vandring i Blekinge

Ta båten ut och vandra

– tre favoriter som du enkelt når med skärgårdstrafiken.
Att åka båt ut och vandra är ett utmärkt sätt att uppskatta havets närhet med vandringsskor på fötterna. Här får du tips på tre favoriter som du enkelt når med hjälp av skärgårdsbåtarna.

 

Hanö (Sölvesborg)

Stillheten är ögonblicklig och vinden mojnar utan förvarning, som om naturen försöker få oss att lyfta blicken och titta ut över det mäktiga naturområdet där Bönsäcken sträcker sig mot Listershuvud på andra sidan vattnet. Om allt blir som Länsstyrelsen vill så blir Hanö och Listershuvud inom bara något år Blekinges första och Sveriges 31:a nationalpark, skyddad för sin kustnära ädellövskog vars pampiga avenbokskogar tillhör de två största i landet (både Hanö och Listershuvud).

Hur långt? Den vita leden är 4,3 km lång.

Ta dig dit: Med båt från Nogersund (25 minuter). Du tar dig fram och tillbaka till Nogersund med buss nummer två från Sölvesborgs resecentrum.

Bo: Hanö Vandrarhem

Hanö blommar

Hanö fyr

 


 

Tärnö längst ut i Hällaryds skärgård

Härliga Tärnö är inte bara en av Blekinges mest pittoreska öar utan också ett landmärke för den som vill uppleva den yttersta skärgårdens variationsrika natur. Här kan du njuta av utsikten från Drakaberget och besöka den gamla träfyren från 1910 som sägs vara Sveriges äldsta träfyr som fortfarande är i drift, om än obetydlig.

Hur långt? 5,4 km runt hela ön.

Ta dig dit: Enklast med M/F Vindskär från Karlshamn (40 minuter). Man kan också åka båt från Matvik (M/F Anemon) eller från Tjärö med M/F Vindskär.

Bo: Glampingtält eller stuga som du hyr av Malin Eriksson på Destination Tärnö.

Tärnö vatten

Tärnö utsikt

 


 

Tjärö – Blekinges Bullerbyn

Det är ingen överdrift att hävda att Tjärö är Blekinges vackraste ö, skyddad för sin helhet och för sitt enastående odlingslandskap. Förmodligen började Tjärö befolkas redan på bronsåldern för 3700 – 2500 år sedan och när befolkningen var som störst på 1700-talet fanns det sex olika gårdar på ön. Bortsett från fiske och jordbruk så försörjde sig Tjärös bofasta också på stenhuggeri och båtbyggeri.

Hur långt? Det finns en gul led i söder (3km) och en blå led i norr (1,5km).

Ta dig dit: Med skärgårdstrafiken från Karlshamn (M/F Vindskär), från Ronneby eller från Järnavik med Tjärös egen M/F Tjärö.

Bo: På Tjärö kan du bo med vandrarhemsstandard eller hotellstandard med egen dusch och toalett på rummet. Det finns också möjlighet att tälta. Boka via Tjärö.com 

Tjärö

bullerbyn