WoB

Vinterbad och friluftsliv

Vinter i Sölvesborg med Way out bros 

Här hittar ni en summering från deras första vecka i vår vackra kommun! 

Sölvesborgs Kommun - en kust-kommun i Sveriges södra delar utblickandes mot havet på ena sidan och djupa skogar av bok och gran åt det andra!

Vi har fått fina tips, googlat & hört om platser som låter helt fantastiska och väl värda en upptäcktsfärd här i Sölvesborgs Kommun - en kust-kommun i Sveriges södra delar utblickandes mot havet på ena sidan och djupa skogar av bok och gran åt det andra som vi i en vecka genom våra ögon kommer att utforska för att fastlägga friluftslivet och förhoppningsvis inspirera er till en utflykt, utemåltid, en ny plats eller kanske nya, intressanta aktiviteter att prova på.

3

 

Vi hittade så småningom till vindskyddet bortom Grundsjön - perfekt timing för en lunch och ett besök av våra vänner.

5

Ved fanns till vårt förfogande i det lilla skjulet som värmde våra händer innan det vankades en utelunch a’la Forrest - inget mindre än en stekhällsgrillad Halloumiburgare med flamberad lök (en lycklig olyckshändelse), brynta körsbärstomater, färsk avokado serverat på en ostbaguette. Vilken dag vi fick!

I skrivande stund sitter i vår stuga på Hälleviks camping som vi så snällt får använda som vårt hem och utgångspunkt under vår vistelse här. Trötta, mätta, glada och belåtna säger vi godnatt - imorgon får ni följa med på ett nytt äventyr!

6

Vi klev ombord på båten som gungade oss fram den knappa halvtimmen till ön ute i den vågiga Östersjön.

7

Hanö - Platsen vi fått mest tips och rekommendationer om.Vi klev ombord på båten som gungade oss fram den knappa halvtimmen till ön ute i den vågiga Östersjön.

Det är inte många turister eller invånare denna tid på året, nästintill tomt faktiskt - men några bofasta och fritidshusägare hoppade på båten med sakerna de handlat eller behövde få till ön och några vänliga invånare tipsade oss vart man kan gå, Hanös historia och de fina sevärdheterna man kan hitta. Vi hoppade iland på den steniga ön och möttes av riviga vindar över ett lugnt, vackert, kargt och småvuxet landskap. Pittoreskt är det ord som beskriver det bäst enligt oss.

8

Vi var så förvånade över hur mycket den lilla ön har att erbjuda - även denna tid på året.

Man hinner se mycket av ön på en dag, en toppen utflykt - vandra runt och utforska guldkornen, lederna och de unika sevärdheterna - på den lilla ön finns grottor, en hamn, en fyr som sträcker sig upp som väktaren över ön, stenar längsmed havet med abstrakta is-skulpturer som vattnet i kombination med de kalla vindarna skapat, en udde av tusentals ovala stenar, eldstäder & rastplatser, vidsträckta avenboks och hagtornsväxtlighet med sina krokiga stammar och grenar och en stor flock Dovhjortar som betar och vandrar över naturreservatet som nästan sträcker sig över hela Hanö och plötsligt kan hoppa fram ur de tätvuxna träden.

Vi var så förvånade över hur mycket den lilla ön har att erbjuda - även denna tid på året.

9

Ca 8 kilometer lång slingrar sig Sölvesborgsleden genom skogar, längs historiska platser och ytterkanten av staden.

10

Ca 8 kilometer lång slingrar sig Sölvesborgsleden genom skogar, längs historiska platser och ytterkanten av staden.

Vandringsleden var inte så vild som vi föreställd oss att den skulle vara och överallt fanns och hördes tecken av civilisationen - men ju längre vi gått på den ju mer lärde vi känna Sölvesborg och naturen runtom - allt från kusten och isen vid Valje halvö där vi tog en avstickare, till bokskogarna med dess varande höstfärger bortom staden där vi lagade en varm lunch.

 

Vinden hade inte lagt sig när vi klev ut från vårt varma hem på lleviks camping och satte kosan för att träffa Mikael från Hav och skog för en mountainbike utflykt. 

12

Vinden hade inte lagt sig när vi klev ut från vårt varma hem på lleviks camping och satte kosan för att träffa Mikael från Hav och skog för en mountainbike utflykt. Han lärde oss om tekniken och basen bakom sporten och därefter hittade vi fina stigar och rutter att utforska. Träden skyddade oss från de kalla havsvindarna och gav oss en underbar dag.

Det är något alldeles speciellt med att med sin egna kraft ta sig fram med hastighet - och ger en annan spänning och takt än vandring som vi är mest vana vid. Mikaels passion och berättelser smittade av sig på oss och nu står mountainbikes på vår önskelista för att kunna utforska fler stigar och leder. Han anordnar guidningar och hyr ut allt från cyklar till kajaker och SUP’ar, men just mountainbike passade perfekt för denna tid på året tyckte vi. 

