
  • Sillnäs udde: Havsöring & näbbgädda
  • Tredenborg: Havsöring, näbbgädda, gädda & abborre 
  • Valjeviken: Gädda, abborre & vitfisk

Gå till lista över - Fiskeplatser i Sölvesborg