Formstarkt

Vill du uppleva Blekinges kulturhistoria? Varför inte besöka någon av landskapets mest ikoniska byggnader? Här har vi samlat fyra pärlor du inte bör missa. Följ med när vi gör några spännande nedslag i Karlshamn och Sölvesborg.

 

Tingshuset

Vårt första nedslag skulle kunna rymmas under rubriken "internationell älskling". Gunnar Asplund, den välkända respekterade arkitekten som inte bara satte Stockholm på arkitektkartan utan även såg till att ringa in Sölvesborg. Hans mest kända verk är Skogskyrkogården utanför Stockholm och Stockholms stadsbibliotek. Men han ritade även Tingshuset i Sölvesborg, redan under sina första verksamma år. Idag betraktas byggnaden som en arkitekturhistorisk pärla som lockar till sig besökare från hela världen.

Idag betraktas byggnaden som en arkitekturhistorisk pärla.

 

Sölvesborgsbron

Vår resa fortsätter, men vi blir kvar i Sölvesborg och beger oss ner till udden vid gästhamnen. Där hittar vi Sölvesborgsbron som i dubbel bemärkelse kastat ljus på staden sedan invigningen 2013., Europas längsta gång- och cykelbro, som gjort sig vida känd genom sin skulpturala form och spektakulära ljussättning, har uppmärksammats i både CNN Style och listats som en av tio mest innovativa broar i världen av det internationella magasinet Designboom. Ett givet stopp för den formintresserade.

 

Kallbadhuset i Karlshamn

Ett annat byggnadsverk som drar till sig blickarna och dessutom blivit prisbelönt är Karlshamns Kallbadhust. Karlshamn har en lång badtradition och har haft flera badhus. Tack vare entusiasterna som  startade Kallbadhuset vänner 2008 finns det sedan 2015 åter ett "kallis" i staden. Och arkitekturen är allt annan än ljummen. Med sin skarpskurna form och silvergår träfasad är det helt klart värt ett besök för såväl bastuälskare som designintresserade. Kallbadhuset i Karlshamn håller öppet för alla året runt.

 

Skottbergska gården

Slott och herresäten har vi gott om i vårt avlånga land, boningar som kan berätta om hur adel och kunligheter levt. Men borgarhus är desto ovanligare. Faktiskt är borgarhus som bevarats i sitt ursprunglia skick svåra att hitta, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Men hör och häpna, i Karlshamn finns Skottbergska gården - landets bäst bervarade köpmansgård från 1700-talet. Den är helt klart värt en omväg och ger dig en spännande inblick i dåtidens borgarhem.