Prisat i Blekinge

Blekinge tar priset

Våra vinnare väcker nyfikenhet och skapar stolthet | Att vi tycker att Blekinge är något alldeles speciellt, är ju inte så förvånande. Så mycket härligt – från skärgård till vildmark – på så liten yta. Underbara vatten, några stilla och andra vilda i ett behändigt format som gör att du enkelt kan nå allt, hinna med och kombinera nästan hur mycket som helst. Ett av de viktigaste uppdragen som vi på Visit Blekinge har, är att alla andra också ska förstå det – upptäcka och uppskatta Blekinge. Och då är det väldigt fin hjälp när verksamheter, projekt och aktörer från vårt län får nationell och internationell uppmärksamhet genom att hålla en så hög kvalitet att de vinner pris. Tack och grattis!

Under 2021 har de här prisvinnarna satt strålkastarljuset (vissa mer än andra) på Blekinge. Läs och imponeras … och kom hit och upplev förstås.

 

Hinsetunneln

Svenska Ljuspriset 2021

Hinseberget – stadsporten till Karlshamn | Karlshamn har fått en ny symbol, en som kommer till sin rätt först när mörkret fallit och fått Utvandrarmonumentets konturer att bli oskarpa. En modern komplettering som både vi och branschens experter älskar. Ljussättningen av tunneln genom Hinseberget, som är det första som möter många av de som kommer till Karlshamn i bil, tog hem Svenska Ljusprisets exteriörpris 2021. Tävlingen vill uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Totalt deltog 14 utvalda projekt som slutförts under 2020 i tävlingen. Arrangörer är Sydljus, Västsljus, Svenska Belysningssällskapet och tidningen Ljuskultur.

I vinnarprojektet Hinseberget – stadsporten till Karlshamn var ljusdesignteamets vision att ge stadsporten en scenisk ljussättning med rytm och dramaturgi, som förhöjer Karlshamns identitet och skapar symbolvärde för staden och Blekinge. Med ljuset ges turisten ett oförglömligt första intryck men även ett bestående estetiskt uttryck för stadens invånare att glädjas åt i vardagen.

Juryns motivering:
"Med skickligt handlag skapas dramatik och mystik med ljuset, som i kombination med väl avvägd ljusbehandling ger en trygg upplevelse och orienterbarhet vid stadens entré," skriver juryn som en del i sin motivering.

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. Tävlingen har en lång tradition och arrangerades i år för 29:e gången.

Stadsporten till Karlshamn vinner prestigefyllt ljusdesignpris – Svenska Ljuspriset Exteriör

Ljust pris till Karlshamn – knep förstaplatsen för belysningen i Hinsetunneln

 

 

Stellapriset

Årets Stellakonditor 2021

Frida Antonsson på Ritz konditori i Sölvesborg | Det finns bullar och det finns andra bullar. På Ritz i Sölvesborg är kvaliteten på bakverken skyhög, precis som smakerna. Det är ingen nyhet för någon som fikat eller lunchat på konditoriet vid Stortorget i Sölvesborg. Fridas och Mickes populära ställe finns sedan många år med på White guide-listan med klassificeringen "Mycket hög klass". Men något som är nytt 2021 är att Frida tilldelades en prestigefull och viktig titel – den som årets Stellakonditor. Stellagalan prisar kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi med sikte på att gastronomins värld är långt ifrån jämställd 2021.

Juryn motivering:
Hit vallfärdar fikasugna från hela Sverige och vår vinnare förvaltar kärleksfullt den svenska fikakulturen. Både på ett traditionellt sätt men samtidigt med en modern tvist. Hon visar att man med kvalitetsmedvetenhet, kunskap och skönhet kan sätta en mindre ort på kartan.

Information om Stellapriset och vinnarna

White guides sida om Ritz konditori

 

 

Olofström - Årets friluftskommun

Årets Friluftskommun 2021

Blekinges vildmarkspärla Olofström | Luften är fri – här kommer vi! Olofström utsågs till Sveriges friluftskommun 2021 av Tankesmedjan för friluftsliv. Olofströmmarna är aktiva och bra på att nyttja och njuta av den fantastiska naturen som finns runt omkring dem, med eller utan en förening i ryggen. Och kommunen skapar förutsättningarna för att det ska fortsätta att vara enkelt och attraktivt att ägna sig åt friluftsliv i Olofström. De kammade faktiskt hem full pott i tankesmedjans undersökning, 32 av 32 möjliga poäng, och visade för juryn att de arbetat aktivt för att stärka barn och ungas tillgång till friluftsliv med utgångspunkt i barnkonventionen. Det var undersökningens specialfokus för året. Bra jobbat Olofström, hoppas att ännu fler friluftsälskande besökare hittar till er framöver!

