Fyra Årstiders Park

  • Sölvesborg
  • <% getFormattedDate(occasion) %> <% setPopoverDateLabel(occasion) %>

I Sölvesborgs Innerhamn, alldeles intill Sölvesborgsbron, ligger Piet Oudolfs Fyra Årstiders Park.

Beskrivning

I Fyra Årstiders Park kan du följa naturens skiftningar över året och detta är ofta ett återkommande tema i Piet Oudolfs anläggningar.

Vinter- vårvinter
Under årets första månader kan man njuta av de tidiga vårlökarna; snödroppar, scilla, krokus och våriris. Blomställningar från föregående år trimmas ner i mars och myllas försiktigt ned i jorden. Marken ska vara mager och gamla växtdelar är den enda näring som på sikt ska tillföras. Förebilden är prärien där torktåliga och starka växter trivs.

Vår
Under våren blommar små botaniska tulpaner och narcisser samtidigt som de första perennerna börjar grönska. Gräsen spirar med sin skira grönska och den tidigaste perennen blommar; den underbara citrongula trädgårdssmörbollen Lemon Queen.

Sommar
I juni är det svala blå tonerna som härskar i rabatterna med enstaka inslag av den makedonisk vädd i stark purpur. Prydnadsgräsen har nått sin fulla höjd- en del som t. ex lampborstgräset har börjat blomma. Om sommaren är varm börjar solhattarna i olika färger att blomma i juli månad tillsammans med den blekrosa höga kransveronikan och hampflockeln i purpur. Gräsens blom ax slår ut i augusti och en del av de försommarblommande perennerna börjar få höstfärger. Kantnepeta blommar hela sommaren.

Höst
I september oktober kan vi få en släng av indiansommarn eller brittsommarn och prydnadsgräsen får sina sprakande höstfärger och de högsommarblommande perennernas blomställningar har torkat i vackra gyllenbruna och kanelbruna toner. Salvian blommar en andra gång och bolltistlarnas stålblå blomställningar tillsammans med en enstaka röd rudbeckia visar färg. Kvällsbrisen och markbelysningen skapar tillsammans specialeffekter bland de höga gräsens när de sirliga blomställningarna vajar som gracila balletdansöser.

Senhöst- Vinter
I november- december njuter vi av småfåglarnas jakt på frön i torkade blomställningar och enstaka frostnätter kantar blomställningar och vissna blad med rimfrost.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)