Bros

Way out bros i Sölvesborg

Under 2021 kommer friluftsentusiasterna Forrest & Indiana, @wayoutbros, att besöka vår kommun för att fastlägga våra guldkorn, sevärdheter och upplevelser genom deras ögon och objektiv.

Under deras uppväxt har de rest och bott över hela världen - i bungalower på stränder i Fiji och Tahiti, tält i Frankrike och Belgien, husvagnar och stugor på olika ställen. De har tillbringat större delen av sina liv i naturen. När de var ungefär 5 och 7 år flyttade de till en liten gård i Sveriges skog där de fick upp ett intresse för Bushcraft, Survival och även fotografi. Efter att ha arbetat ett par år i en utomhusbutik bestämde de sig för att sälja alla deras tillhörigheter och istället köpa en bit mark bredvid en sjö i norra Sverige tillsammans med 3 vänner. Där tillbringade de 8 månader i en Tentipi och fotograferade äventyr sponsrade av ett brett utbud av utomhusmärken.

För ett par år sedan flyttade de till en by i bergen som heter Hemavan, där tog de över och skapade en ski-in-bistro tills pandemin stoppade turismen snabbt i vår. Just nu har de sin bas i Blekinge och arbetar som influensers. Vi är superglada över att de vill upptäcka och utforska Sölvesborgs vackra natur!

Följ gärna deras resa på instagram där ni kommer få se Sölvesborg ur helt nya ögon!

1

 

Vår och sommar i Sölvesborg med Way out bros 

Solen står högt på himlen och värmer allt under - sommar!

Allt är så annorlunda sen förra gången. Då var det en minst sagt blåsig vecka och vikarna fylldes av skridskoåkare ute på isen medan snön fyllde de tomma bokskogarna. Men denna gång är det ett annat typ av paradis. Vi anlände till Hällevik på eftermiddagen och slängde våra ryggsäckar på ryggen och påbörjade en vandring längs Cykelled Listerlandet till Hörvik för att sen gå tillbaka mot längs kusten genom naturreservatet. Träden fyllda av nästan självlysande gröna blad, vitsippor som täcker stora delar av marken under och skogens fräscha dofter som fyller näsborrarna - underbart. När solen började gå ner bakom träden hittade vi en perfekt plats för ett läger, reste tältet och hängde upp hängmattan med utsikt över det blåa havet.

Middagen bestod av en klassisk frystorkad rätt lagat på stormköket som satt som en smäck när man börjar bli lite mör och småfrusen när solen börjar gömma sig allt längre ner i horisonten.

Vi somnade snabbt till vågornas skvalpande och vaknade därefter upp till en ny, strålande dag här i Sölvesborgs Kommun 

Bros

Hällevik - Ett sommarparadis!

Hälleviks camping är fylld av skrattande föräldrar och lekande barn - husvagn efter husvagn pryder det gröna gräset och den inbjudande vita sanden på stranden ett stenkast bort känns skön och varm mellan tårna.

Bland de första saker som människor nämner eller tipsar oss om här i Sölvesborgs Kommun är dess stränder - och vi förstår varför.
Vi bor vanligtvis ute i norra Blekinges djupa skogar mellan sjöarna och de stora, mossiga stenarna - så semsterkänslan fyllde oss till bredden - eller Hemesterkänslan snarare - när vi efter vår vandring i Listerlandet spenderade en dag på Hälleviks Camping och stranden nedanför. Det är lätt att komma till ro lutandes mot ett träd, kasta en frisbee, se glada människor runtom vars glädje smittar av sig, njuta av en picknick och höra barnens rop när de går ner i det ännu lite för kalla vattnet för ett vågat dopp.

Stunder man sent glömmer!

Bros

”Strandra” - att vandra längs stranden. Ett ord vi kommit på just efter denna dagens aktivitet!

