En kort båttur till Tjärö i Blekinge

Bussvänliga Blekinge

- med upplevelser från väst till öst

I Blekinge är det inte långt till någonting. Vårt lilla län är bara tolv mil långt och fyra mil brett. Städerna ligger som ett pärlband längs kusten på runt 3 mils avstånd; det kan knappast bli mer kom-och-hälsa-på-vänligt än så! Men eftersom det finns så mycket att se och uppleva så är det ändå lätt att missa något riktigt bra. Och det är ju synd. Här ger vi dig fyra fina Blekingeturer med godbitar för de flesta smaker. Och några andra stopp som bara måste nämnas. Upplevelser att dela med en hel busslast nya bekanta, en kär vän eller partner. Förhoppningsvis hinner du med mer än en.

 

 

Världsarvsglimtar

- trivsel på gränsen

Bussresa till Blekinge - Världsarvsglimtar

 

Marinmuseum

– essensen av världsarvet

Örlogsstaden Karlskrona finns med på Unescos prestigefyllda Världsarvslista. Du kan enkelt ägna en hel dag åt att besöka alla de unika och fantastiska miljöerna. Och det finns så mycket att berätta att det skulle behöva en egen artikel. Ett besök på Marinmuseum är en bra start och ett bra val om du bara hinner göra ett stopp. Här får du berättelsen om stadens utveckling, det marina livet genom tiderna och kan gå ombord på u-båten HMS Neptun. Och vi kan nästan lova att du kommer att bli hänförd av de mäktiga och vackra galjonsfigurerna i Galjonshallen. På Marinmuseum kan du både äta och fika med fantastisk utsikt över viken. Museibutiken hittar du minnena du vill ta med dig hem och presenterna med stort ”P”. 

 

Karlskrona Lampfabrik

En av storsäljarna i nyss nämnda museibutik är bordslyktorna från Karlskrona Lampfabrik. Fabriken som grundades 1884 drivs idag av femte generationen Skantze och har visningar för bokade sällskap. Passa på att få en rejäl dos industrihistoria och köp med dig din favorit hem.

 

Skärva herrgård

Sju kilometer utanför Karlskrona, intill havet och insvept i ett naturreservat finns en sagolik plats – Skärva. Skärva herrgård, som hör till världsarvet, uppfördes i slutet av 1700-talet och har sedan dess varit en mötesplats. Först för societetsfester och numera för alla med smak för det vackra och sköna. På Skärva arrangeras musik- och kulturevenemang med stora artister, seminarier och andra evenemang. Vad händer när? Ta en titt på evenemangskalendern på Musik på Skärva och pricka in det som lockar dig allra mest.

 

Kristianopel

Uppe i den blekingska Östersjökustens nordostligaste hörn, mellan Kalmar och Karlskrona, hittar du Kristianopel – en riktig liten pärla. När Blekinge var danskt var det en befästningsstad och det gammeldanska är tydligt i idyllen med ringmur, rosor i mängder intill de charmiga gathusen. På sommaren fylls byn av sommarboende, campare och båtfolk – och av andra som uppskattar charmen. Kristianopels kyrka, i vacker nordisk renässansstil med trappgavelstorn, stod klar 1624. Kyrkan har en sällsynt snygg korvägg och är väl värt ett besök. Om det börjar bli dags för mat, styr stegen mot Kristianopels Gästgiveri. Och när magen kräver godsaker, finns Sött & Salt nere på gästhamnsbryggan. I byn finns gott om hantverkare, små butiker och besöksträdgårdar för dig som gärna köper något gott eller vackert med dig hem.

 

Den vackra kustvägen

Sköna vyer och goda smaker möter dig om du tar Kustvägen mellan Karlskrona och Kristianopel. Orranäs Gårdsmejeri med sin prisade getost, Olsängs fina sparris och potatis – det är två exempel på ”hugg” som du inte kommer att ångra. I maj ordnas det sparrissafari och alla verksamheter öppnar dörrarna för nyfikna och shoppingsugna besökare. Längst nere vid Torhamns udde finns fågelreservatet dit många ”skådare ” styr kosan, så ta med dig kikaren!

