10 POPULÄRA PLATSER

- tips att besöka

 

1. Frickabron

Från Halens Camping kan du börja din vandring, en knappt 6 kilometer i barnvagnsvänlig terräng med utsikt över Blekinges största sjö - Halen. Här passerar du fina rastplatser och kan njuta av en underbar natur. Passa på att ta ett dopp i sjön eller prova din fiskelycka. När du har gått halvvägs passerar du den nybyggda hängbron över Frickasundet. Är du nyfiken på hur sundet och bron fick sitt namn? Stanna till och läs historien vid brofästet.

 

 2. Valhall

Valhall är ett mytomspunnet besöksmål, men också en vacker utsiktsplats. Ättestupan Valhall ligger 99 meter över havet med en 40 meter hög klippa som går rakt ner i Orlunden. Här finns en enklare sittgrupp och grillplats. Sjön Orlunden är omgiven av bok- och ekskog. Ättestupan var enligt allmogens tro en plats där du gjorde den sista jordiska färden.

 

 3. Tulseboda Brunnspark

En prisbelönad park - och trädgårdsanläggning med anor från 1800-talet som främjar hälsa och lärande. Tulseboda Brunnspark är en av fem svenska utemiljöprojekt som nominerats till det europeiska priset, ELCA Trend Award 2020. Nere vid Tulseboda strandplan intill Södersjön finns möjlighet att grilla. Härifrån utgår också tre härliga vandringsleder. Den ena leden går förbi vackra Fornebodastugan. När du är i området ska du också passa på att besöka Ebbamåla Bruk. Ebbamåla är kanske Europas bäst bevarade industrimusem. Här återfinns intakta verkstäder, en smedja och ett charmigt kafé samt ett vandrarhem, där du kan övernatta intill Mörrumsån.

 

4. Storlekplatsen

En magisk lekpark med trollstig, jättespindelnät, gungor och gräsytor. Här finns gott om platser för hela familjen att fika och äta utomhus. Ta med dig barnen och följ trollstigen längs ån, kanske får ni se några troll. Håll utkik bakom trädstammarna eller upp i grenverket. Det sägs att trollen brukar hänga där. Hursomhelst får fantasin fart, det är spännande att gå på trolljakt tillsammans.

Vid miljön runt vårt utegym vid Storlekplatsen finns Tappers smakträdgård. Smakträdgården är en lekfull och pedagogisk smakträdgård mitt i centrum där du kan smaka på olika bär och frukter. 

 

5. Holje Park

Holje Park är platsen som berättar mycket av Olofströms historia. Här finns Olofströms museum, Kamera- och galgmuseum, gravkapellet, Konstlängan, bangolf, kryddträdgård, Nebbebodagården, idrottsplats och utescen. Muséeguidning kan bokas på: 0454 40096  -  info@olofstromhbf.se

För kontaktuppgifter och öppettider:

Bangolf: www.olofstromsbgk.se

Muséer: http://www.olofstromhbf.se/vara-museer

Konsthallen Längan: http://olofstromskonstforening.blogspot.com/

Nebbebodagården: https://nebbebodagarden.se/

 

6. Citybryggan/Aniaraparken

I Olofströms centrum vid Biblioteket/Folkets hus finns en sagolikt vacker park längs med Holjeån. Namnet Aniara kommer från bygdens författare Harry Martinsson. I direkt anslutning till Aniaraparken ligger populära Storlekplatsen och Citybryggan.

I parken finns flera skulpturer av konstnären Carl Eldh. En vacker bäck, kantad av blomsterrabatter, rinner mellan den stora tegeldammen och Holjeån. Här finns också en scen i granit. Parken används ofta till olika event och arrangemang.

Citybryggan

För att utveckla vårt centrum har vi byggt en Citybrygga som ligger intill Storlekplatsen. Bryggan har utsikt mot Aniaraparken och har gott om sittplatser samt bord för att kunna fika och njuta av kvällssolen som skiner över bryggan. På sommaren kan du även passa på att ligga på solstolarna som finns där.

 

7. Nässelfrossa

- Martinsson & Salje har givit både avtryck och inspiration

Besök platser som gett avtryck, intryck, inspiration eller varit rummet där verken skrevs.

Nässelfrossa – kulturveckan i västra Blekinge, som liksom nässlan retar, bränner, men också är matnyttig och hälsosam, en vecka då man frossar i kulturupplevelser! Nässelfrossa är en av de större kulturhändelserna i Blekinge med uppemot 150 evenemang under 8 dagar och nominerades 2011 för Stora Turismpriset. Hela bygden sjuder av aktivitet och här finns något för alla: musik och måleri, byggnadskonst och kulturarv, cirkus och trolleri, släktforskning och broderi, utflykter och vandringar, historia och historier! Se datum och info på: www.nasselfrossa.se

 

8. Harasjömåla Fiskecamp

Harasjömåla är ett naturskönt skogs & sportfiskeområde i nordvästra hörnet av Blekinge, ca 10km nordväst om Olofström, med 23 sjöar och ett rinnande vatten för sportfiske. Här erbjuds både regnbåge, öring, gädda, abborre & vitfisk. Det som ger Harasjömåla en unik status är totalupplevelsen. En fantastisk natur med många små sjöar, på en begränsad yta.

Harasjömåla är ett lättillgängligt område som lämpar sig både för nybörjaren och proffset. Här finns utrymme för både spinn, mete och flugfiskaren.

 

9. BOA Golfklubb

Här erbjuds en lättpromenerad 18-håls parkbana i ett vackert blekingskt bok- och eklandskap.  Välbyggda stenmurar och den genomkorsande Orlundsån bidrar till en varierad banlayout.  Hälften av utslagsplatserna är naturligt upphöjda vilket delvis underlättar spelstrategin. Greenerna håller en hög nivå och är jämförelsevis snabba. Självklart är vi Miljöcertifierade och banan giftfri för våra gästers, medlemmars och banpersonals skull. Flera husbil/husvagnsplatser med el finns i anslutning till restaurang och klubbhus. På Boa GK Olofström är tillgängligheten till banan god och trivselfaktorn hög.

 

10. Halens Badplats

Kommunens största badplats vid länets största sjö. Här finns sandstrand, bryggor, hopptorn, lekplats och toalett. Blir du hungrig eller glassugen så finns både kiosk och restaurang på området. Kanske vill du göra annat än att bada. Varför inte testa SUP? Finns att hyra på Halens Kanotcentral som ligger alldeles intill.