Vi fick tips av @caroline.malmsjo att följa stigarna längs kusten - från Torsö till Sandviken. Längs flera stränder - stora som små, förbi idylliska små sommarstugor och sneda broar som sett många års ebb och flod. Nya båtar och lappade kanoter som nog hade kunnat berätta ett och annat om de kunde tala. Ibland gick vi lite vilse, men det gjorde inget för det fanns lika mycket att se på vår alternativa väg + att promenaden blev längre.

En härlig tur som vi varmt rekommenderar för er som inte provat den ännu. Den kan även förlängas till en mini-vandring om man tar sikte från Hällevik istället.. Nu sitter vi i solen på en annan del av kommunen, men det är en berättelse för en annan gång..

Vi önskar er en underbar onsdagskväll!

Bros

Grundsjön - den vackra, lilla sjön uppe på Ryssberget.

Förra gången vi var här såg det liiite annorlunda ut - då gick vi över isen och allt var täckt av snö. Denna gång tog vi med oss våra fiskespön, lämnade dunjackan hemma och provade att fånga en av de beryktade regnbågarna.. En underbar aktivitet för en molnig dag som denna - en aktivitet som blandar både spänningen av att det när som helst kan hugga till i linan med lugnet av att rofyllt sitta och titta ut över det stilla vattnet (tills det helt plötsligt hoppar upp en stor fisk och plaskar till vill säga!)

Det är väl ordnat med flera bryggor runtom sjön att gå ut på och minst lika många eldstäder och bänkar man kan fika vid eller grilla sin fångst på. Bokträdens gröna blad prydde den kuperade omgivningen och de oranga löven från fjolåret skapade fina färger vartän blicken for.

Men fick vi någon fångst då? Nä, så blev det inte denna gång... Har du fiskat uppe i Grundsjön?

Bros

Glamping - Camping för kungligheter!

Vilken erfarenhet vi haft - och om inte bilderna redan talar för sig själva så ska vi berätta mer om vår upplevelse..
Vi blev inbjudna av Jenny på @tredenborgscamping att komma och prova deras glampingtält nu när vi är och utforskar runtom i Sölvesborgs Kommun - och det tackade vi såklart inte nej till!
Vi hittade vårt tält under de gröna bladen av trädkronorna med utsikt över havet och de flygande fåglarna. Innanför duken hittade vi fullskaliga, sköna sängar, ett matbord, el, värme och ett pentry.. Helt utrustat som ett hem men i en mer naturnära och charmig form.

Som om det inte vore nog så sa Anna och Jenny att det väntade en överraskning till oss nere vid stranden.. Så vi tog våra cyklar för att lösa gåtan av vad det kunde vara, och möttes av en så vackert uppdukad middag i solnedgången. Vi blev bortskämda bortom allt vi kunnat önska. Varm plankstek, kall dryck, snacks, en charkbricka, kuddar att sitta på och filtar att slänga över axlarna - wow! Och som ni kanske förstår av vår fina upplevelse så rekommenderar vi det varmt.

Har du provat att glampa någon gång? Eller bott på Tredenborgs Camping? Vi är nyfikna på att höra om era upplevelser.

Ett stort, varmt tack till alla ni som gjort denna upplevelse så magisk och oförglömlig för oss och till Jenny som bjöd in oss! Det var inte så lätt att lämna er och er fina camping! Men vi kommer tillbaka fler gånger.

Bros

Att utforska bergets stigar och leder på två hjul!

Efter att ha vaknat upp efter en god natts sömn i vårt glampingtält på @tredenborgscamping fick vi låna cyklar av Destination Sölvesborg för att utforska skogens och bergets leder och stigar. Vi satte av mot Ryssberget och cyklade sakta men säkert (och svettigt) upp till toppen och Ryssbergsstugan som befinner sig däruppe för att därifrån välja leden vi ville ta ner.

