Fiskeparadiset Olofström

Blekinge är ett riktigt fiskeparadis. Vare sig du vill meta aborre från bryggan eller ge dig i kast med Mörrumsåns världskända laxar. Det finns iordningställda grillplatser, toaletter, vindskydd som gör att du kan vara ute i dagar i naturen och njuta av vildmarken och fisket. Hyr båt och spendera en dag med ett fiskespö i handen, åk upp till Harasjömåla fiskecamp som är det ultimata fiskeparadiset om du är intresserad av flugfiske och Regnbågslax. På Brokamåla Gård kan du hyra din egna sjö för en dag och hos Snärjeskogen kan du under augusti och september boka din egen kräftfiskeplats. Det finns något för alla, välkommen att utforska vad som göms i våra underbara vatten.

Alla typer av fiskare kan komma hit och njuta av orörda sjöar med fantastiskt fiske.

Fiske & Sjöar

Om det finns över 200 sjöar, vilken ska jag välja då? Wikipedia har samlat en lista över alla insjöar i Olofströms kommun Där du får sjöarnas koordinater och maxad översikt. Det bästa är att börja utforska någon av de större sjöarna i området som Halen eller Orlunden. 

Halen
Sjön Halen ligger i västra Blekinge strax väster om Olofström. Det är Blekinges största sjö som ligger på 68 m.ö.h. Sjön erbjuder fina fiskemöjligheter och paddlingstråk, genom sjösystemet söderut kan man ta sig genom både Raslången, Filkesjön och ut i sjön Immeln. Stora delar av sjön ingår i Halens naturreservat. På sjöns östra strand finns stort friluftsområde med camping, kiosk, båt- och kanotuthyrning och i Halen är det fritt att fiska. 

fishing in olofström
 

Holjeån och Mörrumsån
Mörrumsån är inte enbart Sveriges utan en av världens bästa platser för lax- och öringsfiske. Ända sedan 1200-talet har Kronolaxfisket varit organiserat och välbesökt. Själva ån är indelad i 32 sträckor som bjuder på stor variation på fisket. Sportfiskesäsongen sträcker sig från mars till september och oavsett årstid håller fisket världsklass. Men Mörrumsån bjuder på mer än fiske. Längs den 3 mil långa Laxaleden, med start uppe vid Ebbamåla, som slingrar sig utmed den porlande ån kan du förutom de vackra omgivningarna även ta del av områdets historia. På utplacerade informationskartor kan du läsa om fiskets utveckling och berättelser om allt spännande som hänt på platsen genom århundradena.  Missa inte ett besök anläggningen Laxens hus i hjärtat av Mörrum. 

Holjeåleden – ”en tidlös känsla”. Holjeåleden är en vattenled som sträcker sig från Östafors i norr till Ivösjön i söder. I Holjeåns djupare delar med lugnt flytande vatten är det tillåtet att fiska vanliga insjöfiskar som gädda, abborre, lake, braxen, mört mfl. arter. Det råder fiskestopp i både Lillån och forsarna. Läs på vilka lokala fiskeregler som gäller. Holjeån och Lillån är Natura 2000-område vilket innebär att det finns flera växt- och djurarter som är sällsynta och har högt naturvärde vilket innebär att vistelsen längs med ån ska ske på ett hänsynsfullt sätt. Exempel på värdefulla fågelarter som häckar i ån är kungsfiskare, forsärla och strömstare. Den ståtliga ormbunken Safsa finns vid ån.

girl fishing in Mörrumsån

Catch & release 

Vad som är den riktiga fiskeutmaningen beror på vilken slags fiskare du är, men det är alltid viktigt att respektera natur- och djurlivet för att fiskeparadiset ska fortsätta att vara just så rikt och fantastiskt som det är idag. Det är tack vare stora insatser, forskningsprojekt och återinföring av fisk och naturliga lekplatser som håller vårt vatten levande. 

Fiskar i våra vatten
Gädda, Öring, Regnbåge, Abborre, Lake, Braxen, Mört, Löja, Sik, Sutare, Signalkräfta.

Fiskekort & fiskemöjligheter

Multifiskekort karta

Med multifiskekortet kan du fiska i samtliga listade sjöar i Olofströms kommun. Glöm inte att alltid ha med dig ditt fiskekort när du är ute!

  • Tuesjön
  • Filkessjön
  • Gillessjön
  • Raslången
  • Halen
  • Holjeån
  • Södra Grytsjön
  • Långasjön
  • Svartsjön
  • Saxasjön 

Pris för
Veckokort 300 SEK
Dagskort 100 SEK

 

Försäljningsställen:

Olofströms Turistbyrå, +46 (0)454 30 94 00

Gårdens Värme & Fritid, +46 (0)454-77 10 60

Harasjömåla Fiskecamp, +46 (0)454-470 50

fishing

 I Olofström finns det många fiskeställen och utbildade fiskeguider som behärskar flera språk samt jaktledare som arrangerar jaktturer.

 

Vinterfiske

Vintertid kan du passa på att fiska så länge isförhållandena tillåter det. Skaffa dig ett pimpelspö, en abborrpilk och isbroddar på fötterna en solig och kall dag och fiska så länge du orkar. Angelfiske är ett annat trevligt isfiske att testa, det sker i huvudsak efter gädda, men visst kan du få både regnbåge och öring. Vill du vinterfiska under lite mer ordnade förhållanden har Harasjömåla fiskecamp alltid öppet och uppdaterade information om sjöarna och såklart goda tips om både redskap och specialknep. I Mörrumsån såg det ut så här under fiskepremiären i Mars, väl värt att besöka om du är intresserad av flugfiske och vill träffa likasinnade.

vinterfishing in Mörrumsån

Tillbaka till startsidan - Visit Olofström

 

No products found