Premiär och primör med Konst i Blekinge

Våren i Blekinge betyder uppstart av olika konstaktiviteter i länet. Just nu pågår olika satsningar inom konstområdet. Land404 är ett konstnärsdrivet residens som drivs av Simone Alexandra Ærsøe och Christopher Landin med stöd av Region Blekinge. Ett residensprogram erbjuder konstnärer tid, utrymme och resurser för att arbeta under en begränsad tid och utforska sitt konstnärliga uttryck. Alexandra och Christopher kommer att bjuda in en liten grupp konstnärer att bo på deras gård på Gullholma i Karlskrona skärgård, deltagarna kommer från hela världen. Konstnärerna som bjuds in till residenset kommer att arbeta med konstverk som produceras på plats vid hav och ängar runt Gullholma. Det övergripande temat för konstnärsresidenset är landsbygden och stadens förhållande till varandra.

Land404 konstnärer Paige Silverman, Sidsel Bonde
Land404 konstnärerna Paige Silverman, Sidsel Bonde

Land404 samarbetar med Dans i Blekinge som också kommer att arrangera ett dansresidens. Det finns därför möjlighet för disciplinerna att samverka och interagera med varandra. I slutet av augusti månad visas konstverken som producerats under residensenstiden. Under våren är Land404 även aktuell utställare på Supermarket Art Fair i Stockholm. Konstmässan är en internationell mötesplats för konsten och en viktig strategisk plats, om man vill sätta Blekinge på konstkartan.

 

Ett föremåls många relationer

Att använda sig av historiskt material eller källor är inte ovanligt inom konsten, i vår kommer en nyproducerad utställning sätta fokus på Blekinges historia. Deltagare från Konst- och Textillinjen på Blekinge Folkhögskola kommer i maj att ställa ut sina konstnärliga tolkningar av föremål ur Blekinge museums samlingar. Ett föremål kan tala till oss genom tid och rum och berätta många historier beroende på vilka frågor vi ställer och hur vi tolkar det, tidsandan eller mentaliteten, unik eller generell historia? Blekinge museums samlingar spänner över tiden från stenålder fram till idag och berättar om Blekinges historia, vår gemensamma historia.
 

Blekinge museum ställer ut konst

foto: Ola Åkerborn

Se de konstnärliga tolkningarna på alltifrån filmprojektorer från Möljeryd till Christina Pukas bröllopsklänning från 1793 på Massmanska kvarnen i Ronneby, 11 – 26 maj. Projektet är ett samarbete mellan Blekinge museum, Kulturcentrum Ronneby, Blekinge Folkhögskola, Kulturarv och Konst i Blekinge / Region Blekinge. 

Primörer och Artist in retreat
Kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn är känd för sin sparrissafari i maj, men snart är området inte bara känt för sina primörer. Land404 bedriver sedan tidigare sin verksamhet här, och nu har konstnären Xenia Klein nyligen flyttat till Torhamnslandet och är på gång att starta upp en egen residensverksamhet som hon kallar Artist in Retreat. Hon vill i samband med residenset arrangera en serie seminarium. Vid varje seminarietillfälle bjuds en konstnär, musiker eller författare in till publikt samtal och visning av verk.
Så håll öron och ögon öppna, kanske är konsten närmare än du tror i vårt lilla län. Konsten växer och gror både här och där.

open call

/Konst i Blekinge