Vi hade varit på Ryssberget tidigare, men från sadeln och de dedikerade lederna var det en helt annan upplevelse - riktigt bra ordnat och markerat! Vi crossade runt där genom skogen - över grus och barr. I hög och låg fart. Cyklade över de olika hinder som vi mötte i form av stenar, branta upp- eller nedförsbackar, skarpa svängar eller lerpölar, och kände oss mer och mer ’’ett’’ med cykeln efter varje tramp. Så himla roligt mountainbiking är! Mycket skratt och hjärtslag, svett och aningens ömma skinkor - men vi rekommenderar detta verkligen till er!

Ni kan hyra cyklar av bl.a Destination Sölvesborg - så ses vi där ute på lederna! För detta måste vi minsann göra om..

Bros

En härlig sommaraktivitet i Sölvesborg!

Det är så magiskt att komma ut på vattnet, att känna de små vågorna rulla under en medan man tittar ut över den oändliga horisonten. Denna vackra dag tog vi ut våra SUPar till Valjevikens Camping och bryggorna nere vid stranden för att utforska naturreservatet, ön och kusten från havets håll. När vi såg en liten strand gömd mellan stenarna paddlade vi iland för att sätta oss i sanden och kort därefter njöt vi av en fika ute på SUPen.

Det är något alldeles magiskt med SUP - man är så nära vattnet, nästan som att man står eller går på det, och man kommer till ro (beror såklart på vågornas storlek). Balsam för själen med en smak av äventyr. Har du provat att paddla SUP någon gång?

Våra vänner på @havochskog hyr ut sånna om man vill prova på. (Tack för hjälpen Mikael!) En härlig aktivitet för dessa varma dagar och man upplever verkligen naturen från ett nytt perspektiv. Passar även utmärkt att ta ett dopp ifrån men vi måste erkänna att vi höll oss på brädan denna gång. Detta var 7e och sista dagen för vårt äventyr i Sölvesborgs Kommun för denna gång, men framåt sensommaren/hösten kommer vi igen - och det ser vi fram emot! Om ni har tips på smultronställen eller guldkorn får ni som vanligt alltid skriva till oss.

Tack till alla er som gjort dessa 7 dagar oförglömliga för oss - ni vet vilka ni är.

Bros

 

Vinter i Sölvesborg med Way out bros 

Här hittar ni en summering från deras första vecka i vår vackra kommun! 

Sölvesborgs Kommun - en kust-kommun i Sveriges södra delar utblickandes mot havet på ena sidan och djupa skogar av bok och gran åt det andra!

2

Vi har fått fina tips, googlat & hört om platser som låter helt fantastiska och väl värda en upptäcktsfärd här i Sölvesborgs Kommun - en kust-kommun i Sveriges södra delar utblickandes mot havet på ena sidan och djupa skogar av bok och gran åt det andra som vi i en vecka genom våra ögon kommer att utforska för att fastlägga friluftslivet och förhoppningsvis inspirera er till en utflykt, utemåltid, en ny plats eller kanske nya, intressanta aktiviteter att prova på.

3

4

Vi hittade så småningom till vindskyddet bortom Grundsjön - perfekt timing för en lunch och ett besök av våra vänner.

5

Ved fanns till vårt förfogande i det lilla skjulet som värmde våra händer innan det vankades en utelunch a’la Forrest - inget mindre än en stekhällsgrillad Halloumiburgare med flamberad lök (en lycklig olyckshändelse), brynta körsbärstomater, färsk avokado serverat på en ostbaguette. Vilken dag vi fick!

I skrivande stund sitter i vår stuga på Hälleviks camping som vi så snällt får använda som vårt hem och utgångspunkt under vår vistelse här. Trötta, mätta, glada och belåtna säger vi godnatt - imorgon får ni följa med på ett nytt äventyr!

6

Vi klev ombord på båten som gungade oss fram den knappa halvtimmen till ön ute i den vågiga Östersjön.