 

 

Hårda vindar skapar minnen de också!

14

Hårda vindar skapar minnen de också! Här utforskar vi Listershuvud och dess närliggande leder - upp med luvan, på med handskarna och beundras av havets vilda & mäktiga makter.

 

Idag fick dessa drömmar levas ut när vi fick följa med Camilla från Fornhaga islandshastar på en ridtur genom de gungande vassen längs havet, under tallarnas grenar, över stigar, grusvägar och åkrar medan snöflingorna föll ner från skyn och landade i hästarnas och våra egna manar.

15

En sak jag alltid ville bli när jag blev stor var en Cowboy - att på hästens rygg, med ryggsäcken, filten och tältet, äta vita bönor lagat över elden och upptäcka naturen i all oändlighet - ren frihet i ett ständigt äventyr.

Idag fick dessa drömmar levas ut när vi fick följa med Camilla från Fornhaga islandshastar på en ridtur genom de gungande vassen längs havet, under tallarnas grenar, över stigar, grusvägar och åkrar medan snöflingorna föll ner från skyn och landade i hästarnas och våra egna manar. Ett underbart äventyr som känns så nära naturen, våra förfäder och ”rätt” på något sätt. Man kan boka guidade turer och lektioner på Fornhaga islandshastar hela året runt - även såhär års var det en fantastisk och unik känsla!

Vi vill tacka dig för din tid, inspiration och ett starkt minne - vi ses igen! (Nästa gång får det bli med övernattning, och de efterlängtade vita bönorna lagat över den öppen elden 😊)

16

Från den uråldriga känslan av hästens rygg till en framtidskänsla via Segway.

16

Från den uråldriga känslan av hästens rygg till en framtidskänsla via Segway.
Det känns nästan som att vi gjort en tidsresa från en dag till en annan. Henrik (@smarta_produkter) guidade oss ut på ett eldrivet äventyr - att upptäcka stadens broar, öar, spångar och stigar med hjälp av vår balans - åkande över det nya lagret snön som kommit under natten. Har ni provat att åka Segway förut? Det är himla kul och även om man kanske inte tänker på det såhär års så är det verkligen en ypperlig vinteraktivitet!

17

En dagstur genom Spraglehall med lunch över öppen eld.

17

En dagstur genom Spraglehall med lunch över öppen eld. En ypperlig aktivitet man kan göra en kall vinterdag som denna! Mikko (@muchomallo) tog med oss ut och guidade oss genom naturreservatet, över de stora stenblocken, längs kusten och den package isen som gav lite av en Antarktis känsla.

18

Vi hittade lä vid en eldplats med utsikt över havet precis när solen kikade fram genom molnen. Elden tändes och stekhällen plockades fram ur väskan. Forrest stekte och monterade ihop otroligt goda veganska burgare och Mikko fixade efter-maten-kaffet. Ett recept för en bra dag!

Alla platser vi har besökt har verkligen sin charm på vintern - allt är så lugnt och stilla och stundvis kargt och blåsigt, men med en varm jacka och ett par yllestrumpor är det underbart att ge sig ut och utforska alla snöiga smultronställen utspridda över kommunen.

18

Det fanns ännu lite dagsljus kvar på dagen och vi bestämde oss för att åka till ett av era tips innan mörkret föll - Sillnäs Udde. 

Det fanns ännu lite dagsljus kvar på dagen och vi bestämde oss för att åka till ett av era tips innan mörkret föll - Sillnäs Udde.

Vi traskade över den raka stigen mellan stenmurarna och kom alldeles precis i tid för att hinna se en av de bästa showerna som naturen erbjuder - en vindstilla, färgstark solnedgång över vattnet. Svanarna gungade upp och ner och de sista solstrålarna skapade långa skuggor över stranden. Den ensamma fyren tornade upp över landskapet och blickade ut över horisonten.
Sånna här stunder planerar man inte - de bara händer, och ger en varm känsla att man alltid ska följa sin magkänsla. 

Vilken händelserik, äventyrlig, glädjefylld vecka i Sölvesborgs vackra kommun vi har haft. Vi har tidigt på dagarna gett oss ut på nya äventyr och kommit tillbaka när mörkret fallit. Det sägs att tiden går fort när man har roligt, och vips var denna vecka slut.

Vi har vandrat i olika naturreservat, besökt kusten från flera håll, cyklat mountainbike, ridit islandshästar, åkt Segway och blivit guidade. Vi har under dessa dagar träffat underbara människor och nya vänner, och fått ha lleviks camping som ett varmt hem under veckan. Tack för det! 

20