 

 

 

Smakfulla konstpauser

Bussresa till Blekinge - Smakfulla pauser

 

Ronneby Brunnspark

Det är något visst med att kliva in i en välskött park. Med grönska och blomsterprakt som är tämjd med stor kärlek och respekt. Brunnsparken i Ronneby är en av de vackraste i landet – en aktiv och levande plats med gott om minnen från kurortseran – de vackra villorna, paviljongen med loppis varje sommarsöndag och Naturum som ger dig kunskap om Blekinges flora och fauna. Koppla av, ladda energi och lär dig något nytt på en och samma plats. 

 

Café Mandeltårtan 

När kroppen ropar ”fikadags” eller knorrar något om lunch ska du lyssna, för i en av parkens brunnsvillor finns ett fik och bageri vars bakverk, mat och charm du sent kommer att glömma. Café Mandeltårtan är ett måste på en tur i Ronnebytrakten. Punkt slut.

 

Äggaboden

- i Gärestad by

Gårdsbutik, restaurang och B&B – Äggaboden har mycket att erbjuda i en verkligt idyllisk miljö. I butiken hittar du ägg (förstås), storkyckling och viltkött, kött från utegrisar och skärgårdsbetande nöt, lax, sill och annat mathantverk och lokala specialiteter. Det genuina och lokala hittar du också på menyn i restaurangen. Tack vare den fina stämningen och det vänliga bemötandet blir du både glad och mätt. 

Är du förtjust i viltkött? Det finns ännu mer av den varan i gårdsbutiken på Johannishus gods. Från godsherrens egna marker, givetvis. 

 

Susanne Demåne

– Edestad skola

Om du åker en bit österut till Edestad hittar du en annan värld – en som Susanne Demåne har skapat i den gamla skolan. Vilken värld sen och vilken kvinna! Hon har förmågan att skapa konst med motorsåg och kan få 600 kg häst att göra precis som hon vill. Här kan du spendera många timmar, strosandes i den magiska trädgården som är full av skulpturer – ofta av andra starka kvinnor, se mer av Susannes verk inne i konsthallen och uppleva fridressyr i världsklass. En fika kan du också få om andan faller på. Vi kan nästan lova att det här är ett besök som du kommer att berätta om för många – länge.

 

Fynd & favoriter

– shoppa

Älskar du sköna ting eller bryr du dig mest om att de är praktiska. Man måste ju inte välja. Designbutiken Minta, en bit utanför Ronneby har ett noga utvalt sortiment av produkter som gör ditt hem skönare. Och i Ronneby Bruks Fabriksshop kan du fynda gjutjärnspannor och andra kvalitetsprodukter till kök och bord.

 

 

Mittemellan restips

 

 

6. Eriksberg Vilt & Natur

Mellan Ronneby och Karlshamn finns något alldeles speciellt … en bit av Afrika i Blekinge. Eriksberg är på flera sätt i en klass för sig själv; Nordens största safaripark, exklusivt hotell och förstklassig restaurang. Djuren är i centrum på Eriksberg där kron- och dovvilt, visenter, vildsvin och mufflonfår vandrar fritt på hela området. Åk på guidad safaritur, ät fantastisk mat, handla viltkött och delikatesser i butiken inne på gården. Outdoor Eriksberg är en ny byggnad, ritad av Thomas Sandell och placerad utanför hägnet. Här finns en utställning om visenter och en butik som bland annat säljer kläder och viltprodukter. Måste upplevas, den också!

 

 

 

Gott, vått och grönt

Bussresa till Blekinge - Grönt och gott

 

Mörrums Kronolaxfiske

Hur många andra svenska orter i storleksklassen 5000 invånare är världsberömda? I Mörrums fall är det ån och laxfisket som gjort susen.  I Laxens Hus hittar du en utställning som berättar om laxens liv och utmaningar, om Mörrumsån genom tiderna och historien om hur fisket vuxit sig så stort. Fyll på med energi i restaurang Kronolaxen eller kanske på hotell Mörrum River lodge där du både kan sova och äta, alldeles intill ån. I Mörrum kan även du som inte är fiskefantast njuta – ta en promenad längs med ån eller slå dig ner och bara lyssna. Miljön är fantastisk och bruset från ån är mindfulness i sin mest naturliga form.