7

Hanö - Platsen vi fått mest tips och rekommendationer om.Vi klev ombord på båten som gungade oss fram den knappa halvtimmen till ön ute i den vågiga Östersjön.

Det är inte många turister eller invånare denna tid på året, nästintill tomt faktiskt - men några bofasta och fritidshusägare hoppade på båten med sakerna de handlat eller behövde få till ön och några vänliga invånare tipsade oss vart man kan gå, Hanös historia och de fina sevärdheterna man kan hitta. Vi hoppade iland på den steniga ön och möttes av riviga vindar över ett lugnt, vackert, kargt och småvuxet landskap. Pittoreskt är det ord som beskriver det bäst enligt oss.

8

Vi var så förvånade över hur mycket den lilla ön har att erbjuda - även denna tid på året.

9

Man hinner se mycket av ön på en dag, en toppen utflykt - vandra runt och utforska guldkornen, lederna och de unika sevärdheterna - på den lilla ön finns grottor, en hamn, en fyr som sträcker sig upp som väktaren över ön, stenar längsmed havet med abstrakta is-skulpturer som vattnet i kombination med de kalla vindarna skapat, en udde av tusentals ovala stenar, eldstäder & rastplatser, vidsträckta avenboks och hagtornsväxtlighet med sina krokiga stammar och grenar och en stor flock Dovhjortar som betar och vandrar över naturreservatet som nästan sträcker sig över hela Hanö och plötsligt kan hoppa fram ur de tätvuxna träden.

Vi var så förvånade över hur mycket den lilla ön har att erbjuda - även denna tid på året.

9

Ca 8 kilometer lång slingrar sig Sölvesborgsleden genom skogar, längs historiska platser och ytterkanten av staden.

10

Ca 8 kilometer lång slingrar sig Sölvesborgsleden genom skogar, längs historiska platser och ytterkanten av staden.

Vandringsleden var inte så vild som vi föreställd oss att den skulle vara och överallt fanns och hördes tecken av civilisationen - men ju längre vi gått på den ju mer lärde vi känna Sölvesborg och naturen runtom - allt från kusten och isen vid Valje halvö där vi tog en avstickare, till bokskogarna med dess varande höstfärger bortom staden där vi lagade en varm lunch.

11

Vinden hade inte lagt sig när vi klev ut från vårt varma hem på lleviks camping och satte kosan för att träffa Mikael från Hav och skog för en mountainbike utflykt. 

12

Vinden hade inte lagt sig när vi klev ut från vårt varma hem på lleviks camping och satte kosan för att träffa Mikael från Hav och skog för en mountainbike utflykt. Han lärde oss om tekniken och basen bakom sporten och därefter hittade vi fina stigar och rutter att utforska. Träden skyddade oss från de kalla havsvindarna och gav oss en underbar dag.

Det är något alldeles speciellt med att med sin egna kraft ta sig fram med hastighet - och ger en annan spänning och takt än vandring som vi är mest vana vid. Mikaels passion och berättelser smittade av sig på oss och nu står mountainbikes på vår önskelista för att kunna utforska fler stigar och leder. Han anordnar guidningar och hyr ut allt från cyklar till kajaker och SUP’ar, men just mountainbike passade perfekt för denna tid på året tyckte vi. 

13

 

Hårda vindar skapar minnen de också!

14

Hårda vindar skapar minnen de också! Här utforskar vi Listershuvud och dess närliggande leder - upp med luvan, på med handskarna och beundras av havets vilda & mäktiga makter.

14

Idag fick dessa drömmar levas ut när vi fick följa med Camilla från Fornhaga islandshastar på en ridtur genom de gungande vassen längs havet, under tallarnas grenar, över stigar, grusvägar och åkrar medan snöflingorna föll ner från skyn och landade i hästarnas och våra egna manar.

15

En sak jag alltid ville bli när jag blev stor var en Cowboy - att på hästens rygg, med ryggsäcken, filten och tältet, äta vita bönor lagat över elden och upptäcka naturen i all oändlighet - ren frihet i ett ständigt äventyr.

