Sjöar och vildmark i Olofström

Sjöar & vildmark

Välkommen till Sveriges Sydligaste Vildmark!

Om du tittar på Blekingekartan och samtidigt läser rubriken "Sveriges Sydligaste Vildmark" kanske du blir förvånad? Faktum är att Olofström är precis det: Ett stort sjösystem i en kommun som är bland rikets sjötätaste, omgivet av vidsträckta skogar med leder för vandring, ridning och cykling. Lägg där till dramatisk natur, bruten av bergsknallar med majestätiska utsiktspunkter över vattnet och utmanande terräng. Kort sagt en värld där du kan vara en upptäcktsresande lång från civilisationen och vardagsbruset.

 

 

3 platser

- du måste besöka

 

1. Frickabron

Från Halens Camping kan du börja din vandring, en knappt 6 kilometer i barnvagnsvänlig terräng med utsikt över Blekinges största sjö - Halen. Här passerar du fina rastplatser och kan njuta av en underbar natur. Passa på att ta ett dopp i sjön eller prova din fiskelycka. När du har gått halvvägs passerar du den nybyggda hängbron över Frickasundet. Är du nyfiken på hur sundet och bron fick sitt namn? Stanna till och läs historien vid brofästet.

 

2. Valhall

Valhall är ett mytomspunnet besöksmål, men också en vacker utsiktsplats. Ättestupan Valhall ligger 99 meter över havet med en 40 meter hög klippa som går rakt ner i Orlunden. Här finns en enklare sittgrupp och grillplats. Sjön Orlunden är omgiven av bok- och ekskog. Ättestupan var enligt allmogens tro en plats där du gjorde den sista jordiska färden.

 

3. Tulseboda Brunn

En prisbelönad park - och trädgårdsanläggning med anor från 1800-talet som främjar hälsa och lärande. Tulseboda Brunnspark är en av fem svenska utemiljöprojekt som nominerats till det europeiska priset, ELCA Trend Award 2020. Juryns motivering var att man på ett kreativt och inkluderande sätt utvecklat en kulturhistorisk parkmiljö med fokus på ett pedagogiskt lärande och delaktighet från förskola skola och invånare på orten.