 

Ljungsleds plantskola

Här i trakten finns också en handelsträdgård med extra allt … eller åtminstone extra finess, extra bra kvalitet och engagemang. På Ljungsled hittar du inspiration till dina egna gröna ytor och fönsterbrädor. Det är det senaste och det mest klassiska. Det är grönt och blommigt. Det är krukor, detaljer och allt annat du behöver för ett prunkande och vackert hem. Och så kan du fika. Det vill man gärna göra i den här rofyllda miljön.

 

Vägga

Kallbadar du? Karlshamn har sedan 2015 ett kallbadhus, ypperligt fint placerat i Väggaparken, mittemellan centrum och fiskehamnen. Det är en riktigt snygg byggnad som snabbt blivit älskad både för sin arkitektur och för möjligheten att bada och basta året om. Strandpromenaden som startar (eller slutar) vid Utvandrarmonumentet passerar ”kallis” innan den slingrar sig vidare mot Wägga fisk & delikatessrökeri där du kan handla rökta godingar från havet. À la carte-restaurangen har öppet på sommarhalvåret så om du är en hårdkokt vinterbadare får du smörja kråset annorstädes, det finns gott om alternativ i centrum.

 

 

Mittemellan restips

 

 

Frida på Staxgård

På kommungränsen mellan Karlshamn och Sölvesborg, strax utanför Pukavik ligger Staxgård. Där bor Frida med sin familj, en hel del får och några strutsar. Frida på Staxgård är en gårdsbutik där du hittar allt från lådor med lammkött till sötsaker och presenter. Allt är närodlat och närproducerat, det mesta gjort av Frida själv, och det är svårt att rättvist beskriva korvarna, inläggningarna, kakorna och glassen i ord. Har du Facebook eller Instagram? Följ butiken där så förstår du bättre och planerar troligen in ett besök så snart som möjligt. Mums!

 

 

 

Listerlandet har ”det”.

En rundtur i Sölvesborgstrakten finns mycket att känna in och uppleva. Listerlandet är en halvö som är helrätt för dig som gillar att strosa i bykärnorna, gå längs stranden, pausa i hamnen, ta ett dopp – från en brygga eller vid en sandstrand. De mysiga fiskelägena Hällevik, Nogersund och Hörvik liknar varandra men har också varsin karaktär. Passa på att känna in den! 

Bussresa till Blekinge - Listerlandet

 

Hälleviks Havsbad 

Det blir inte mer sommaridylliskt än såhär. Det klassiska pensionatet vänder sina spröjsade fönster och sin uteservering mot stranden, där på andra sidan tallarna. Luften doftar av fur och av havet. Musik, sorl och barn som leker. Det forna semesterhemmet för SJ-anställda charmar med både in- och utsida. Tennisbanor, boende, mat och dryck. Havsbadet – ”Panget” i folkmun – är en av huvudscenerna för Hällevik Tradjazz Festival i augusti. Pricka in den veckan om du kan och upplev magin när badhotell möter New Orleans.

 

Hennings Rökeri & Dagmars

Det finns en lång tradition av att röka fisk på Listerlandet. På Hennings rökeri har familjen Knutsson förvandlat fiskar som lax, makrill och sill till alspånsrökta delikatesser ända sedan 50-talet. Här kan du köpa med dig godsaker från röken och färsk fisk och äta på restaurang Dagmars som såklart har rökt fisk på menyn, men inte bara det. Skaljdjursfrossa, Byaöl och musikevenemang (ja, det jazzas här också) – det händer nästan alltid något på Hennings och Dagmars ställe.

 

Hälleviks fiskemuseum

Som att gå in i en gigantisk sjöbod. Det är inte så många som fiskar för sitt dagliga bröd längre men annat var det förr. På Hälleviks fiskemuseum får du en glimt av hur livet såg ut för fiskarfamiljerna och sjömännen på Listerlandet. Här finns allt från båtar till fiskeredskap, motorer och utrustning. Och dessutom en hel del av de ljud som hördes i ett fiskesamhälle förr – det förstärker intrycket.