Idag fick dessa drömmar levas ut när vi fick följa med Camilla från Fornhaga islandshastar på en ridtur genom de gungande vassen längs havet, under tallarnas grenar, över stigar, grusvägar och åkrar medan snöflingorna föll ner från skyn och landade i hästarnas och våra egna manar. Ett underbart äventyr som känns så nära naturen, våra förfäder och ”rätt” på något sätt. Man kan boka guidade turer och lektioner på Fornhaga islandshastar hela året runt - även såhär års var det en fantastisk och unik känsla!

Vi vill tacka dig för din tid, inspiration och ett starkt minne - vi ses igen! (Nästa gång får det bli med övernattning, och de efterlängtade vita bönorna lagat över den öppen elden 😊)

16

Från den uråldriga känslan av hästens rygg till en framtidskänsla via Segway.

16

Från den uråldriga känslan av hästens rygg till en framtidskänsla via Segway.
Det känns nästan som att vi gjort en tidsresa från en dag till en annan. Henrik (@smarta_produkter) guidade oss ut på ett eldrivet äventyr - att upptäcka stadens broar, öar, spångar och stigar med hjälp av vår balans - åkande över det nya lagret snön som kommit under natten. Har ni provat att åka Segway förut? Det är himla kul och även om man kanske inte tänker på det såhär års så är det verkligen en ypperlig vinteraktivitet!

17

En dagstur genom Spraglehall med lunch över öppen eld.

17

En dagstur genom Spraglehall med lunch över öppen eld. En ypperlig aktivitet man kan göra en kall vinterdag som denna! Mikko (@muchomallo) tog med oss ut och guidade oss genom naturreservatet, över de stora stenblocken, längs kusten och den package isen som gav lite av en Antarktis känsla.

18

Vi hittade lä vid en eldplats med utsikt över havet precis när solen kikade fram genom molnen. Elden tändes och stekhällen plockades fram ur väskan. Forrest stekte och monterade ihop otroligt goda veganska burgare och Mikko fixade efter-maten-kaffet. Ett recept för en bra dag!

Alla platser vi har besökt har verkligen sin charm på vintern - allt är så lugnt och stilla och stundvis kargt och blåsigt, men med en varm jacka och ett par yllestrumpor är det underbart att ge sig ut och utforska alla snöiga smultronställen utspridda över kommunen.

18

Det fanns ännu lite dagsljus kvar på dagen och vi bestämde oss för att åka till ett av era tips innan mörkret föll - Sillnäs Udde. 

19
Det fanns ännu lite dagsljus kvar på dagen och vi bestämde oss för att åka till ett av era tips innan mörkret föll - Sillnäs Udde.

Vi traskade över den raka stigen mellan stenmurarna och kom alldeles precis i tid för att hinna se en av de bästa showerna som naturen erbjuder - en vindstilla, färgstark solnedgång över vattnet. Svanarna gungade upp och ner och de sista solstrålarna skapade långa skuggor över stranden. Den ensamma fyren tornade upp över landskapet och blickade ut över horisonten.
Sånna här stunder planerar man inte - de bara händer, och ger en varm känsla att man alltid ska följa sin magkänsla. 

Vilken händelserik, äventyrlig, glädjefylld vecka i Sölvesborgs vackra kommun vi har haft. Vi har tidigt på dagarna gett oss ut på nya äventyr och kommit tillbaka när mörkret fallit. Det sägs att tiden går fort när man har roligt, och vips var denna vecka slut.

Vi har vandrat i olika naturreservat, besökt kusten från flera håll, cyklat mountainbike, ridit islandshästar, åkt Segway och blivit guidade. Vi har under dessa dagar träffat underbara människor och nya vänner, och fått ha lleviks camping som ett varmt hem under veckan. Tack för det! 

20