Sölvesborg i Blekinge

Sölvesborg

En checklista

- måste göra när du är i Sölvesborg

 • Besöka vårt världsberömda tingshus
 • Se bokskogen slå ut i början av maj
 • Känna den vita sanden mellan tårna på stranden
 • Uppleva stämningen på Sweden Rock Festival
 • En Killebomsfestival, där nästan allting är gratis
 • Uppleva Hällevik förvandlas till ett litet New Orleans i augusti
 • Stå högst upp på Slottsruinens kulle och känna historiens vingslag
 • Lära dig slå en knop på Hälleviks fiskmuseum
 • Ta en promenad längs Sölvesborgsbron, kanske på kvällen när ljusspelet visas
 • Fånga största regnbågslaxen i Grundsjön
 • Ta en uppfriskande båttur till den sägenopspunna Hanö

 

Förälskad i Sölvesborg

Det handlar om närhet, engagemang, värme och inte så lite charm - om det lilla extra.

Här samsas jazz och hårdrock, böckling och bruschetta. Här flirtar havet med ängarna och kullerstenarna med de kritvita sandstränderna. Här finns plats för alla och en särskild sorts värme som inte har med de sydliga breddgraderna att göra. Den är nyfiken och hjälpsam och kommer från människorna som bor här.

Sölvesborg i Blekinge

I Sölvesborg är naturen nära oavsett om du bara vill vara eller aktivera dig. Det är faktiskt inte långt till någonting som är trevligt. Det mesta ligger dessutom inom ett skönt promenadavstånd eller cykeltur bort. Om du tar tåget eller bilen kan du snabbt ta dig till Köpenhams storstadspuls och tillbaks igen. 

 

Medeltida anor

Sölvesborg har en vacker stadskärna går i vanilj, mildgult, aprikost, tegelrött och rosa. Lageråsa, närmare bestämt.

Kulören har fått sitt namn efter Jan Lagerås, högt uppskattad stadsarkitekt i Sölvesborg under 30 år, och den är välkänd bland landets arkitekter. Den mjuka färgpaletten håller ihop bebyggelsen i stadskärnan.

Sölvesborg, Blekinge

Runt torget är det medeltida gautnätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad - St Nicolai kyrka som uppfördes runt sekelskiftet 1300. Då stod Sölvesborgs slott redan på plats för att skydda Danmarks intressen. Idag är slottsruinen och den härliga slottsparken väl värda ett besök och en promenad.

 

Ryssberget

Blekinges Nangijala

Har du sett filmen om Bröderna Lejonhjärta? Den skulle kunna ha spelats in på Ryssbergets sluttningar. Här ligger de små byarna Ynde, Ebbalycke och Bjäraryd som är alldeles sagolika; allra helst i maj när bokskogen, den största i södra Sverige, färgas ljusgrön av nyspruckna löv och äppleodlingarna blommar. Här hittar du fina fiskevatten i Grundsjön, flera vackra vandringsleder och söta små torp och gårdar. 

Ryssberget, vandrings- och cykelleder i Sölvesborg, Blekinge

Nedanför Ryssberget låg förr om åren sjön Vesan. Idag är sjön utdikad och förvandlad till bördiga fält. I Gammalstorp finns en kyrka på det som en gång var en ö i Vesan. På platsen fanns tidigare en romansk kyrka uppförd under 1100-talet. På andra sidan åkrarna ligger den urgamla byn Ysane med sin charmiga medeltida kyrka S:t Gertrud. Upplev kyrkans vackra välbevarade kalkmålningar signerade "Vittskövlemästaren" Nils Håkansson.

 
Fyra Årstiders Park

Holländs blomsteräng vid havet

New York, Chicago, Toronto och Sölvesborg. Världsmetropolerna och vår lilla stad har minst två saker gemensamt; bok-staven ”o” och parker i design av holländaren Piet Odulf. Vår heter Fyra Årstiders Park och är en holländsk blomsteräng på svenskt vis där växternas form, struktur och silhuett är viktigare än färgen.

Fyra Årstiders Park i Sölvesborg, Blekinge

Om du vill uppleva parken helt och fullt får du bege dig till hamnpromenaden såväl vinter som vår, höst och sommar. Vajande prydnadsgräs, salvia, vårlök, rudbeckia och andra växter som ”dör vackert”, ger vår unika promenadpark liv och mening året om. Och här finns fler sköna ytor för ben med mycket spring i och för strosande livsnjutare. I den vackra Slottsparken kan du ta en picknick i gräset eller åka pulka nedför backen vid slottsruinen. 

 

Listerlandet

För alla sinnen

Dofter, smaker, ljud och känslor. På vägen till Listerlandet fylls lungorna med lantluft av bästa sorten. Först med en svag aning av ladugård och gödsel, sedan av alspånsrök, hav och tång. Du hör Mjällby AIF-publikens jubel, måsarnas skri, fiskebåtarnas lugnande dunkande och ett jazzband i augustinatten. Stränder och pittoreska fiskelägen ligger som ett pärlband längs halvöns åtta mil långa kust. Här är det lätt att må bra och gott att leva!

Fiskelägen

Den vackraste vägen att komma in till Hällevik är nedför den branta backen Haveliden. Utsikten över havet och Kråkenabben långt där nere är hisnande. I Hällevik kan du bada, njuta av rökeriets och restaurangernas utbud, av den genuina miljön, fotboll och jazz. Fiskemuséet och Gamla fiskets dag ger en inblick i hur livet levdes förr i fiskeläget.

Fiskelägen och pittoreska gästhamnar i Sölvesborg, Blekinge

Ett stenkast bort ligger Nogersund med Kråkenabben, ett vindpinat beteslandskap med ägorna inrutade av vackra stengärden. Här finns flera spännande vandringsstigar. I Nogersund kan du se  många exempel på garnhagar – långsmala trädgårdar med plats att torka garn. I från hamnen går färjan till Hanö.

Fortsätt din färd mot Hörvik som ligger strax bakom Listers Huvud, ta ett dopp på stranden och testa någon av de mysiga krogarna i hamnen. Hörvik hänger samman med pittoreska Krokås där du hittar naturreservatet Spragelhall.

  Sevärdheter

  No products found

  @mittsolvesborg

  Our instagram
  I fjol arrangerade @mjm_challenge loppet Backyard Ultra Sölvesborg för första gången. Ett lopp där man sprang en slinga. Loppet startade om en gång per timme och den som sprang flest varv stod som vinnare. 🥇 Vi tycker att alla som deltog var vinnare och det ryktas om att det kommer bli ett nytt lopp i år den 9 maj. Kanske du är en av deltagarna då? 🏃 #rörelse #mittsölvesborg
  Our instagram
  Kollektivtrafiken i kommunen är också i rörelse. Du kan resa till eller från järnvägsstationen med Öresundståg eller Pågatåg, och på vägarna rullar Blekingetrafikens bussar. Dessutom har vi haft strålande solsken i Sölvesborg idag, hur härligt är inte det? ☀️👌 #mittsölvesborg #rörelse #kollektivtrafik #öresundståg #øresundståg #pågatåg #blekingetrafiken #sol #solsken
  Our instagram
  10 varv på motionsspåret vid Svarta Led sprang @schoncoaching här om dagen. 🏃 Grymt tycker vi! 👍👏 Motionsspåret är 1450 m långt och elbelyst fram till kl. 22 varje kväll. Hur många varv springer du? #rörelse #mittsölvesborg