En lördag i juli arrangeras kulturdag i det gamla fiskets tecken – då är det som att museet väller ut genom dörrarna och tar över hela byn. Det tjäras rep och rensas garn. Det steks sill till ”sillamackor” och pratas listerländska som aldrig förr. Det är fest! 

 

Hörviks hamn

– läge för matpaus

När man är på Listerlandet och blir hungrig är det en bra idé att köra mot Hörvik, oavsett om det är lunch eller en bättre middag som hägrar. Här hittar du sommaröppna Fiskerian som förstått vad många vill ha – god och enkel mat till snällt pris. En varning bara, deras stekta abborre med mos är närapå beroendeframkallande. Ett stenkast bort ligger Kajutan – restaurangen som skämmer bort dig med välgjord mat kryddad med utsikt över hamnens båtliv och horisonten. Visst är det rofyllt att se på båtar som kommer och går? En promenad i den fina gäst- och fritidshamnen, bortåt stranden eller klipporna ger plats för en glass.

 

 

 

En kort båttur bort

Det finns tusen öar i Blekinge skärgård. Några är stora, många är små. Här presenterar vi fyra öar som är lätta att ta sig till och som bjuder på bekväma äventyr, sköna stunder och en hel del historia. 

Bussresa till Blekinge - En kort båttur bort

Hanö

Det kommer runt 40 000 besökare till Hanö varje år. Och det är lätt att förstå varför Hanö är poppis. Ön är både bil- och myggfri och naturen är spännande med sina klipphällar, rullstensåsen med miljontals ovala stenar, skogspartier, de öppna fälten … och den lilla bykärnan nere vid hamnen. Här finns restaurang, vandrarhem och handelsbod och ett museum där du får Hanös historia som engelsk flottbas och en inblick i vardagen i fiskeläget förr. Det finns en rad myter och sägner om Hanö – en om jättekvinnan som sägs ha skapat rullstensåsen som kallas Bönsäcken. Vill du veta mer? Kom och upplev magin i verkligheten! Färjor avgår både från Nogersund och Karlshamn.

 

 

Tjärö

Välkommen till idyllen! Bullerbykänslan är stor på ön med rara gamla hus från 1700- och 1800-talet, betesmarker och gärdesgårdar, lövträd och klipphällar. Men allt är inte antikt – sedan några år möts du av en stilfull modern byggnad när du hoppar av på den lika nya bryggan i gästhamnen. Det är restaurangen/caféet/kiosken som serverar ekologisk mat med rena smaker, fika och glass. Maten håller hög klass och lyfter helhetsupplevelsen Stanna över natten på Tjärö Hotell & Vandrarhem. Till Tjärö kan du ta båten både från Karlshamn och Järnavik. 
 
 

Aspö

I Karlskrona skärgård finns mängder med pärlor och skärgårdstrafiken tar dig till många av dem. Cykelvänliga Aspö är en av de större och hit kommer du med vägfärja. Det finns runt 500 åretruntboende på ön som hyser en bit av Världsarvet – Drottningskärs Kastell. Befästningen från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten är spännande att besöka. En guidad tur och en titt på den historisk utställningen ger dig mer kött på benen. På tal om kött – här finns en restaurang också och musikunderhållning då och då. Vill du övernatta? I Aspö Lotstorn finns 5 rum med magisk utsikt.  
 

Karön

På Karön i Ronneby skärgård finns det tydliga spår från kurortsepoken då det byggdes kallbadhus, restaurang och tjusiga sommarvillor för hälsoturisterna. Finns kvar gör villorna och sommaröppna charmknutten Schweizeriet som varit i drift sedan 1877 – det gör restaurangen till Blekinges äldsta! Och när du är mätt kan du ägna dig åt vackra-hus-spaning, bad och promenader. Ut till ön kommer du på några minuter med ”Kallebåten” från Ekenäs, där du förresten kan äta gott året runt på Villa Vassen.
Visit Blekinge Magasinet 2019
Bläddra, inspireras & dela till en vän!