Juryns motivering:
"Olofström har tidigare vunnit pris som Sveriges friluftskommun och har under pandemiåret särskilt visat hur de arbetat med att väva in barnkonventionen i friluftsarbetet. De beskriver hur de arbetat gemensamt inom kommunen för att möjliggöra för barn och unga att använda kommunens mark som naturliga lärmiljöer och för kreativa aktiviteter. Kommunen har engagerat skolor och förskolor i olika friluftslivsprojekt där barnen själva varit delaktiga i att rösta fram teman och arbetssätt."

Olofströms kommun skriver om utmärkelsen till Sveriges friluftskommun 2021

 

 

Plåtpriset

Plåtpriset 2021

Synvillan, Eriksberg | Rostfri plåt och vasstak. Synvillan reflekterar naturen, smälter in i det grönskande, höstigt gulröda, vintervita eller gråbruna. Gör inte mycket väsen av sig men ändå ett starkt intryck. Gör en vacker plats än vackrare. Synvillan är en av de nyare byggnaderna på Eriksberg som erbjuder exklusivt, avskilt boende som ger närkontakt inte bara med naturen utan också med parkens djur. Byggnaden är ritad av SandellSandberg arkitekter, med Thomas Sandell i spetsen, som tilldelades Plåtpriset 2021 för den enkla och lekfulla formen. Idén med projektet var att knyta an till den lokala byggnadstraditionen som finns i Blekinge och samtidigt skapa ett modernt intryck. Resultatet – en byggnad med en fasad av rostfri, högreflekterande plåt som kamouflerar och ger en optisk illusion och ett hypertraditionellt vasstak.

Juryns motivering:
"Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval."

Om Plåtpriset
Utmärkelsen sponsras av några av plåtbranschens ledande företag; Aurubis, Bevego, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Och av branschorganisationen Svensk Byggplåt. Plåtpriset delas ut under evenemanget PLÅT med syfte att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. Varje år samlar PLÅT verksamma arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen.

Pressmeddelande om Plåtpriset 2021

 

 

Kalkonpriset

Jo, just det, ett Kalkonpris har vi också fått i år

Alla kan ju inte älska all arkitektur | Det blir väldigt tydligt vid en titt på Arkitekturupprorets webbplats. De kallar sig för "en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer." Moderna linjer verkar inte vara deras linje och särskilt sällan tycks de uppskatta Gert Wingårdhs sätt att rita hus. Upprorsmakarnas följare har röstat fram det nya bostadshuset/kvarteret Kilströmskaj i Karlskrona, ritat av Gert och Joakim Lyth, till bronsmedaljör i Sveriges fulaste nyproduktion 2021. Tredje fulast tycker de alltså att byggnaden med inspiration från hamnmagasin och klätt med lärkträ i tre färger är. Jaha …

Utdrag från juryns ordrika motivering:
"… Från 2020 har Karlskronas silhuett helt tagits över av den så kallade “stjärnarkitekten” Gert Wingårdhs asymmetriska lådbaracker. Detta trots vädjanden från de boende i området att stoppa projektet. Vilka makter måste man liera sig med som gör att man kan genomdriva detta över huvudet på folk? Vem ger tillstånd att bryta mot allt vad mänsklig sans och estetisk omtanke innebär?"

Information om Arkitekturupprorets Kalkon-pris

 

Vad tycker du?
Smaken är verkligen som baken. Du måste nog helt enkelt ta dig runt i Blekinge och uppleva de uppmärksammade husen, bakverken, friluftslivet och de lysande symbolerna på egen hand. Varmt välkommen! Och ytterligare ett stort grattis till alla våra pristagare!

Ännu fler vinnare

Listan med vinnare från Blekinge fylls på hela tiden – så snabbt att vi knappt hinner med att lägga upp. Här är ytterligare några som prisats under 2021.

Äppelbodens musteri vinner Must-SM

VM guld i bordtennis för Blekingeduon

ReGlove och Seropnics är SKAPA-pristagare

Årets Gasellföretag i Blekinge, Shady Burgers

Schack Matt vinner Habit Fashion Awards - Årets Modebutik 2021

JSM-guld till tyngdlyftarna Elina & Matilda